Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

GP reaguje na medializáciu kauzy Hedviga Ž. M.

najpravo.sk • 15.8. 2012, 10:18

Generálna prokuratúra reagovala na článok uverejnený v denníku SME dňa 14. 08. 2012 s názovom „Hedvigu posielajú na pozorovanie do ústavu". Vyjadrenie GP vám prinášame v plnom znení:

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky považuje za nevyhnutné (pre informáciu verejnosti) uviesť niektoré skutočnosti, ktorými sa riadila pri rozhodovaní o ďalších procesných úkonoch v prípade Hedvigy Ž. M.

Prokurátor GP SR dňa 18. 4. 2012 požiadal sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu v Nitre, aby vydal príkaz na vyšetrenie duševného stavu obvinenej v zmysle ustanovenia § 148 ods. 2 Trestného poriadku SR a to na základe toho, že obhajca obvinenej JUDr. Roman Kvasnica predložil do vyšetrovacieho spisu lekárske správy od ošetrujúcich lekárov – psychiatrov, z ktorých vyplynulo, že u obvinenej bola v čase spáchania skutku diagnostikovaná duševná porucha. Preto v záujme zabezpečenia všetkých práv obvinenej prokurátor GP SR pristúpil k tomuto kroku. Sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu v Nitre s návrhom prokurátora súhlasila a vydala písomný príkaz na vyšetrenie duševného stavu obvinenej s odôvodnením, že súd má pochybnosti o tom, či Hedviga Ž. M netrpí duševnou poruchou , ktorá by mohla znížiť jej ovládacie a rozpoznávacie schopnosti. Na základe tohto príkazu sudkyne prizval prokurátor GP SR do konania dvoch znalcov z odboru zdravotníctva a farmácie (odbor psychiatria). Prizvaní znalci nemohli spracovať znalecký posudok, pretože právni zástupcovia Hedvigy Ž. M. naliehali, aby boli prítomní po celý čas znaleckého úkonu. Uviedli, že obvinená na otázky znalcov, ktoré sú súčasťou psychiatrických ambulantných vyšetrení odpovedať nebude. Podľa vyjadrenia jedného zo znalcov, jeden z právnych zástupcov obvinenej mal nahrávať na diktafón bez súhlasu znalca priebeh znaleckého vyšetrovania. Prizvaní znalci preto navrhli, aby vyšetrenie duševného stavu obvinenej bolo vykonané v zdravotníckom ústave. S týmto návrhom sa prokurátor GP SR stotožnil a požiadal sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu v Nitre o vydanie návrhu na nariadenie pozorovania Hedvigy Ž. M. v zdravotníckom ústave (v zmysle ustanovenia § 148 odsek 3 Trestného poriadku).

GP SR zaujme stanovisko k predmetnej veci (podľa medializovaných informácií – zamietnutie návrhu o schválení uznesenia podľa § 148 odsek 3 Trestného poriadku SR Okresným súdom v Nitre) po doručení rozhodnutia Okresného súdu v Nitre, ktoré do dnešného dňa nebolo GP SR doručené.

GP SR by privítala, keby sa médiá nevyjadrovali k otázkam tak dôverného charakteru akými sú posudzovanie zdravotného stavu obvinenej, a to napriek snahám jej obhajcu.

GP SR zároveň vyjadruje poľutovanie nad tým, že obhajcovia nemajú záujem o objektívne vyšetrenie prípadu a používajú metódy, ktoré sú na hrane zákona.

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: internet 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1707

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: