Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

V advokátskych kanceláriách klesajú platy

najpravo.sk • 25.1. 2014, 19:19

Priemerný plat ľudí zapojených do prieskumu portálu Platy.sk dosiahol v minulom roku 852 eur v hrubom. Oproti minulému roku sa zvýšil o 1%. Muži zarábajú v priemere 937 eur a ženy 742 eur.

Podľa aktuálnej správy zverejnenej na portáli profesia.sk najvyššie platy sú v Bratislavskom kraji (1 176 eur), kde ľudia zarábajú o 38% viac oproti celoslovenskému priemeru. Naopak, najnižšie platy sú v Prešovskom kraji (741 eur), kde tamojší priemer je oproti celoslovenskej hodnote nižší o 13%.

„V Prešovskom kraji tak zarábajú ľudia o takmer 350 eur, čo je hodnota minimálnej mzdy, menej ako v Bratislavskom kraji," komentuje regionálne rozdiely projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Priemerný plat advokáta 1914 eur

Ak vynecháme zamestnancov vo vrcholovom manažmente, najviac v rámci celého Slovenska zarábajú piloti, špecialisti v IT a vo financiách. Medzi najlepšie zarábajúce profesie sa však dostala aj profesia advokáta, kde priemerný hrubý plat predstavuje podľa zverejnenej správy 1914 eur.

V roku 2013 boli tri odvetvia, v ktorých bol podľa respondentov Platy.sk priemerný plat vyšší ako 1000 eur: informačné technológie, výroba, prenos a rozvod elektriny, farmácia. V roku 2012 túto štvoricu dopĺňal ešte chemický priemysel.

Pokles platov v advokátskych kanceláriách

Podľa respondentov prieskumu Platy.sk oproti roku 2012 stúpli najviac platy v zdravotníctve, nehnuteľnostiach a výrobe, prenose a rozvode elektriny. Naopak, pokles priemerných platov bol zaznamenaný v poisťovníctve či advokátskych kanceláriách.

Zdroj: profesia.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1517

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: