Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aký je priemerný hrubý plat právnika na Slovensku?

najpravo.sk • 6.10. 2015, 21:32

V prvom polroku 2015 zarábali ľudia na Slovensku v priemere 929 eur mesačne. Vyplýva to z online prieskumu Platy.sk, do ktorého sa počas prvých šiestich mesiacov zapojilo 36 766 respondentov. V Bratislavskom kraji zarábali ľudia najviac, ich priemerný mesačný plat dosiahol 1 283 eur. V Prešovskom kraji bol zárobok o viac ako tretinu nižší. Pozrite si, ako prvý polrok 2015 zhodnotili Platy.sk.

Podľa online prieskumu Platy.sk bol v prvom polroku 2015 priemerný hrubý mesačný plat 929 eur. V tejto sume sú zahrnuté aj odmeny a provízie všetkých respondentov Platy.sk, ktoré dostávajú počas roka. Viac ako túto sumu zarábali ľudia v dvoch regiónoch, respondenti v Bratislavskom kraji uvádzali v priemere plat 1 283 eur, priemerný zárobok v Košickom kraji prekročil ten celoslovenský o 2 eurá. Najmenej zarobili ľudia v Prešovskom kraji, a to v priemere 808 eur mesačne.

Muži zarábali v prvom polroku o 27% viac ako ženy. Rozdiel medzi ich priemernými platmi bol 218 eur. Z pohľadu úrovne pozície sumu 1 000 eur prekročili priemerné hrubé mesačné zárobky na manažérskych pozíciách a u kvalifikovaných technických zamestnancov, akými sú napríklad technológovia, programátori, architekti a ďalšie profesie vyžadujúce technické vzdelanie. V pomocných profesiách zarábajú ľudia najmenej, ich priemerný hrubý plat dosiahol 547 eur.

V odvetví práva a advokátskych kancelárií dosiahol priemerný hrubý mesačný plat výšku 852 eur. Z analýzy portálu profesia.sk vyplýva, že záujem o absolventov právnických fakúlt je nízky. Pozrite si rebríček záujmu zamestnávateľov o absolventov vysokých škôl.

Tretina ľudí na Slovensku nedostáva od zamestnávateľa žiadny benefit

Respondenti, ktorí v prieskume uviedli, že dostávajú aspoň jeden benefit, najčastejšie uvádzali firemné akcie. Takmer pätina ľudí môže tiež využívať benefity ako nápoje na pracovisku, vzdelávanie, flexibilný pracovný čas či mobil aj na súkromné účely. 33% respondentov v prieskume uviedlo, že od svojho zamestnávateľa nedostáva okrem výhod, ktoré im prináležia zo zákona, žiadne benefity.

Zdroj, tabuľky a graf: platy.sk a profesia.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1138

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: