Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Najväčšie rozdiely medzi platmi sú medzi právnikmi

najpravo.sk • 12.11. 2013, 20:26

Na Slovensku predstavuje priemerný mesačný plat 854 eur. Menej ako priemerný plat pritom na Slovensku zarába 59% ľudí, uvádza sa v tlačovej správe portálu profesia.sk. Polovica zarábajúcich ľudí mesačne dostáva menej ako 784 eur. Stredný plat, takzvaný medián, z platov, ktoré uvádzajú respondenti v online prieskume na portáli Platy.sk, je teda o 70 eur nižší ako priemerný plat.

Z údajov od takmer 72 tisíc respondentov, ktorí sa zapojili do prieskumu na portáli Platy.sk za posledný rok, vyplýva, že stredný plat na Slovensku je 784 eur. Medián, na rozdiel od priemerného platu, delí všetky platy na dve rovnaké polovice. Vyjadruje sumu tak, že polovica ľudí zarába menej a polovica viac ako tento plat.

Spomedzi pracovných oblastí, v ktorých ľudia pracujú, najväčší rozdiel medzi najlepšie zarábajúcimi a najhoršie zarábajúcimi je medzi ľuďmi, ktorí pracujú na typických pozíciách v legislatívnej oblasti. Rozdiel medzi desatinou najhoršie a desatinou najlepšie zarábajúcich ľudí je 70%.

Kým zamestnanci v oblasti „právo a legislatíva" s najnižšími platmi mesačne zarobia 457 eur, najlepšie zarábajúci právnici majú plat 1543 eur mesačne. Výrazné platové rozdiely sú aj medzi ľuďmi, ktorí pracujú ako vrcholoví manažéri, v obchode alebo bezpečnosti a ochrane.

Naopak, najvyrovnanejšie platy majú ľudia, ak pracujú v pomocných prácach, štátnej správe a samospráve, administratíve či školstve. Rozmedzie platov, v ktorom zarábajú jednotliví zamestnanci sa pohybuje okolo 40 až 50%.

Zdroj: profesia.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1935

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: