Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Advokáti: Staviame sa proti prejavom nápadne pripomínajúcim propagandu totalitných režimov!

najpravo.sk • 30.7. 2013, 18:54

Slovenská advokátska komora je najväčšou stavovskou organizáciou na Slovensku, ktorá združuje viac ako 7300 ľudí s vysokoškolským právnickým vzdelaním a to 5300 advokátov a vyše 2000 advokátskych koncipientov, ktorí sa na dráhu advokáta pripravujú a preto považuje za svoju povinnosť zareagovať na karikatúru autora, ktorý používa umelecké označenie „SHOOTY" zverejnenú v denníku SME dňa 19.07.2013.

Jednou z úloh advokácie je ochrana základných ľudských práv, ale aj hodnotového rebríčka, ktorého súčasťou je úcta a rešpekt k právam jednotlivca a jeho ochrana pred svojvoľným zásahom štátnej moci. Slovenská advokátska komora nechce zasahovať do práva slobodne vyjadrovať svoje názory na verejnosti a to aj formou karikatúry, má však za to, že táto sloboda vyjadrenia nesmie bezdôvodne zasahovať do práv iných alebo ich znevažovať.

Slovenská advokátska komora cíti povinnosť verejne a razantne sa ohradiť voči prejavom, ktoré môžu byť chápané ako hanobenie skupiny ľudí len z dôvodu jej vzdelania či príslušnosti k stavu, pričom je táto skupina na báze kolektívnej viny nálepkovaná a znevažovaná a označená ako nepriateľ spoločnosti. Reaguje nie z nedostatku sebareflexie či urazenej samoľúbosti alebo pokrytecky sa dožadujúc politickej korektnosti, ale z dôvodu, že zverejnenú karikatúru považuje za nebezpečný prejav, ktorým sa hanobí skupina ľudí len z dôvodu ich vzdelania.

Každý jednotlivec zodpovedá za to, ako pristúpi k výkonu svojho povolania a kritiku jeho nesprávneho postupu Slovenská advokátska komora považuje za legitímny prejav slobody prejavu. Rozhodne sa však stavia proti prejavom nápadne pripomínajúcim propagandu totalitných režimov a rozdúchavanie nenávisti spoločnosti voči určitej skupine ľudí, či už pre ich vzdelanie, národnostný pôvod alebo triednu príslušnosť, ktoré viedlo v minulosti k prenasledovaniu mnohých advokátov práve pre ich národnostný pôvod a neskôr triednu príslušnosť.

Právnická profesia má nezastupiteľné miesto v našej spoločnosti a je namieste usilovať sa o to, aby ju jednotlivci vykonávali čestným spôsobom. Jej verejné dehonestovanie na báze kolektívnej viny je však popieraním základných princípov demokratickej spoločnosti a hlavne občianskych slobôd.

Slovenská advokátska komora vyzýva redakciu denníka SME, ale aj iné médiá, ktoré zohrávajú v spoločnosti nezastupiteľnú úlohu, aby ju plnili zodpovedne, snažili sa o objektívny prístup a spravodajstvo a neprispievali k celkovej destabilizácii spoločnosti a jej polarizácii na princípe kolektívnej viny a tiež žiada ospravedlnenie za takéto netaktné zovšeobecňovanie. 

Zdroj: sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1720

Nový príspevok

To by ani "Roháč" neuverejnil

Rád voniam hnoj v maštali, ale v karikatúrach ho neznášam.

Šoty | 08.08.2013 21:28
SAK je mimo

no pekne sa vedenie SAK touto reakciou zhovadilo...si o sebe myslite, ze ked mate pravnicke vzdelanie, ze hned ste pupkom sveta a elitou naroda. tak teraz ste sa pozreli do zrkadla a uvideli ste, co si ten narod o vas mysli, a to vas poriadne zaskocilo. tak vam treba. nie elita, ale prasarne poniektori z pravne vzdelanych su. ale zite si nadalej v tej vasej naivnej a idealizovanej predstave o tom, ze niet nad pravnikov, a aki su pravnici dokonali a moralne cisti a bezuhonni, len aby ste zas dakedy neutrpeli sok, ked sa zrazite s realitou. gasparovic, harabin, fico, policajni vysetrovatelia (nevysetruju gorilu a stovky inych pripadov), meciar, glvac (neodvolal tibenskeho, skuhu,..), prokuratori (zametaju pod koberec politicke kauzy financovania stran), kovacik, sudkyna repakova v kauze cargo, a dalsi a dalsi - to si fakt vedenie SAK mysli, ze vsetci obcania na slovensku seno zeru?? pritom ta karikatura sa netykala advokatov, ale len pravne vzdelanych osob ci pravnickych skol vseobecne. asi si SAK mysli, ze zastupuje uplne vsetkych absolventov pravnickych fakult. no myli sa. keby sa ohradili pravnicke fakulty, tak je to skor pochopitelne. keby sa ohradili absolventi, tak tiez to je skor pochopitelne. ale preco prave SAK reagovalo, ked pritom karikatura mierila na DRANCOVANIE krajiny, a to nerobia advokati, ale prave ludia vo verejnej sprave, ktori maju pristup ku korytam , verejnym financiam, a tieto funkcie zneuzivaju, beztrestne, a vedia ako na to, lebo maju pravnicke vzdelanie. teda SAK sa uplne ale uplne seklo, trafilo vedla.

kika nika | 03.08.2013 12:53
....

Sám som právnik, ale na rozdiel od SAK si myslím, že daná Shootyho karikatura je vtipná, trefná a je naozaj ranou do čierneho. Sloboda prejavu je v demokratickom zriadení na prvom mieste, ale z reakcie SAK je postrehnuteľné, že povedané terminológoiu režimu do roku 1989, „prežitky“ totalitárneho zmýšľania sú u jej predstaviteľov viac ako zrejmé..., ale nielen u nich.... Myslím, že každý právnik sa uvedenou karikatúrou môže cítiť dotknutý len do takej miery, do akej je sám predobrazom uvedenej karikatúry. A jej predobrazom sa nedá stať vzdelaním, ale len a len svojimi skutkami a konaním, ale nie vzdelaním, preto podľa mňa reakcia SAK vychádza z nepochopenia a zjednodušenia.....ak robím vedomé a zámerné procesné obštrukcie pri procesoch s mafiánmi..., ak opakovane zastavujem trestné stíhania voči prominentom v prípravnom konaní za zvláštnych okolností..., ak z väzby prepustím niekoho, kto potom behom niekoľkých dní čistou náhodou zmizne v nenávratne..., ak sa ako právnik podieľam na systematickej úžere prostredníctvom nebankových spoločností..., ak súdim ľudí, či už z biznis prostredia alebo príslušníkov jednotlivých právnických stavov a napodiv všetkým sa z toho podarí nejakým spôsobom vykĺznuť...., tak v tom prípade sa skutočne môžem cítiť dotknutý....., ale pokiaľ sa na takýchto veciach nepodieľam, len z titulu môjho vzdelania sa ma táto karikatúra v žiadnom prípade dotknúť nemôže..., akurát sa na nej môžem na prvý pohľad len zasmiať a na ten druhý, resp. ďalší môže byť podnetom k premýšľaniu... ...bezostišná zištnosť, nepoctivosť, a s tým súvisiaca hodnotová prázdnota sú motiváciou a každodennou realitou konania mnohých právnikov...asi v žiadnej skupine obyvateľstva nie sú tieto rysy tak často prítomné ako medzi nami samými. Máme sa preto cítiť dotknutí? Ja sa dotknutý necítim

Jovy | 31.07.2013 20:23
Trafená hus zagágala

Tiež som právnik, karikatúra sa ma nedotkla, nezaraďujem sa medzi tých na ktorých to bolo namierené. Musím povedať že úroveň vzdelania na právnických fakultách veľmi poklesla a aj úroveň pripravenosti mladých advokátov, nech sa nehnevá ani advokátska komora nie je taká ako bývavalo. Prevláda kvantita nad kvalitou. Nenapraví to ani nesúhlasné vyhlásenie advokátskeho stavu. Keď si porobia poriadok sami medzi sebou a nedopustia, že právnik či advokát môže byť nadnesene povedané hockto / koho pri štúdiu práva električka nezrazí/. Čo sa týka justície tiež to nie je ružové -pokiaľ sami právnici dopustia, že obsadzovanie pozícií či už v justícii, advokácii možno v politike bude realizované tak, ako doposiaľ / známosti, rodinkárstvo, peniaze, niečo zaniečo/ tak budú aj vtipy a karikatúry. Aj toto je prejav nespokojnosti spoločnosti. Je dobré že advokáti vyjadrili nesúhlas, teraz sú na rade nie ospravedlnenia zo strany autora, ten len vyjadril čo cíti spoločnosť, sú na rade právnici, nech dokážu, že sú dobrí advokáti /nie len nenažrané prasatá/, že su kvalitní sudcovia / nielen neschopní príbuzní svojich pribuzných/. Spoločnosť to vidí aj právnici to vidia len asi nie su schopný proti tomu nič robiť. Vykrikovať že niečo nie je tak ako to niekto zobrazil a napísal nemá zmysel. O to práve autorovi šlo, aby vzbudil pozornosť, aby sa pozreli právnici do svojich radov, koho medzi sebou majú. Ako je vyššie uvedené som právnik a stretávam sa s právnikmi a teraz idem s kritikou do vlastných radov, nemáme sa veĺmi čím chváliť, niektorí sme dobrí ale vyvážia nás neschopní a priemer keď sa nepočíta.....

E | 31.07.2013 09:21
hmmm

Autor chcel zrejme poukázať na zhodu vzdelania niektorých súčasných aj minulých vrcholných predstaviteľov štátu, avšak tí sa právnickej praxi vôbec nevenujú a to, že sú doktori práva je v ich postavení už úplne irelevantné. Akokeby kritizovali kuchárov, ktorí sa vyučili za stolárov. Aj keď si v základe myslím, že pokiaľ by bolo právnikov v parlamente viac, legislatíva by možno mohla byť lepšia. Aspoň po formálnej stránke....

elevator | 30.07.2013 22:15
adresna kritika

Asi by taka kritika nebola, keby AK, ako stavovska organizacia obcas odhlasovala aj svoje stanovisko pri porusovani ustavnych prav, pri zjavnych nespravodlivostiach pachanych kazdy den v tomto state. Keby iniciovali, alebo aspon deklarovali boj s korupciou. Potom by svoju stavovsku hrdost ziskali spat, ale dnes? Kde je dnesna AK? Da sa jej prisudit nejaky moralny kredit, alebo je normalne ze kvoli JUDr.Meciarovi, JUDr.Gasparovicovi ..atd kazdy obcan tohto statu povazuje pravnikov za moralny suteren. Kritika len nastavuje zrkadlo a za to sa hnevat nemozte a cest výnimkam, ale ak sa aj tie vynimky zaclenia do takehoto davu uz velmi vynimky nie su.

Stevo | 30.07.2013 20:15
suhlasim s SAK

Myslim, ze "Shooty" to tentokrat naozaj prestrelil. SME by sa malo ospravedlnit.

jozef | 30.07.2013 20:00
supeeeer

Kritika OK, ale adresna. Negativna skusenost s lekarom neznamena, ze pri srdcovom zachvate odmietnem sanitku, lebo lekara proste nechcem. Hm?

dano | 30.07.2013 19:12
PoUtStŠtPiSoNe
: