Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Predstavitelia Slovenskej advokátskej komory navštívili prezidenta

najpravo.sk • 10.7. 2013, 13:28

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič prijal predstaviteľov Slovenskej advokátskej komory na čele s jej predsedom Lubomírom Hrežďovičom.

Zástupcovia Slovenskej advokátskej komory informovali o stave slovenskej justície, úrovni vzdelania absolventov právnických fakúlt a probléme neoprávneného poskytovania právnych služieb.

Ivan Gašparovič diskutoval s predstaviteľmi komory o príprave novej legislatívy týkajúcej sa činnosti advokátov a občianskeho súdneho poriadku. Hovorili aj o spolupráci medzi vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami, ktorá je veľmi dôležitá pre fungovanie justície a vymožiteľnosť práva na Slovensku.

Predseda Slovenskej advokátskej komory na stretnutí uviedol, že "Slovenská advokátska komora našla pevné uplatnenie v medzinárodných štruktúrach, máme veľmi dobrú spoluprácu s českými a maďarskými kolegami, v ostatnom období užšie komunikujeme s advokátskou komorou z Poľska."

Od zmien v pripravovanom znení Občianskeho súdneho poriadku očakávajú advokáti zlepšenie podmienok pre rozhodovanie súdov ako aj skrátenie prieťahov v súdnom konaní.

Ivan Gašparovič na stretnutí vyjadril presvedčenie, že presadzovanie nezávislosti, slobody, vážnosti a nezastupiteľnosti advokátskeho stavu posilnila aj novela zákona o advokácii č. 335/2012 Z.z., ktorá nadobudla účinnosť 1. januára tohto roku. So záujmom prijal informáciu, že bol spracovaný historicky prvý Komentár k zákonu o advokácii a rovnako aj Zbierka disciplinárnych rozhodnutí.

Hlava štátu na stretnutí s predstaviteľmi Slovenskej advokátskej komory uvítala aj skutočnosť, že v rámci komory v súčasnosti prebieha dlhodobá diskusia ohľadom budúcej koncepcie vzdelávania advokátov.

Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, združujúca viac ako 5 300 advokátov a 2 600 advokátskych koncipientov. Advokácia pomáha uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb v súlade s Ústavou SR a zákonmi. Úlohy advokácie plnia advokáti najmä tým, že obhajujú občanov v trestnom konaní, zastupujú občanov a právnické osoby pred súdmi, štátnymi orgánmi a inými právnymi subjektmi, spisujú listiny, poskytujú právne rady a spracúvajú právne rozbory.

Zdroj a foto: prezident.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1577

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: