Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Začali sa prípravy na zákone o štátnej službe pri výkone súdnictva

najpravo.sk • 5.1. 2018, 18:30

Ministerstvo spravodlivosti začalo pracovať na návrhu zákona o štátnej službe pri výkone súdnictva a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vyplýva to zo zverejnenia tzv. predbežnej informácie, ktorú musí zverejniť predkladateľ každého nového zákona pred spustením tvorby návrhu právneho predpisu v záujme informovania verejnosti a orgánov verejnej správy.

Nový zákon o štátnej službe nemožno v celom rozsahu aplikovať na justičnú štátnu službu

Vláda Slovenskej republiky sa vo svojom programovom vyhlásení vo všeobecnosti zaviazala, že prijme opatrenia na transparentnosť rozhodovania o personálnom obsadení súdov, stabilizáciu personálneho obsadenia súdov, najmä preťažených súdov, ako aj opatrenia na stabilizáciu podporného aparátu sudcu. A to tak, aby boli dodržané princípy rozhodovania zákonným sudcom.

S cieľom stabilizácie personálneho obsadenia súdov sa vláda Slovenskej republiky zaviazala, že pripraví návrh zákona o justičnej štátnej službe s jasným vymedzením kompetencií zložiek tohto aparátu. Tento zámer sa premietol i do Plánu legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky na rok 2018, konkrétne v podobe úlohy predložiť do legislatívneho procesu návrh zákona o justičnej štátnej službe.

Novú právnu úpravu, ktorú priniesol s účinnosťou od 1. júna 2017 zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov, nie je možné v celom rozsahu aplikovať na štátnu službe pri výkone súdnictva vzhľadom na špecifická tejto štátnej služby.

Bežnou požiadavkou sudcov v celej Európe je mať aspoň jedného súdneho/právneho asistenta, ktorý by im pomáhal pri právnom výskume a príprave návrhu, ako aj asistenta, ktorý by riadil register, pojednávania a každodenné činnosti.

Sudcovia by sa mali sústrediť len na veci, ktoré naozaj potrebujú právne znalosti sudcu

Zloženie tohto „tímu“ závisí najmä od veľkosti súdu, od organizačného nastavenia súdu, od zdrojov. Dlhodobým trendom ako takým je, že sudcovia by sa mali sústrediť len na veci, ktoré naozaj potrebujú právne znalosti sudcu. Navrhovaná osobitná právna úprava vo vzťahu k štátnozamestnaneckým miestam na súdoch je vyvolaná predovšetkým tým, že „administratívni“ zamestnanci sú pri plnení svojich úloh v spomenutom „tíme“ akousi „predĺženou rukou“ sudcu, to znamená i výkonu súdnej moci.

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje, aby sa na štátnozamestnanecké vzťahy v súvislosti s  vykonávaním štátnej služby štátnymi zamestnancami plniacimi úlohy pri výkone súdnictva na súdoch aplikoval zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov, len v tom rozsahu, ak nový návrh zákona nebude ustanovovať inak, resp. v návrhu zákona nebude obsiahnutá osobitná (špecifická) právna úprava.

Úprava štátnozamestnaneckých vzťahov v súvislosti s  vykonávaním štátnej služby štátnymi zamestnancami plniacimi úlohy pri výkone súdnictva na súdoch, ako aj úprava konkrétnych vecných (personálnych) osobitosti jednotlivých kategórií súdnych úradníkov:

  • vyšších súdnych úradníkov,
  • súdnych tajomníkov,
  • probačných a mediačných úradníkov,
  • justičných čakateľov a
  • asistentov

je podľa platného právneho poriadku roztrieštená do viacerých právnych predpisov, najmä

  • zákon č. 549/2003  Z. z. o súdnych úradníkoch v znení neskorších predpisov,
  • zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
  • zákon č. 550/2003 Z. z. o probačných a mediačných úradníkoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,
  • zákon č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a
  • zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Návrhom zákona by sa mala právna úprava sprehľadniť.

Aktuálne platy v justícii vedú k zníženiu stabilizácie justičného personálu

Ministerstvo konštatuje: „Aktuálne nastavenie platových tried a zaraďovanie do nich vedie k zníženiu stabilizácie personálneho obsadenia súdov. Predkladateľ sa snaží nastaviť platové triedy („tarify“) tak, aby sa zvýšila motivácia pre vykonávanie týchto profesií, súčasne prepojiť koncepciu kariérneho rastu, justičného vzdelávania a odmeňovania a teda v čo najširšej miere stabilizovať personálne obsadenie súdov.“

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách základných cieľov pripravovanej právnej úpravy.

Kontaktné údaje:

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky

Sekcia legislatívy

Župné námestie 13

813 11 Bratislava

email: viera.bencatova@justice.sk 

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania: január 2018.

Zdroj: slov-lex
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 906

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: