Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vyjadrenie SAK k mafiánskym zoznamom

najpravo.sk • 7.10. 2011, 10:59

Prinášame Vám vyjadrenie Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory na tému: Mafiánske zoznamy a neakceptovateľná „prítomnosť" advokátov v nich:

"V posledných dňoch sa médiá predchádzajú v prezentácii tzv. „mafiánskych zoznamov", teda zoznamov záujmových osôb pre políciu. Problémom „mafiánskych zoznamov" je, že sa na nich začali objavovať aj mená advokátov. Advokáti sa na tzv. „mafiánske zoznamy" dostali tak, že vykonávali svoje povolanie a obhajovali osoby, voči ktorým je vedené trestné konanie (teda sú obvinené alebo obžalované) čo považujeme za brutálny a škandalózny zásah do práv advokátov ako aj poškodzovanie ich dobrého mena. Požadujeme teda od polície, aby striktne rozlišovala osoby, voči ktorým je vedené trestné konanie a ich zástupcov.

Ako totiž hovorí zákon o advokácií, advokát je povinný pri výkone advokácie chrániť a presadzovať práva a záujmy klienta a riadiť sa jeho pokynmi. Ak sú pokyny klienta v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, nie je nimi viazaný. Advokát je povinný pri výkone advokácie konať čestne a svedomito, dôsledne využívať všetky právne prostriedky a uplatňovať v záujme klienta všetko, čo podľa svojho presvedčenia pokladá za prospešné. Pritom dbá na účelnosť a hospodárnosť poskytovaných právnych služieb. Advokát postupuje pri výkone advokácie tak, aby neznižoval dôstojnosť advokátskeho stavu. V záujme toho je povinný dodržiavať pravidlá profesijnej etiky a iné pravidlá, ktoré určuje predpis komory."

Zdroj: Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory
Ilustračné foto: www.sak.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1480

Nový príspevok

m

hehe taketo keci...aj ten co to pisal to vie ze su to keci...len aby sa nepovedalo tak sa takto vyjadrili ale v dnesnej dobe ked je uz aj medzi advokatmi velka konkurencia tak mnohi z nich nemaju problem sa namocit do hocicoho kvoli prachom

m | 08.10.2011 16:22
PoUtStŠtPiSoNe
: