Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Výberové konania na sudcov sa rušia

najpravo.sk • 16.5. 2012, 13:26

Okresný súd Žilina

Výberové konania na obsadenie jedného voľného miesta sudcu pre Okresný súd Žilina, ktoré malo začať 4. júna 2012 zrušil predseda okresného súdu JUDr. Jaroslav Macek z dôvodu, že Minister spravodlivosti SR listom zo dňa 03. 05. 2012 podľa ust. § 71 písm. a) bod 1 zákona č. 757/2004 Z. z. zrušil na Okresnom súde Žilina voľné miesto sudcu.

Podľa § 71 písm. a) bod 1 zákona č. 757/2004 Z. z. Ministerstvo spravodlivosti SR vykonáva správu súdov tým, že v oblasti personálnej v rámci vládou schválených limitov počtov zamestnancov v rozpočtovej kapitole ministerstva určuje po prerokovaní s predsedami súdov počty sudcov, zamestnancov súdov a voľné miesta sudcov.

Okresný súd Revúca

Kým na Okresnom súde Žilina bolo výberové konanie úplne zrušené, z dôvodu zrušenia voľného miesta sudcu, na Okresnom súde Revúca bol minulý týždeň zrušený termín výberového konania, ktorý bol určený na dni 14 až 17. mája 2012. Termín výberového konania bol zrušený z dôvodu, že databáza kandidátov na členov výberových komisií na výberové konanie predsedov súdov a sudcov bude zmenená a súčasní kandidáti na členov výberových komisií boli odvolaní. Nový termín výberového konania na obsadenie jedného voľného miesta sudcu pre Okresný súd Revúca bude určený po obnovení databázy kandidátov na členov výberových komisií Ministerstvom spravodlivosti tak, aby v lehote 15 dní pred konaním výberového konania boli mená členov výberovej komisie zverejnené na webovom sídle ministerstva.

Predseda Okresného súdu Revúca ešte v apríli 2012 požiadal Súdnu radu SR o odporúčanie ministrovi spravodlivosti SR navýšiť počet sudcov na Okresnom súde Revúca o ešte jedného sudcu, nakoľko aj napriek tomu, že bolo určené voľné miesto sudcu pre tento súd a prebieha výberové konanie (viď vyššie), Súdna rada SR na základe žiadosti sudcu JUDr. Martina Baločka rozhodla o jeho preložení na Okresný súd Košice s účinnosťou od 01. 10. 2012. Súdnictvo tak na uvedenom súde v súčasnosti realizuje len 6 sudcov vrátane predsedu súdu (1 sudkyňa je na materskej dovolenke).

Zdroj: justice.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1441

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: