Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Úspech v podnikaní nesmie závisieť od toho, ako sa ráno zobudí štátny úradník

najpravo.sk • 22.10. 2014, 13:36

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa zúčastnil v Bratislave na konferencii o finančnom riadení podnikov. Jej nosnou témou je kvalita a transparentnosť podnikateľského prostredia na Slovensku a jeho vplyv na vývoj ekonomiky.

Andrej Kiska v príhovore zdôraznil, že najdôležitejšia úloha pre zlepšenie podnikateľského prostredia, pred ktorou stojí vláda, parlament a ktorej plneniu chce pomôcť ako prezident je istota, že „úspech, či neúspech v podnikaní závisí od šikovnosti a kúska šťastia, ale nie od toho, ako sa ráno zobudí úradník, kontrolór, regulátor alebo poslanec v parlamente.“

Prezident pripomenul, že hneď na úvod svojho obdobia v prezidentskom úrade sa začal venovať téme súdnictva – nefunkčnosť súdov a nízka vymožiteľnosť práva patria zo strany podnikateľov k dlhodobo najkritizovanejším stránkam podnikateľského prostredia na Slovensku.

Prezident ďalej v príhovore pripomenul, že rešpektuje plné kompetencie vlády akú daňovú a rozpočtovú politiku si vyberie. Podľa jeho slov dôsledkom konsolidácie verejných financií je aj to, že Slovensko postupne stráca visačku krajiny lákajúcej na nižšie dane. Dôležitá otázka podľa neho je, čím to dokážeme nahradiť. „Ak je dlhodobou slovenskou prioritou budovať stabilnú modernú ekonomiku, zmeny musia nastať aj inde ako v podnikateľskom prostredí. Záujem dosiahnuť konkrétne ciele a výstupy v konkrétnych prioritných oblastiach musí byť viditeľný nielen v prijatých politikách, ale aj v spôsobe rozdelenia peňazí,“ povedal prezident.

Podľa Andreja Kisku, ak je aj náš štátny rozpočet o niečom viac ako len o číslach, mali by sme byť schopní lepšie pomenovať jeho ciele a očakávané výsledky v každej rozpočtovej kapitole. Za každým číslom v tabuľke musí byť konkrétny výsledok, nielen údaj, ktorý treba každoročne valorizovať.

Andrej Kiska v závere svojho vystúpenia podčiarkol, že neschopnosť Slovenska zmysluplne čerpať a vyčerpať nám pridelené európske peniaze je skôr dôvodom na vážne zamyslenie sa. „Hoci je na nové obdobie 2014-2020 vyčlenených pre Slovensko ďalších zhruba 15 miliárd eur, z peňazí na predchádzajúce obdobie od roku 2007 sme zatiaľ boli schopní vyčerpať len niečo okolo polovice. Čas máme pritom už len do konca roka 2016,“ dodal prezident. Zásadné príčiny tohto fiaska vidí hlava štátu v korupcii, prehnanej byrokratizácii procesu čerpania peňazí a neúmernej administratívnej náročnosti. „Nie je to dôsledkom prísnych pravidiel, ktoré stanovil Brusel. Toto sme si vyrobili sami doma na Slovensku,“ dodal Kiska.

Konferencia Finančné riadenie podnikov 2014 sa koná pod záštitou guvernéra Národnej banky Slovenska.

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1873

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: