Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Styk s dieťaťom cez mail, skype či mobil?

najpravo.sk • 20.3. 2013, 13:22

V rámci zjednocovania súdnej praxe schválilo občianskoprávne a obchodné kolégium Najvyššieho súdu Českej republiky rozhodnutie, ktoré upravuje možnosť styku dieťaťa s rodičom aj pomocou moderných komunikačných prostriedkov. Najvyšší súd ČR vydal toto rozhodnutie, aby zjednotil súdnu prax nižších súdov, ktoré boli v rozhodovaní v obdobných veciach nejednotné.

Hoci Najvyšší súd ČR uprednostňuje osobný styk rodičov s dieťaťom, môže byť v odôvodnených prípadoch tento osobný styk nahradený stykom nepriamym, a to napríklad aj pomocou elektronických prostriedkov, ako je mobilný telefón, elektronická pošta, komunikácia cez SKYPE, Facebook či iné sociálne siete. Cieľom je zabezpečiť udržanie rodinných väzieb dieťaťa s rodičom, ktorý nemá dieťa vo svojej starostlivosti. V praxi pôjde o prípady, kedy osobný styk nie je možný, napríklad pre značnú geografickú vzdialenosť, pre ochorenie, pre výkon trestu odňatia slobody a podobne. V týchto a podobných prípadoch by súdy mali zvážiť tzv. nepriamy styk namiesto osobného styku, alebo popri ňom.

Právna veta rozhodnutia Najvyššieho súdu Českej republiky

„V odôvodnených prípadoch možno nahradiť osobný styk rodiča s dieťaťom iným spôsobom, napríklad prostredníctvom výpočtovej techniky, tzv. elektronickou poštou, internetovou komunikáciou (Skype, Facebook a podobne), alebo telefonicky."

Zjednocujúce stanovisko občianskoprávneho a obchodného kolégia Najvyššieho súdu ČR vychádza z uznesenia Krajského súdu v Ústí nad Labem – pobočka v Liberci zo dňa 11. júna 2012, číslo konania 73 Co 286/2012-343.

Podľa § 27 ods. 3 Českého zákona o rodine ak je to nevyhnutné v záujme dieťaťa, súd styk dieťaťa s rodičom obmedzí alebo ho aj zakáže. Na Slovensku máme identické ustanovenie, a to § 25 ods. 3 Zákona o rodine, podľa ktorého ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa, súd obmedzí styk maloletého dieťaťa s rodičom alebo ho zakáže.

V predmetnej veci vedenej na súde bolo potrebné nanovo upraviť styk otca s maloletou, kedy je treba rešpektovať pri tejto úprave najmä súčasný záujem maloletej, a to v súlade s jej psychickým a fyzickým vývojom. Ten v súčasnej dobe neumožňuje osobný kontakt otca s maloletou. Citované zákonné ustanovenie umožňuje podľa názoru súdu upraviť styk rodiča, v danom prípade otca, s dieťaťom aj v inej forme, než osobným kontaktom, teda možno napríklad rozhodnúť o úprave styku prostredníctvom výpočtovej techniky, telefonického alebo písomného styku.

Tieto možnosti poskytuje úroveň technického pokroku, pričom ide o bežné formy, ako ľudia spolu komunikujú. Povinný rodič by mal z hľadiska svojho pôsobenia na maloleté dieťa toto dieťa na styk pripraviť, a umožniť mu danú formu styku. Je teda povinnosťou matky zabezpečiť prítomnosť maloletej pri počítači a pri mobilnom telefóne v súdom určenú dobu. Ako bolo zistené z vykonaného dokazovania, maloletá v súčasnosti nemá mobilný telefón, ktorý jej zabezpečil otec a nie je možné od otca požadovať, aby za tejto situácie jej opäť zabezpečoval mobilný telefón. Preto súd stanovil, že je matka povinná zabezpečiť zo svojho mobilného telefónu možnosť kontaktu maloletej s otcom v dobe stanovenej vo výroku rozsudku súdu.

Zároveň súd umožnil otcovi, aby každý nepárny kalendárny týždeň v kalendárnom roku najneskôr do soboty do 16.00 hodín zaslal maloletej na jej e-mailovú adresu jeden e-mail s tým, že matka je povinná zabezpečiť možnosť realizácie danej formy styku, teda umožniť maloletej prečítanie tohto e-mailu a zabezpečiť potom odpoveď maloletej otcovi, a to rovnako elektronicky do 19.00 hodín nasledujúcej nedele na otcom zaslaný e-mail. Potom súd umožnil každý pondelok párneho kalendárneho týždňa v kalendárnom roku otcovi možnosť stýkať sa s maloletou práve prostredníctvom mobilného telefónu v dobe medzi 18.00 hodinou a 18.30 hodinou. Súd takto upraveným stykom vyjadril určitú naviazanosť styku prostredníctvom výpočtovej techniky nadväzujúcej na styk prostredníctvom mobilného telefónu, aby si tiež operatívnejšie mohla maloletá s otcom vymeniť informácie o aktuálnej situácii a iné informácie.

Autor: Ing. Petr Knötig
Zdroj: NSČR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1931

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: