Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Definitívny zákaz testovania kozmetiky na zvieratách

najpravo.sk • 19.3. 2013, 06:20

Od 11. marca 2013 sa v EÚ nesmie na trh uvádzať kozmetika, ktorá bola testovaná na zvieratách. Pravidlá vychádzajú z presvedčenia, že potreba vývoja kozmetiky neospravedlňuje testovanie na zvieratách.

Podľa odhadov, jednotlivec použije denne 7 druhov kozmetiky. Európsky kozmetický priemysel generuje tržby v hodnote 70 miliárd EUR, čo je viac než polovica globálneho trhu s kozmetikou. Len v EÚ v tomto sektore pracuje 184 000 pracovníkov. Pred spustením procesu zavedenia zákazu testovania v roku 2009 sa v roku 2004 využívalo na testovanie v EÚ takmer 9000 zvierat ročne a postupne tento počet klesal (1510 v roku 2008 a 344 v roku 2009). Na testovanie sa používali potkany, myši, zajace a morčatá.

Bude teraz kozmetika menej bezpečná?

V žiadnom prípade. Kozmetika bude musieť spĺňať rovnako prísne kvalitatívne štandardy ako doteraz. Zároveň očakávame, že výrobcovia budú i naďalej hľadať alternatívne metódy testovania kozmetiky.

Budú musieť predajcovia stiahnuť z regálov kozmetické výrobky, ktoré boli v minulosti testované na zvieratách?

Nie. Výrobcovia sa budú môcť pri schvaľovaní výrobkov spoľahnúť na historické dáta, ktoré v minulosti boli získané z testovania na zvieratách. Avšak akékoľvek nové produkty (vrátane ich ingrediencií) budú podliehať zákazu testovania, vrátane zákazu predaja nových výrobkov testovaných na zvieratách.

Tonio Borg, európsky komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku, pri tejto príležitosti uviedol: „Tým, že dnes nadobudol účinnosť úplný zákaz uvádzania na trh, Európa jasne dáva najavo, akú váhu pripisuje dobrým životným podmienkam zvierat. Komisia je odhodlaná aj naďalej podporovať vývoj alternatívnych metód a nadviazať kontakt s tretími krajinami, aby nasledovali náš európsky prístup. Európa má skvelú príležitosť ísť príkladom, pokiaľ ide o zodpovedné inovácie v kozmetike bez ohrozenia bezpečnosti spotrebiteľov."


Zdroj: Európska komisia – Zastúpenie na Slovensku
Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1641

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: