Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rýchla jazda – môžem prísť o vodičský preukaz po 1.1.2016?

najpravo.sk • 21.3. 2016, 06:43

Dňa 1.1.2016 nadobudol účinnosť zákon č. 430/2015 Z.z., ktorým sa novelizoval zákon o cestnej premávke a zákon o priestupkoch. Novela priniesla so sebou viacero zmien, no v tomto príspevku sa zameriam na novinky týkajúce sa sankcionovania rýchlosti jazdy.

Zákon o cestnej premávke, primárne v § 16, ustanovuje najvyššie dovolené rýchlosti na  pozemných komunikáciách, či už pre vodiča autobusu alebo iného motorového vozidla, na diaľnici a rýchlostnej ceste, ako aj v obci alebo na cestách mimo obce.

Nedodržaním povinností uvedených v § 16, ale aj v § 27 ods. 3, § 34 ods. 1, § 49 ods. 2, § 59 ods. 3 zákona o cestnej premávke sa vodič dopustí priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky podľa § 22 ods. 1 písm h) zákona o priestupkoch.

Podľa právnej úpravy účinnej do 31.12.2015 za prekročenie rýchlosti aspoň o 20km/h v obci alebo aspoň o 30km/h mimo obce, vodičovi vozidla hrozili nasledovné sankcie:

  • pokuta od 150 eur do 800 eur a zákaz činnosti do 3 rokov (v správnom konaní),
  • pokuta do 650 eur v blokovom konaní a rovnaká pokuta aj v rozkaznom konaní podľa zákona o priestupkoch.

Keďže sa jednalo o priestupok, za ktorý hrozila sankcia zákazu činnosti, príslušník Policajného zboru bol oprávnený zadržať vodičovi motorového vozidla vodičský preukaz v prípade,  ak jazdil rýchlosťou aspoň 70km/h v obci, 120km/h mimo obce alebo 160km/h na diaľnici či rýchlostnej ceste.

Týmto sa vodičom, ignorujúcim maximálne dovolené rýchlosti, zabránilo v ďalšej jazde, čo  malo mať pozitívny vplyv na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. V tom horšom prípade vodič vytiahol pár stoviek na zaplatenie pokuty a pokračoval v jeho bezohľadnej jazde ďalej.

Na to reagoval zákonodarca prijatím zákona č. 430/2015 Z.z. a vytvoril „triádu“ prekročení rýchlostí a zvýšil (avšak iba v bode 3, viď nižšie) pokuty za nerešpektovanie maximálnej dovolenej rýchlosti.

V súčasnej dobe vyzerá sankcionovanie nedovolenej rýchlosti nasledovne - prekročenie rýchlosti ustanovenej zákonom o cestnej premávke, ustanovenej dopravným zariadením alebo dopravnou značkou:

  1. v obci najviac o 20km/h alebo mimo obce najviac o 30km/h – v blokovom konaní (aj v rozkaznom) horzí pokuta do 50 eur a v správnom konaní do 100 eur,
  2. v obci o 21 až 50km/h alebo mimo obce o 31 až 60km/h -   v blokovom konaní (aj v rozkaznom) hrozí pokuta od 30 eur do 400 eur a v správnom konaní od 150 eur do 600 eur,
  3. v obci o viac ako 50km/h a mimo obce o viac ako 60km/h – v blokovom konaní (aj v rozkaznom) hrozí pokuta od 250 eur do 800 eur a v správnom konaní od 500 eur do 1000 eur a zákaz činnosti od 6 mesiacov do 3 rokov.

Zákaz činnosti podľa novej právnej úpravy hrozí až za prekročenie rýchlosti podľa tretieho bodu. Teda ak vám bude chcieť policajt zadržať vodičský preukaz podľa § 70 ods. 1 písm. a) zákona o cestnej premávke, môže tak urobiť, len ak pôjdete v obci viac ako 100km/h, mimo obce viac ako 150km/h a na diaľnici viac ako 190km/h. V opačnom prípade o vodičský preukaz neprídete a ani v správnom konaní vám nebude môcť byť uložená sankcia spočívajúce v zákaze vedenia motorového vozidla.

Takouto rýchlosťou si však „dovolí“ jazdiť len ten, kto na to má a pre koho pár stoviek eur nie je peniaz. Týmto opatrením zákonodarného zboru sa absolútne míňa účel sankcie za porušenie povinnosti dodržiavať stanovenú rýchlosť. V mojich očiach je odkaz zákonodarcu pre tzv. superturbo pirátov jasný: „jazdite si stovkou cez obec, dajte nám pár stoviek a kľudne pokračujte vo vašej arogantnej jazde ďalej, veď o vodičák aj tak neprídete“.                                                 

Každému sa už určite stalo, že prekročil rýchlosť, hoci len o pár kilometrov za hodinu. Namerali vám rýchlosť napr. 58km/h a keď ste sa snažili „vyjednať“ si nižšiu pokutu, pretože ide o nie veľké prekročenie rýchlosti, zakročujúci policajt vás odrovnal tým, že prekročenie rýchlosti je jedným z najzávažnejších priestupkov, že v dôsledku rýchlej jazdy zomrie alebo sa zraní na cestách najviac ľudí a podobne. Aký zmysel má potom „zvýšiť“ (v bode 2 je dokonca pokuta nižšia a bez možnosti uložiť zákaz činnosti) pokutu za tento priestupok a vyradiť zadržanie vodičského preukazu, samozrejme okrem prípadu, keď je vodič ochotný zaplatiť pokutu za priestupok, ale nemôže tak urobiť na mieste, a zákaz činnosti vôbec z právnej úpravy pri jazde 100km/h cez obec, resp. 190km/h po diaľnici? Ako zabrániť vodičovi v ďalšom ohrozovaní účastníkov cestnej premávky a ako chrániť ich životy a zdravie alebo aj majetok pred týmto vodičom? Okrem toho, že sa naplní štátna pokladnica, v tom nevidím žiadny iný zmysel.

Podľa môjho názoru bola právna úprava účinná do 31.12.2015, čo sa týka rýchlosti jazdy a jej sankcionovanie, vhodnejšia, ba ešte mohla byť aj prísnejšia, vzhľadom na to, že prekročenie rýchlosti je jedným z najčastejšie páchaným priestupkom na úseku cestnej premávky s následkom na živote alebo zdraví[1]. Sankcia v podobe peňažnej pokuty nie je dostatočnou ujmou za spáchanie priestupku prekročením najvyššej dovolenej rýchlosti, a ani dostatočnou ochranou ostatných účastníkov cestnej premávky, o čom sme sa mohli presvedčiť na videách uverejnených na internete, kde mladíci doslova preletia cez obec v rýchlosti 140km/h a mimo obce aj 240km/h.

Podľa môjho názoru, pre niektorých možno radikálneho, by mali dnešní tzv. superturbo piráti (prekročenie rýchlosti v obci o viac ako 50km/h a mimo obce o viac ako 60km/h) za svoju bezohľadnú jazdu poniesť trestnú zodpovednosť, teda takáto jazda by naplnila skutkovú podstatu  trestného činu, ktorá by bola obsiahnutá napríklad v prvom diely (trestné činy všeobecne nebezpečné) šiestej hlavy (trestné činy všeobecne nebezpečné a proti životnému prostrediu)  trestného zákona.

Autor: Bc. Marcel Ružarovský 


[1]     Za rok 2014 bolo v dôsledku prekročenia rýchlosti usmrtených 75 účastníkov cestnej premávky, 251 ťažko zranených a 1061 ľahko zranených. Zo štatistiky Ministerstva vnútra SR, dostupné na http://www.minv.sk/?prehlad-dopravnych-nehod-za-rok-2014

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2368

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: