Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Právnické vzdelávanie výrazne stráca na žiadanosti, lídrom je trnavská fakulta

najpravo.sk • 26.11. 2015, 20:15

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) zverejnila v poradí jedenáste hodnotenie fakúlt slovenských vysokých škôl, ktoré sa opiera o verejne dostupné a overiteľné údaje o kvalite vzdelávania a výskumu jednotlivých fakúlt.

Trnavská fakulta je stále lídrom

V skupine právnických fakúlt oproti minulému roku nedošlo k žiadnym zmenám v poradí. Na prvom mieste je opäť Právnická fakulta TU (PraF TU), ktorej bodový náskok pred druhou v poradí Právnickou fakultou UPJŠ (PraF UPJŠ) sa tento rok opäť o niečo zvýšil. Bodovo sa doťahuje aj súkromná Fakulta práva PEVŠ (FP PEVŠ), ktorá sa opäť priblížila trom fakultám v popredí.

Prepad záujmu o štúdium práva o 20%

Čo sa týka skupiny ako celku, počet študentov od roku 2008 klesol najmä vďaka posledným rokom výraznejšie ako priemer slovenských fakúlt. Najväčší dlhodobý pokles študentov zaznamenali PraF UPJŠ a PraF TU, ale u všetkých fakúlt sa pokles pohybuje v dvojciferných hodnotách. Najväčšia zmena je ale v záujme o štúdium - zatiaľ čo minulý rok sme ešte mohli konštatovať, že skupina právnických fakúlt si aj napriek veľkému poklesu udržiava relatívne vyššiu úroveň záujmu o štúdium, tohtoročný prepad vysoko presahujúci 20 % posunul túto skupinu do podpriemeru.

1,9 uchádzača na jedno miesto

Najvyšší počet prihlásených oproti plánovanému počtu prijatých aj tento rok vykazujú prvé dve fakulty rebríčka – PraF TU a PraF UPJŠ. Hodnota 1,9 uchádzača na jedno plánované miesto sa ale nedá porovnávať s úrovňami záujmu spred desiatich rokov, keď počet záujemcov o jedno miesto na týchto fakultách dosahoval hodnoty 11 resp. 4.

Právnické štúdium výrazne stráca na žiadanosti

V celej skupine právnických fakúlt ide o vôbec najväčší celkový pokles záujmu spomedzi všetkých slovenských fakúlt. Za poslednú dekádu klesol počet prihlášok takmer trojnásobne a právnické fakulty už zďaleka nie sú také žiadané ako kedysi. S tým súvisí aj náročnosť prijímacieho procesu, keď na začiatku sledovaného obdobia prijímacie konanie úspešne zvládla menej ako štvrtina uchádzačov a najžiadanejšie fakulty sa pohybovali len okolo 15 %-nej hranice úspešnosti. Pre porovnanie, v súčasnosti sa priemer pohybuje nad 75 % a aj najžiadanejšia fakulta prijme takmer dve tretiny uchádzačov. Právnické štúdium teda dlhodobo a výrazne stráca na žiadanosti, čo môže súvisieť aj so saturáciou trhu absolventami s právnickým vzdelaním.

Hodnotenie právnických fakúlt 2015

1. Právnická fakulta TU (v roku 2008 bola na 3. mieste, v roku 2009 a 2010 obsadila druhé miesto a pozíciu jednotky si drží už piaty rok)

2. Právnická fakulta UPJŠ (v rokoch 2010 a 2011 bola na treťom mieste, v roku 2012 jej patrilo už druhé miesto, ktoré si odvtedy drží)

3. Právnická fakulta UK (v roku 2011 bola zosadená z pozície lídra v oblasti právnického vzdelávania, v roku 2012 obsadila už tretie miesto, ktoré si odvtedy drží)

4. Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy (v roku 2011 bola ešte nováčikom v skupine právnických fakúlt, no už taktiež na štvrtom mieste, ktoré jej odvtedy patrí. Pozoruhodné je, že v atraktivite štúdia, t. j. záujmu o štúdium, podiel zahraničných študentov, mobility, nezamestnanosť, dosiahla spomedzi všetkých právnických fakúlt najvyššie hodnotenie)

5. Právnická fakulta UMB (v roku 2011 ju vstup Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy zosadil zo štvrtého miesta a posunul ju na posledné piate, ktoré jej patrí už štvrtý rok)

6. Fakulta práva J. Jesenského Vysokej školy Danubius (minulý rok bola nováčikom v skupine na šiestom mieste, avšak v kvantitatívnej údajovej kategórii „vzdelávanie“, t. j. počty študentov, pedagógov, štruktúra učiteľov, dosiahla tohto roku najvyššie hodnotenie 98 bodov).

ARRA bonifikuje (zvýhodňuje) pri niektorých výskumných kritériách fakulty, ktoré existujú kratšie ako desať rokov. Ide o kritériá, kde hodnota parametra závisí od času (skúma sa desaťročné obdobie) – konkrétne kritériá publikácií a citácií. Bonifikácia prispieva k tomu, aby bolo možné porovnať aj mladšie fakulty (najmenej však tri roky staré) v daných kritériách so staršími fakultami. Z právnických fakúlt boli bonifikované Fakulta práva PEVŠ a Fakulta práva J. Jesenského VŠD.

O ARRA

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 2004 z iniciatívy bývalých študentských lídrov (R. Králiková, J. Barta) a osobností z akademického prostredia (J. Pišút, F. Devínsky).

Poslaním ARRA je prispievať k zvyšovaniu kvality vzdelávania a vedy na Slovensku prostredníctvom aktívneho získavania, analýzy a zverejňovania všeobecne dostupných a overiteľných údajov.

Hlavným cieľom ARRA je stimulovať pozitívne zmeny v slovenskom vysokom školstve. Okrem pravidelného hodnotenia kvality vzdelávania a výskumu na fakultách vysokých škôl na Slovensku ARRA realizuje aj hodnotenie výskumného potenciálu iných výskumných inštitúcií, organizuje odborné podujatia a pripravuje analýzy na súvisiace témy.

ARRA je tiež zakladajúcim členom IREG (International Ranking Experts Group) a IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.

Celú správu ARRA si prečítajte TU.

Zdroj: ARRA
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1268

Nový príspevok

Hmm

Milan Klobušiak, ak myslíte úroveň práva na VŠ fakultách, tak predpokladám, že keď toto tvrdíte tak to právo minimálne po ten JUDr. vyštudované máte.

Hmm | 10.12.2015 11:26
PoUtStŠtPiSoNe
: