Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Poslanci chcú skrátiť koncipientskú prax

najpravo.sk • 3.5. 2016, 18:14

Minulý piatok predložila na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky skupina poslancov návrh novely zákona o advokácii, pričom poslanci navrhujú, aby sa k 1. septembru tohto roku opäť vrátila koncipientská prax na dĺžku 3 roky zo súčasných 5 rokov. Zmena by sa podľa návrhu mala vzťahovať na všetkých súčasných aj budúcich advokátskych koncipientov rovnako.

Poslanci M. Fecko, S. Gaborčáková, G. Grendel, E. Heger, E. Jurinová, M. Krajčí, D. Lipšic, J. Lukáč, I. Matovič, S. Petruchová, R. Vašečka, M. Sopko, A. Suchánek, A. Verešová, V. Remišová, J. Viskupič sú toho názoru, že v čase vysokej nezamestnanosti mladých ľudí na Slovensku nie je vyššie regulovanie vstupu do profesijných povolaní správnym krokom, keďže sa ním obmedzujú ich príležitosti a slobodný prístup k výkonu advokátskeho povolania. Nezamestnanosť mladých ľudí do 25 rokov je na Slovensku podľa EUROSTATu 33%, čo je jedna z najvyšších hodnôt v Európskej únii.

Jedným z negatívnych efektov zvýšenia koncipientskej praxe je tiež úbytok mladých ľudí ochotných absolvovať päť rokov povinnej koncipientskej praxe na Slovensku. Poslanci v dôvodovej správe okrem iného poukazujú aj na článok na portáli najprávo.sk, ktorým sme upozornili na negatívne a nečakané dôsledky zavedenia päťročnej koncipientskej praxe. Článok, na ktorý poslanci odkazujú si prečítajte TU.

Navrhovatelia sa neobávajú, že sa po vrátení dĺžky koncipientskej praxe na tri roky zníži kvalita advokátov, pretože každý budúci advokát musí úspešne vykonať advokátsku skúšku.

Argumenty pre opätovnú dĺžku praxe advokátskych koncipientov preto možno zhrnúť nasledovne:

  • 24 z 28 členských štátov Európskej únie má prax advokátskych koncipientov kratšiu,
  • Slovenská republika má v porovnaní s inými členskými štátmi Európskej únie relatívne malý počet advokátov v pomere k počtu obyvateľstva,
  • päťročná koncipientská prax vyháňa vzdelaných mladých ľudí do zahraničia,
  • neexistujú žiadne štúdie, ktoré by preukazovali, že päťročná koncipientská prax zvyšuje kvalitu advokátov.

V záujme lepšej porovnateľnosti právnických profesií, uplatnenia absolventov právnických fakúlt a väčšieho výberu v rámci právnických profesií poslanci navrhujú trojročnú prax zaviesť aj pre exekútorských koncipientov a notárskych koncipientov.

Poslanci zároveň navrhujú zaviesť ohľadom započítavania inej právnickej praxe ustanovenie, podľa ktorého by bola Slovenská advokátska komora povinná započítať do praxe advokátskeho koncipienta prax sudcu, prokurátora, asistenta sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, vyššieho súdneho úradníka, justičného čakateľa, právneho čakateľa prokuratúry a notársku prax. Komora by mohla podľa návrhu do praxe advokátskeho koncipienta započítať v rozsahu maximálne dvoch rokov aj inú právnu prax, ak ňou advokátsky koncipient získal skúsenosti potrebné na výkon činnosti advokáta; podmienky započítania inej právnej praxe do praxe advokátskeho koncipienta by mal určiť predpis komory. Podotýkame, že podľa v súčasnosti platného znenia zákona komora započítava do praxe advokátskeho koncipienta len prax sudcu, asistenta sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, justičného čakateľa, prokurátora, právneho čakateľa prokuratúry a notársku prax.

Zdroj a foto: Národná rada SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1129

Nový príspevok

Ocenenie rozumu

Chcem oceniť snahu skupiny poslancov, ktorí chcú odstrániť zjavne diskriminačnú legislatívu, ktorej jedinou úlohou je sústavný stav potlačovania práv vyšších súdnych úradníkov, samozrejme s neustálou výnimkou justičných čakateľov a asistentov sudcov najvyššieho súdu, ako privilegovanej šľachty Slovenskej justície. Dúfam, že tento stav totálnej nespravodlivosti sa podarí tejto skupine odvážnych za podpory ministerstva spravodlivosti odstrániť. Prípadne by nebolo od veci sa zamyslieť tejto skupine poslancov s iniciatívou na ústavný súd, aby posúdil súlad ustanovení zákona o advokácii s ústavnou SR.

Nostradamus | 06.05.2016 01:12

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: