Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Poplatky za zápisy spoločností do obchodného registra sa nezrušia

najpravo.sk • 11.9. 2012, 10:20

V júli 2011 sa vláda zaviazala v rámci opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku aplikovať súdny poplatok za návrh na zápis zmeny (66 eur) aj na prvozápisy do obchodného registra, prípadne zvážiť úplné odstránenie poplatkov pri zakladaní obchodných spoločností, hlavne v nadväznosti na podporu využívania elektronického podpisu či plánované zavedenie elektronického podania. Taktiež sa zaviazala znížiť sumy úhrad za zaverejnenie v Obchodnom vestníku.

S účinnosťou od 1. augusta 2007 podlieha elektronický návrh na zápis do obchodného registra 50% zľave z pevnej sadzby súdneho poplatku podľa položky 17.

Podľa názoru rezortu spravodlivosti a rezortu financií by akékoľvek ďalšie znižovanie sadzby poplatkov malo byť viazané na zefektívnenie, zjednodušenie a elektronizáciu procesov tak na strane navrhovateľov, ako aj na strane orgánov verejnej moci (v tomto prípade registrového súdu) pri spracovaní podania. Rovnako by malo byť podrobené podrobnej analýze z hľadiska možných dopadov na príjmovú stránku štátneho rozpočtu. Zníženie niektorých sadzieb súdnych poplatkov a teda v budúcnosti i výnosov z nich plynúcich do štátneho rozpočtu SR ako opatrenie nepredkladá žiadne kompenzačné úpravy, ktoré by tieto negatívne dôsledky eliminovali, preto v období konsolidácie verejných financií sa realizácia tohto opatrenia nejaví ako vhodná.

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1015

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: