Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pomaly sa rozlúčte s kolkami

Edmund Horváth • 11.8. 2011, 22:33

Pojem „okolkovaná žiadosť", ktorý je medzi ľuďmi už dlhé roky používaný v bežnej reči, bude zanedlho archaizmom. Vláda totiž súhlasila s návrhom ministra financií na zrušenie kolkových známok. Minister je toho názoru, že aj napriek dlhoročnej tradícii používania kolkových známok pri vydávaní rôznych dokumentov, dokladov a listín verejnými orgánmi, ktoré zároveň potvrdzovali aj ich hodnovernosť a závažnosť, v súčasnosti táto forma platenia poplatkov stráca svoj pôvodný význam. Samotná existencia kolkových známok vytvára priestor na ich falšovanie a zneužívanie a ich následná ochrana a zabezpečenie rôznymi novými technickými prvkami zvyšuje náklady na ich výrobu. Rovnako zníženie počtu predajných miest pre verejnosť len na vybranú skupinu predajcov, nepodporuje požadovanú jednoduchosť a hospodárnosť konania na úradoch. Moderná spoločnosť preto vyžaduje nové formy platenia, ktoré sú všeobecne dostupné a umožňujú hlavne časovú a administratívnu úsporu pri vybavovaní rôznych podaní.

Kedy sa rozlúčime s kolkami

Rozlúčka, teda nadobudnutie účinnosti zákona o zrušení kolkových známok sa navrhuje na 1. január 2013. Navrhuje sa však do konca septembra 2013 použiť zrušené kolkové známky, ak ich poplatník zakúpil pred zrušením ako aj vrátenie neplatných kolkových známok. V období od 1. októbra 2013 do konca roka 2013 sa zrušené kolkové známky budú môcť len vrátiť na poštách za vyplatenie ich nominálnej hodnoty, ak sa potvrdí ich pravosť.

Ako sa budú platiť súdne poplatky?

Ministerstvo mieni zaviesť novú formu platenia poplatku, a to platobnou kartou priamo na príslušnom súde, ak poplatok v jednotlivom prípade prevyšuje 100 eur. Do budúcnosti sa navrhuje aj spôsob platenia poplatkov prostredníctvom krátkej textovej správy (SMS), ak budú vytvorené technické podmienky na prijímanie platieb týmto spôsobom. Zároveň sa ustanovuje povinnosť prijať platbu súdneho poplatku v hotovosti do sumy 300 eur, pričom sa naďalej ponecháva výnimka pre platenie poplatku vo veciach obchodného registra v hotovosti aj nad túto sumu.

Ďalšie plánované zmeny v oblasti súdnych poplatkov

V súvislosti so zmenou poplatkového zákona sa navrhuje tiež zaokrúhliť niektoré používané sumy, napríklad najnižšia suma preplatku 1,65 € sa zaokrúhli na 1,70 € a rovnako aj suma, o ktorú sa kráti vrátený súdny poplatok zo sumy 6,63 € na 6,70 €. Tiež sa zákonom stanoví lehota finančnému úradu (daňovému úradu), v rámci ktorej musí vrátiť súdny poplatok poplatníkovi na základe rozhodnutia súdu.

Ešte raz zdôrazňujeme, že zákon prešiel zatiaľ len vládnym rokovaním, a teda ho čaká ešte schvaľovací proces v parlamente, pričom navrhovaná účinnosť niektorých ustanovení je až od roku 2013. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1288

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: