Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Policajti sa učili využívať potenciál rómskej komunity

najpravo.sk • 6.5. 2013, 13:01

Od začiatku tohto roka bolo preškolených 83 policajtov poriadkovej polície, teda tých policajtov, ktorí sa reálne v praxi, počas služby stretávajú s rómskou komunitou. Cieľom vzdelávacieho projektu pre príslušníkov Policajného zboru je umožniť príslušníkom PZ, ktorí vykonávajú funkciu referent špecialista, oboznámiť sa hlbšie s rómskou komunitou a jej špecifikami, ktoré im umožnia vykonávať služobné úlohy v tomto prostredí lepšie a efektívnejšie. Podobné projekty sú v pláne aj v budúcnosti. Polícia sa tak opäť snaží byť bližšie k občanom.

Pozícia policajného špecialistu je osvedčený nástroj, ktorého cieľom je zlepšiť spoluprácu medzi rómskou komunitou a Policajným zborom SR, a prostredníctvom ktorého je možné realizovať rôzne preventívne programy, šíriť osvetu, a v neposlednom rade bližšie spoznať rómsku komunitu a využiť jej potenciál.

Na policajného špecialistu sa kladú zvýšené nároky, a preto je potrebné, aby policajný špecialista ovládal rómske osobitosti, ktoré sú predpokladom k jeho efektívnej práci.

Policajti sa počas týždňových kurzov na Strednej odbornej škole Policajného zboru v Košiciach detailnejšie oboznámili s charakteristikou rómskych komunít, špecifikami trestných činov páchaných v prostredí komunít i mimo nich, s taktikou vykonávania služobných zákrokov s dôrazom na rešpektovanie základných ľudských práv a slobôd. Ďalej s metódami odhaľovania majetkovej, násilnej, drogovej, mravnostnej a environmentálnej kriminality páchanej v rómskych komunitách. Policajti si osvojili postupy efektívnej komunikácie s rómskou komunitou, organizovanie preventívnych aktivít a otvorili sa nové možnosti spolupráce s pomocnými profesiami v lokalitách s marginalizovanými rómskymi komunitami (ako napr. terénni sociálni pracovníci, komunitní pracovníci, asistenti učiteľa a pod.) a ďalšími zainteresovanými subjektmi. Osobitná pozornosť bola počas kurzu venovaná aj problematike trestných činov motivovaných rasovou a etnickou nenávisťou a extrémizmu. Kurz mal pozitívne ohlasy, policajti si rozšírili svoje vedomosti o nové poznatky, ktoré budú môcť erudovane a efektívne aplikovať v praxi.

Vzdelávací projekt bol akreditovaný akreditačnou komisiou Ministerstva vnútra SR. Na jeho zabezpečení sa podieľali odborní učitelia Strednej odbornej školy Policajného zboru v Košiciach, policajti odboru poriadkovej a kriminálnej polície ako aj prednášajúci z odboru prevencie kriminality kancelárie Ministra vnútra SR a Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Zdroj a foto: Polícia SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1642

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: