Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nový skúšobný poriadok na advokátsku skúšku už nadobudol účinnosť

najpravo.sk • 12.12. 2013, 18:17

Predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory na svojom zasadnutí dňa 5. decembra 2013 schválilo nový Skúšobný poriadok na advokátsku skúšku. Tento bol včera zverejnený vo Vestníku SAK, čím nadobudol účinnosť.

Nový Skúšobný poriadok na advokátsku skúšku zohľadňuje novelou zákona o advokácii stanovenú povinnú účasť školiteľa advokátskeho koncipienta na ústnej advokátskej skúške koncipienta, ktorého je školiteľom, ako aj organizačnú náročnosť advokátskej skúšky, ktorá je dôsledkom vysokého počtu uchádzačov o vykonanie advokátskej skúšky.

Systém organizácie advokátskych skúšok sa preto mení z doterajších veľkých sezónnych termínov na celoročné priebežné vykonávanie advokátskej skúšky. Advokátska skúška bola rozšírená o tretiu, úvodnú časť, ktorou je písomný test a ktorého účelom je preverenie odborných vedomostí uchádzača o vykonanie advokátskej skúšky.

Písomný test obsahuje 100 otázok. Každá otázka obsahuje 3 možnosti odpovede, z ktorých je jedna správna. Otázky sú zamerané na právnu úpravu predpisov o výkone advokátskeho povolania, občianskeho práva hmotného, rodinného práva, obchodného práva, občianskeho práva procesného, trestného práva hmotného, trestného práva procesného, pracovného práva, správneho práva a práva Európskej únie. Čas na vykonanie písomného testu je 90 minút. Počas písomného testu nie je možné používať texty právnych predpisov, literatúru ani elektronické zariadenia; možnosť použiť elektronické zariadenie určené komorou na vykonanie písomného testu tým nie je dotknutá.

Na konkrétny termín na vykonanie písomného testu pozve uchádzača spĺňajúceho podmienky komora. Zároveň zámerom nového Skúšobného poriadku je na ústnej časti vytvoriť dostatočný časový priestor tak na preverenie odborných vedomostí, ako aj ich praktickej aplikácie. Súčasné písomné úlohy, ako časť advokátskej skúšky ostávajú zachované, zmenou je, že budú vykonávané v deň predchádzajúci dňu, ktorý si uchádzač zvolí ako deň vykonania ústnej časti advokátskej skúšky a časový rozsah na vykonanie jednotlivých písomných úloh bol znížený.

Úspešný absolvent písomného testu si bude voliť konkrétny deň a čas ústnej časti advokátskej skúšky. Tento spôsob reflektuje účasť školiteľa na ústnej časti advokátskej skúšky a jeho cieľom je vytvoriť podmienky na dohodu uchádzača o vykonanie advokátskej skúšky a jeho školiteľa na konkrétnom termíne ústnej časti advokátskej skúšky, ktorý obom vyhovuje.

Nový Skúšobný poriadok sa použije sa na advokátsku skúšku uchádzačov, ktorí doručia prihlášku na advokátsku skúšku po nadobudnutí jeho účinnosti, teda po 11. decembri 2013. Uchádzači, ktorí doručili prihlášku na advokátsku skúšku pred nadobudnutím účinnosti nového Skúšobného poriadku pre advokátsku skúšku, vykonajú advokátsku skúšku podľa doterajšieho predpisu. V prípade, ak z advokátskej skúšky neprospejú, vykonajú novú advokátsku skúšku podľa tohto Skúšobného poriadku pre advokátsku skúšku.

Slovenská advokátska komora do 31. januára 2014 pripraví obsahové zameranie otázok písomného testu, ako aj otázok pre ústnu časť advokátskej skúšky, tak, aby mohli byť uverejnené na webovom sídle SAK po februárovom zasadnutí predsedníctva Slovenskej advokátskej komory.

Nový skúšobný poriadok si môžete stiahnuť TU.

Zdroj: www.sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2327

Nový príspevok

Veľmi rozumné

SAK vypracuje zbierku najmenej 2500 otázok, z ktorých vyberie v deň testu 100, aby sme boli úspešní máme správne odpovedať 85 a čas na test je 90 min. Ak na ústnu časť nepríde školiteľ, nemôžeme sa jej zúčastniť, a za náhradný termín ústnej časti máme platiť pokutu ("paušálnu náhradu") 150 EUR. Čiže test pre biflošov za 100 EUR, skúška 300 EUR a ak ráno náhodou školiteľ nevstane z postele, pokuta 150 EUR....ďakujeme, a tešíme sa na ďalší raut na seminároch, kde si môžeme na dobrú nôcku čitkať testíky pre debilkov, ktoré sa máme nabifliť...možno sa nám prisnije potom, čo sa talo s našimi 550 EUR-ami! SAK - som sklamaná! ps.1 Čo tak navrhnúť zavrieť tých 500 právnických fakúlt, čo je na Slovensku, ako limitovať prístup k povolaniu? ps.2 A aj tak, veď neviditeľná ruka trhu ukáže, kto je aký advokát, tak prečo sa tak bojíme, aby nás bolo veľa?.....

Sklamaná | 13.12.2013 11:50
Veľmi rozumné

SAK vypracuje zbierku najmenej 2500 otázok, z ktorých vyberie v deň testu 100, aby sme boli úspešní máme správne odpovedať 85 a čas na test je 90 min. Ak na ústnu časť nepríde školiteĺ, nemôžeme sa jej zúčastníť, a za náhradný termín ústnej časti máme platiť pokutu ("paušálnu náhradu") 150 EUR. Čiže test pre biflošov za 100 EUR, skúška 300 EUR a ak ráno nahodou školiteľ nevstane z postele, pokuta 150 EUR....ďakujeme, a tešíme sa na ďalší raut na seminároch, kde si môžeme na dobrú nocku čitkať testíky pre debilkov, ktoré sa máme nabifliť...možno sa nám prisnije potom, čo sa talo s našími 550 EUR-ami! SAK - som skamaná! ps. Čo tak navrhnúť zavrieť tých 500 právnických fakúlt, čo je na slovensku, ako limitovať prístup k povolaniu? ps.2 A aj tak, veď neviditeľná ruka trhu ukáže, kto je aký advokát, tak prečo sa tak bojíme, aby nás bolo veľa?.....

Sklamaná | 13.12.2013 11:48
pekne potajomky

ucinne den pred zverejnenim a kto nebol na skusku prihlaseny tak nech si uzije este viac starosti ! Ostava este zvysit vypalne nech je dielo dokonane ..

troublemaker | 12.12.2013 15:56
PoUtStŠtPiSoNe
: