Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nová legislatíva prispela k zavedeniu poriadku v slovenskej advokátskej praxi

najpravo.sk • 28.1. 2014, 17:21

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič dnes prijal predstaviteľov Slovenskej advokátskej komory na čele s jej predsedom Ľubomírom Hrežďovičom.

Hlava štátu sa zaujímala o aktuálnu situáciu v slovenskej advokácii, o tzv. euroadvokátov, ako aj o aplikáciu novej legislatívy. S predstaviteľmi Slovenskej advokátskej komory hovoril aj situácii v našej justícii, o postavení sudcov a advokátov. Ivan Gašparovič poprial advokátom, aby nestratili dôveru ľudí, svojich klientov.

"Novela zákona o advokácii si našla svoje miesto a prispela k pozitívnemu životu a fungovaniu advokácie," uviedol predseda Slovenskej advokátskej komory.

Podľa jeho slov nová legislatíva prispela k zavedeniu "poriadku" v slovenskej advokátskej praxi. Ako ďalej dodal, záujmom Slovenskej advokátskej komory je, aby sa na univerzitách a vysokých školách sprísnili advokátske skúšky a zvýšili sa aj požiadavky na kvalitu budúcich advokátov. Prví uchádzači by mohli tieto sprísnené skúšky absolvovať už na jar v tomto roku. "Nový zákon prispel k tomu, že sa znížil počet koncipientov," zdôraznil.

Podľa Ondreja Mularčíka zo Slovenskej advokátskej komory, zmeny by mali vyvolať tlak na koncipientov, zvýšiť úroveň ich prípravy pred vstupom do advokácie.

Advokáti konštatovali, že slovenské súdnictvo funguje dobre, žiaľ na verejnosti sú medializované najmä tie negatívne fakty, ktoré neprispievajú k pozitívnemu obrazu justície v spoločnosti.

Podľa Ivana Gašparoviča nie je dobré ak politici a novinári rozdeľujú sudcov na pravicových a ľavicových.

Advokátska komora podľa jej predsedu zaviedla aj samostatné semináre na vzdelávanie v rôznych oblastiach. Novinkou sú semináre etiky, ktorými chcú akcentovať etický rozmer práce advokátov.

Zdroj: prezident.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2773

Nový príspevok

poriadok ?

Myslím si, že väčšina advokátov si o "poriadku" myslí svoje, o čom svedčí aj množstvo nálezov Ústavného súdu a Európskeho súdu na adresu "fungovania" slovenských súdov........

Rudo | 27.01.2014 12:52
Konečne už končí

Neviem čo povedať na vyjadrenia konečne už dosluhujúceho p. prezidenta. Jeho výroky o advokátskych koncipientoch sú fakt na jeho odbornej úrovni, ktorú prejavil mnohokrát vo svojich " múdrostiach ". Myslím si, že neporiadok v advokátskom stave vytvorili predovšetkým ľudia, ktorí sa do advokácie dostali tak, že nemuseli absolvovať prax koncipienta, teda páni docenti a profesori, pedagogovia PF, ako aj bývalí sudcovia a prokurátori, ktorí boli zo svojich pozícií " odídení ". Ako sa hovorilo, advokácia sa stala odkladacím priestorom pre vyhodených sudcov, prokurátorov a iné im podobné osoby. V neposlednom rade prístup samotného štátu spôsobil stav v advokácií, aký je. Na 5 mil. Slovensku je nadmerný počet právnických fakúlt - PF UK BA, PEVŠ BA, PF Trnava, PF BB, PF UPJŠ KE, VŠ v Sládkovičove a ešte neviem kde. A čo s absolventmi ? Prokurátorské a sudcovské miesta sú už " vypredané " pre rodinných príslušníkov, tak je tlak na advokáciu. A starí advokáti sa boja konkurencie, ako možno inak nazvať posledné úpravy zákonov - OSP, zákona o advokácii a iné. Ale ten " neporiadok " o ktorom hovorí bývalý Generálny prokurátor ČSFR, následne predseda NR SR a teraz už dosluhujúci prezident, je iba odrazom " neporiadku v tomto štáte......

ujo | 26.01.2014 17:21
PoUtStŠtPiSoNe
: