Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Nová legislatíva prispela k zavedeniu poriadku v slovenskej advokátskej praxi

28.1. 2014, 17:21 |  najpravo.sk

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič dnes prijal predstaviteľov Slovenskej advokátskej komory na čele s jej predsedom Ľubomírom Hrežďovičom.

Hlava štátu sa zaujímala o aktuálnu situáciu v slovenskej advokácii, o tzv. euroadvokátov, ako aj o aplikáciu novej legislatívy. S predstaviteľmi Slovenskej advokátskej komory hovoril aj situácii v našej justícii, o postavení sudcov a advokátov. Ivan Gašparovič poprial advokátom, aby nestratili dôveru ľudí, svojich klientov.

"Novela zákona o advokácii si našla svoje miesto a prispela k pozitívnemu životu a fungovaniu advokácie," uviedol predseda Slovenskej advokátskej komory.

Podľa jeho slov nová legislatíva prispela k zavedeniu "poriadku" v slovenskej advokátskej praxi. Ako ďalej dodal, záujmom Slovenskej advokátskej komory je, aby sa na univerzitách a vysokých školách sprísnili advokátske skúšky a zvýšili sa aj požiadavky na kvalitu budúcich advokátov. Prví uchádzači by mohli tieto sprísnené skúšky absolvovať už na jar v tomto roku. "Nový zákon prispel k tomu, že sa znížil počet koncipientov," zdôraznil.

Podľa Ondreja Mularčíka zo Slovenskej advokátskej komory, zmeny by mali vyvolať tlak na koncipientov, zvýšiť úroveň ich prípravy pred vstupom do advokácie.

Advokáti konštatovali, že slovenské súdnictvo funguje dobre, žiaľ na verejnosti sú medializované najmä tie negatívne fakty, ktoré neprispievajú k pozitívnemu obrazu justície v spoločnosti.

Podľa Ivana Gašparoviča nie je dobré ak politici a novinári rozdeľujú sudcov na pravicových a ľavicových.

Advokátska komora podľa jej predsedu zaviedla aj samostatné semináre na vzdelávanie v rôznych oblastiach. Novinkou sú semináre etiky, ktorými chcú akcentovať etický rozmer práce advokátov.

Zdroj: prezident.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť