Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

No-deal Brexit a nové colné povinnosti

najpravo.sk • 28.2. 2019, 19:39

Je zrejmé, že čím viac sa približujeme k dátumu 29. 3. 2019, tým viac sa zreálňuje alternatíva no-deal Brexitu, t.j. Brexitu bez akejkoľvek dohody. Z uvedeného dôvodu je najvyšší čas sa vážne zaoberať colnoprávnymi vplyvmi no-deal Brexitu na obchodovanie s tovarom týkajúce sa Veľkej Británie.

V prípade vystúpenia Veľkej Británie z EÚ bez dohody sa pohyb tovaru, ktorý vstupuje do EÚ zo Spojeného kráľovstva, bude od dátumu vystúpenia považovať za dovoz a pohyb tovaru, ktorý opúšťa EÚ a vstupuje do Spojeného kráľovstva, sa bude považovať za vývoz.

Veľká Británia bude teda od tohto dátumu považovaná za tretí štát, a to dokonca tretí štát bez akéhokoľvek colného preferenčného zaobchádzania. Pre hospodárske subjekty z EÚ (teda aj zo Slovenskej republiky) obchodujúce s hospodárskymi subjektmi vo Veľkej Británii, v zmysle obchodovania spojeného s tokom tovaru, to bude znamenať významnú zmenu, pretože sa pri týchto obchodoch budú uplatňovať colné formality ako pri obchode s tretími krajinami vrátane predkladania colných vyhlásení, colných a všetkých súvisiacich kontrol.

Ak sa do dátumu 29. 3. 2019 z hľadiska medzinárodných zmlúv a legislatívy nič nezmení, čo je vysoko pravdepodobné, možno pre lepšiu predstavu uviesť, že v prípade, ak bude hospodársky subjekt z EÚ vyvážať tovar do Veľkej Británie, na vstupe vo Veľkej Británii sa bude platiť clo, aké by sa platilo pri dovoze tohto tovaru do EÚ z tretej krajiny podľa Spoločného colného sadzobníka EÚ bez akýchkoľvek preferenčných dohôd alebo jednostranného preferenčného opatrenia. To platí aj naopak, t. j. pre dovoz tovaru do EÚ z Veľkej Británie.

Otázka, kto bude platiť clo a kto bude povinný splniť všetky colné formality na vstupe alebo výstupe z týchto colných území, bude závisieť od dohodnutých zmluvných podmienok s možným využitím dodacích doložiek INCOTERMS. Na úpravu týchto zmluvných podmienok by mali hospodárske subjekty pamätať už teraz, pretože ak sa na ich úpravu pozabudne vrátane úpravy kúpnej ceny, jeden zo zmluvných partnerov bude musieť tieto zvýšené náklady nedobrovoľne znášať. Nutnosť platenia cla na vstupe bude ovplyvňovať kúpnu cenu tovaru.

Popri nevyhnutnosti uvedomiť si túto zásadnú zmenu pri toku tovaru v rámci obchodných transakcií medzi Veľkou Britániou a EÚ treba tiež vopred myslieť na splnenie určitých colných formalít, ktoré budú nevyhnutným predpokladom plynulého pokračovania v týchto obchodoch.

Identifikovali sme viaceré problémy, ktoré budú musieť hospodárske subjekty v súvislosti s Brexitom riešiť, z ktorých vyberáme nasledujúce:

  • nevyhnutnosť určitých úprav pri realizovaní režimu tranzit medzi oboma územiami, pričom ich rozsah bude závislý od toho, či Veľká Británia pristúpi k dohovoru o spoločnom tranzitnom režime k dátumu Brexitu, pričom tieto úpravy sa budú týkať bankových záruk,
  • nevyhnutnosť registrovať sa na colné účely a mať pridelené EORI číslo pre subjekty, ktoré doteraz obchodovali iba s krajinami EÚ vrátane Veľkej Británie a túto povinnosť doteraz nemali, vrátane nevyhnutnosti vybaviť si potrebné colné povolenia (colné povolenia vydané subjektom s EORI číslom Veľkej Británie prestanú od dátumu Brexitu platiť úplne),
  • nevyhnutnosť úprav colných povolení (napr. na zjednodušené postupy), pokiaľ tovarové položky, ktoré sa budú po Brexite dovážať z Veľkej Británie, nie sú obsiahnuté v týchto povoleniach,
  • záväzné informácie o nomenklatúrnom zatriedení tovaru vydané vo Veľkej Británii, ako aj vydané subjektom s EORI číslom Veľkej Británie nebudú platiť od dátumu Brexitu,
  • nemožnosť dosiahnuť oslobodenie tovaru od dovozného cla pri vrátení tovaru v lehote troch rokov, keďže podmienkou oslobodenia od cla je predchádzajúci vývoz (tovar dodaný do Veľkej Británie pred Brexitom nebol z colnoprávneho hľadiska vyvezený); toto sa týka najmä reklamačného konania, kedy odberateľ tovar odmietne pre jeho vady alebo z dôvodu, že nevyhovuje podmienkam zmluvy, keď sa takýto tovar ocitne v čase Brexitu na cudzom colnom území a má sa vrátiť dodávateľovi na druhé colné územie; v takomto prípade ide pri vrátení (dovoze) o tovar, ktorý je tovarom bez statusu, a teda pri dovoze sa naň uplatní dovozné clo; bude sa teda musieť riešiť otázka zodpovednosti za zvýšený náklad spočívajúci v zabezpečení colných formalít a zaplatení cla.

V každom prípade Brexit prinesie významné zmeny pri obchodovaní s Veľkou Britániou, preto by si každá spoločnosť, ktorá nakupuje alebo predáva tovar, ktorého toky akokoľvek súvisia s Veľkou Britániou, mala splniť svoju minimálnu povinnosť obozretného podnikateľa a vykonať základný colný audit so zameraním na dopad no-deal Brexitu na jeho obchodovanie.

Bratislava 17. 2. 2019

JUDr. Rastislav Vysocký, LL.M.
JUDr. Maroš Prosman
autori publikácie Colné právo – Nový Colný kódex Únie

Ilustračné foto: pixabay.com

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1129

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: