Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

NÁZOR: „Práce kvapná, málo platná"

Marian Mikl • 18.3. 2014, 16:58

Naši bratia na západ od rieky Moravy používajú príslovie: „práce kvapná, málo platná". O nesystémovej novele Notárskeho poriadku prijímanej narýchlo a na základe záhadne iniciovaného poslaneckého návrhu zákona to platí dvojnásobne.

Dňa 28.októbra 2013 sa v Národnej rade Slovenskej republiky prerokovával v druhom čítaní návrh poslankyne Renáty Zmajkovičovej na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov (tlač 647), ktorý bol prijatý a uverejnený v Zbierke zákonov pod č. 366/2013 Z.z.

Novela doplňuje ustanovenie § 14 ods. 1 Notárskeho poriadku o nové písm. d) a zavádza ďalšie prechodné ustanovenie § 100d. Ide v nej podstate o to, že výkon notárskeho úradu zaniká ku dňu 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom notár dosiahne vek 67 rokov, resp. že notárovi, ktorý ku dňu 31. decembra 2013 dosiahol vek 67 rokov, zaniká výkon notárskeho úradu k 30. júnu 2014.

Pretože o ústavnosti tejto novely mám vážne pochybnosti, zaujímalo ma, čo viedlo pani poslankyňu k podaniu tohto návrhu. Preto som si v uvedený deň poobede zapol priamy prenos zo zasadnutia Národnej rady Slovenskej republiky. K svojmu nevýslovnému úžasu som sa od nej dozvedel, že podnetom na podanie návrhu bolo aj to, že „82-ročný notár robil konferenciu" (?!). V prvom momente som si myslel, že ma klamú zmysly, že som zle počul. Preto som si večer vystúpenie pani poslankyne pustil zo záznamu ešte raz. Počúval som ho pozorne a skutočne povedala: „... viete mňa zaujala jedna, zarazila jedna skutočnosť, keď 82-ročný notár robil konferenciu. A vtedy, vtedy som sa začala, som sa pýtať, že ako je to možné, že takéto niečo môže nastať...".

Pozri: http://mmserv2.nrsr.sk/NRSRInternet/Vystupenie/112606/video.html

Ktorý notár to bol, kde a akú konferenciu robil to som sa už nedozvedel a ani dozvedieť nemohol, lebo na Slovensku žiadny 82-ročný notár nie je. A keby taký aj bol, môže si snáď ako slobodný občan organizovať konferenciu akú len chce. Čo to má spoločné s vekovou hranicou pre zastávanie notárskeho úradu? Nebol by to práve naopak pekný dôkaz o jeho duševnej sviežosti a spoločenskej angažovanosti?

Prijatá novela Notárskeho poriadku má však aj jeden zásadný legislatívny nedostatok. Nedoplnila ustanovenie § 32 Notárskeho poriadku. V dôsledku toho Prezídium notárskej komory SR nemôže vyčiarknuť notára zo zoznamu notárov z dôvodu veku, lebo taxatívny výpočet v uvedený v ustanovení § 32 tento dôvod nepozná. Z toho vyplýva, že výkon notárskeho úradu síce podľa platnej novely zanikne, ale notár zostane notárom naveky, lebo prezídium ho zo zoznamu notárov nemôže vyčiarknuť. Každému musí byť jasné, že Notársky poriadok v tejto podobe nemôže zostať a bude potrebné ho opäť novelizovať. Nuž „práce kvapná malo platná".

Autor: JUDr. Marian MIKL, notár so sídlom v Martine 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1104

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: