Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Národná rada SR dnes schválila novelu Exekučného poriadku, komora v nej vidí aj riziko

najpravo.sk • 29.11. 2016, 19:01

​​Poslanci v parlamente dnes až 128 hlasmi definitívne odobrili dôležité zmeny v exekúciách. „Vďaka novinkám budú exekučné konania férovejšie s vyrovnanejším vzťahom medzi súdmi, exekútormi, veriteľmi aj dlžníkmi. Úprava predložená podpredsedníčkou vlády a ministerkou spravodlivosti L. Žitňanskou je ďalším podstatným krokom k zlepšovaniu prístupu k spravodlivosti. tvrdí Ministerstvo spravodlivosti SR.

Novelu Exekučného poriadku, ktorú predkladám, považujem za zásadnú a dôležitú zmenu. Jednak zmenu v systéme, ktorá nám pomôže pokračovať v ďalších reformách súdnictva. A jednak zmenu, ktorá nastaví v exekučnom konaní fér pravidlá voči dlžníkom, ale zároveň aj zefektívni vymáhateľnosť oprávnených nárokov pre veriteľov,“ uviedla pri predkladaní návrhu zákona v parlamente ministerka spravodlivosti L. Žitňanská.

Jednou z kľúčových zmien je zriadenie jediného exekučného súdu v Slovenskej republike. Týmto súdom bude Okresný súd Banská Bystrica. To by malo podľa ministerstva zabezpečiť úzku špecializáciu sudcov a ostatných zamestnancov súdu na vybavovanie exekučných vecí a tým aj kvalifikované a rýchle rozhodovanie.Odbremenením súdov od administratívnej agendy spojenej s exekučnými konaniami sa tieto budú môcť venovať predovšetkým tomu, na čo sú určené, teda riešiť spory. Toto v konečnom dôsledku znamená aj zlepšenie prístupu k spravodlivosti pre všetkých. zastáva názor ministerstvo.

Ako tvrdí samotná ministerka spravodlivosti, vďaka presadeným novinkám budú exekučné konania férovejšie. K tomu má pomôcť najmä pretrhnutie väzby medzi oprávneným a súdnym exekútorom, väčšia disciplinárna zodpovednosť exekútorov a rovnomerné rozdeľovanie vecí medzi súdnymi exekútormi v rámci kraja.

Odmena sa určí ako percento z vymoženej sumy

Väčšia zodpovednosť exekútorov znamená zároveň aj väčšie požiadavky, ktoré budú na nich po novom kladené. Výber exekútora bude náhodný a zaradení do neho budú môcť byť iba tí, ktorí splnia isté podmienky: v predošlých exekúciách budú musieť mať uhradené záväzky voči oprávneným a ich úrad bude musieť byť aj materiálno-technicky a personálne vybavený.  Náhodný výber exekútora zároveň umožňuje spájať exekúcie vedené proti jednému dlžníkovi u jedného exekútora. To môže priniesť úspory v systéme a zároveň posilniť aj právnu istotu dlžníka. Okrem toho návrh zavádza princíp paušálnych nákladov, ktoré budú určené vyhláškou.

„To znamená, že náklady na vedenie exekučného konania budú predvídateľnejšie aj pre dlžníka, ale aj pre veriteľa v prípadoch neúspešných exekúcií. Obmedzená bude aj výška odmeny pre exekútora. Na riešení v tomto sa našla zhoda počas prerokúvania návrhu v parlamente. Odmena sa určí ako percento z vymoženej sumy a zároveň nebude môcť presiahnuť výšku vymáhaného nároku.“ vysvetľuje ministerstvo.

Jednoduchší by mal byť aj odklad exekúcie. Povinný môže raz za exekúciu požiadať o odklad bezprostredného výkonu exekúcie zo „sociálnych dôvodov“, teda ak sa napr. dostane do ťažkej životnej situácie, ktorá mu bráni plniť si záväzky z exekúcie. 

Schválené znenie tiež rieši otázku exekučných konaní, ktoré dnes zostávajú účelovo otvorené a prenasledujú ľudí niekoľko rokov, často až do dôchodku. Po novom, ak sa v priebehu 5 rokov v prípade fyzickej osoby (alebo 2,5 roka v prípade právnickej osoby) nepodarí nič vymôcť, bude môcť súd exekučné konanie zastaviť.

Zmeny v Exekučnom poriadku majú byť v zmysle novely v praxi naplno účinné od 1. apríla 2017.

Exekútori novelu hodnotia pozitívne

Slovenská komora exekútorov, ako samosprávny orgán exekútorov dnes uviedla, že schválená novela Exekučného poriadku je výrazným krokom vpred. Prináša množstvo pozitív, za ktoré Slovenská komora exekútorov roky bojovala. Za obzvlášť významné považuje komora zavedenie náhodného prideľovania exekúcií na krajovom princípe. Náhodný elektronický výber má podľa komory zaručiť väčšiu nezávislosť súdneho exekútora a výrazne zníži priestor pre korupciu, klientelizmus a neprípustné diktovanie podmienok veľkými veriteľmi. Zavedie pre exekútorov v tejto oblasti rovnaké pravidlá, aké sa už úspešne osvedčili u sudcov či notárov. Výsledkom tejto zmeny pre občanov bude zlacnenie a stransparentnenie exekučného procesu.

„Za prínos k vyššej vymožiteľnosti práva považujeme odbremenenie súdov od množstva rozhodovaní v exekučných konaniach a posilnenie nezávislosti súdneho exekútora. Vznik nového osobitného exekučného súdu, zavedenie paušálnych nákladov či posilnenie elektronickej komunikácie by malo výrazne prispieť k odľahčeniu všeobecných súdov a zmenšeniu prieťahov v súdnych konaniach. Správnosť nastavenia jednotlivých parametrov, napríklad jeden exekučný súd pre celé Slovensko, ukáže až prax.“ uvádza komora v reakcii na dnešný výsledok hlasovania v Národnej rade SR.

Viaceré exekútorské úrady budú ohrozené!

Komora však zároveň poukázala na riziko možného ohrozenia chodu viacerých exekútorských úradov kvôli zmene spôsobu výpočtu odmeny exekútora. „Prijatie pozmeňovacieho návrhu,  podľa ktorého sa odmena exekútora stanovuje vo výške určitého percenta z vymoženej pohľadávky, je uprednostnenie verejnej mienky pred zodpovedným prístupom k fungovaniu exekútorskému stavu ako mimoriadne dôležitého prvku pre vymožiteľnosť práva na Slovensku.“ hodnotí komora. Zároveň dodáva, že „aj v činnosti súdov, ktoré sú plne financované zo štátneho rozpočtu, sa viaceré poplatky odvádzajú od určitého percenta predmetnej sumy, napriek tomu však existuje minimálna výška súdneho poplatku, ktorú musí navrhovateľ zaplatiť. Opätovne zdôrazňujeme, že napriek verejnoprávnemu charakteru funkcie súdneho exekútora nie sú exekútorské úrady nijakým spôsobom financované zo štátneho rozpočtu. Ich chod, vrátane miezd zamestnancov, nájomného či administratívnych nákladov, ako aj iných vyvolaných nákladov zabezpečuje samotný súdny exekútor z odmeny.“

Súdni exekútori sú významným zamestnávateľom v Slovenskej republike, v ich úradoch pracuje nad 1500 ľudí, prevažne mladých a vysokoškolsky vzdelaných. “Odmena” exekútora preto nie odmenou v pravom slova zmysle, ale príjmom, z ktorého exekútor financuje všetky náklady, spojené s chodom úradu. „Považujeme preto za mimoriadne dôležité využiť čas do účinnosti zákona na intenzívnu komunikáciu s ministerstvom spravodlivosti a ďalšími príslušnými inštitúciami, aby nastavenie ekonomických parametrov umožnilo exekútorom naďalej plniť svoju úlohu štátom poverených osôb na vykonávanie súdnych rozhodnutí. uzatvára komora vo svojom stanovisku.

Legislatívny proces si môžete podrobne preštudovať TU.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3809

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: