Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

LUCIA ŽITŇANSKÁ: So systémom výberu sudcov musíme niečo urobiť!

najpravo.sk • 17.8. 2016, 21:29

Na poslednom zasadnutí Súdnej rady SR za prítomnosti ministerky spravodlivosti SR Lucie Žitňanskej odznela požiadavka, ktorá bola prezentovaná už minulý rok, na navýšenie stavu sudcov o 100 nových sudcov, keďže súčasne nastavený stav nepokrýva objem vecí (sporov, konaní), ktorý napadá na súdy.

Lucia Žitňanská uviedla, že túto požiadavku teraz ministerstvo neuplatňovalo. Uviedla, že problém je v tom, že sa permanentne vykazuje do stovky neobsadených sudcovských miest. Ide to však na vrub veľmi dlhého výberového konania, ktoré znemožňuje operatívne obsadzovať voľné miesta. „S týmto našim systémom niečo urobiť musíme, lebo nie je normálne, aby rok bolo neobsadené miesto tam, kde ho treba“.

Ako nastaviť systém výberu nových sudcov?

Ministerstvo plánuje na jeseň tohto roku v spolupráci aj so Súdnou radou SR začať diskusiu, ako nastaviť systém výberu nových sudcov tak, aby sa eliminovali tieto prestoje. Lucia Žitňanská uviedla, že keď naposledy pridelila voľné miesta na pozíciu sudcu, robila tak v situácii, kedy 81 miest sudcov bolo v nejakom štádiu výberového konania a tie miesta neboli obsadené. Rozhodla vtedy o pridelení 41 nových miest. „Zároveň je tam ešte nad plánovaný počet sudcovských miest 14, čiže momentálne sa teraz pohybujeme nad tým počtom 55. Pracujeme s tým, že kým sa títo sudcovia dostanú do výkonu, niektorí ďalší odídu do dôchodku.“

Kapacita na súdoch sa uvoľní po legislatívnych zmenách

Ministerka uviedla, že prijatím nových právnych predpisov týkajúcich sa exekúcií a elektronických platobných rozkazov a vytvorením osobitného pracoviska sa uvoľní kapacita na súdoch.

V súčasnosti približne 350 sudcov a 600 vyšších súdnych úradníkov na Slovensku v určitom podiele vybavuje exekučnú agendu. „Je dôležité vedieť, že ak sa táto agenda zoberie z ostatných súdov, koľko kapacity v celom súdnictve sa uvoľní.“ dodala. Taktiež by po určitom čase rada zistila, ako vplývajú na potrebu nových miest na súdoch nové procesné kódexy.

A čo nevybavené veci

Členka Súdnej rady SR JUDr. Fulcová poukázala na to, že na nové pôsobisko do Banskej Bystrice prejdú len nové veci, avšak veľké množstvo nevybavených exekučných vecí na súdoch ostáva, preto nevidí rýchly efekt tejto legislatívnej zmeny. Okresný súd Bratislava III má 70 až 80 tisíc nevybavených exekučných vecí a kým sa neskončia tieto konania prejde možno aj 10 rokov, pričom zamestnanci súdov a sudcovia tam musia stále pracovať, preto nemožno predpokladať enormné uvoľnenie sudcov alebo úradníkov. Sudcovia budú musieť rozhodovať o príklepoch, odvolaniach, úradníci o akýchkoľvek návrhoch, zámene exekútora, zastavení exekúcie, odklade, rôznych procesných zmenách, keďže počas celého priebehu exekúcie môže prísť akýkoľvek návrh, dodala doktorka Fulcová.

Lucia Žitňanská uviedla, že úbytok personálnych kapacít z exekučných oddelení by mohol byť rýchlejší, keďže ministerstvo pracuje aj na takých procesných zmenách, ktoré by sa vzťahovali aj na už prebiehajúce konania, napríklad by niektoré rozhodnutia mali robiť samotní exekútori.

„V starých exekúciách však ide o citlivú otázku, lebo súdny exekútor nebol vybratý náhodne, ale veriteľom“ dodala. Poukázala na to, že nová právna úprava by mala stanoviť, že po troch rokoch neúspešnej exekúcie by sa táto mala zastaviť pre nemajetnosť (k súčasnému stavu legislatívneho procesu k novele Exekučného poriadku odkazujeme na portál slov-lex - pozn. redakcie). Taktiež ministerka uviedla, že sa zaoberajú aj tým, že by exekúcie pohľadávok štátu do určitej výšky neprebiehali, teda by sa aj staršie exekúcie z tohto dôvodu zastavili.

Pól milióna exekúcií každý rok

Nápad exekúcií je v súčasnosti na úrovni 500 až 550 tisíc ročne, pričom ministerstvo pracuje na tom, aby sa tento počet znižoval. A to jednak už uvedeným limitom pre vymáhanie pohľadávok štátu ako aj zámerom, aby si Sociálna poisťovňa, ktorej pohľadávky v exekúciách predstavujú zhruba 30% z celkového počtu exekúcií, vymáhala pohľadávky sama s výnimkou exekúcií formou predaja hnuteľného a nehnuteľného majetku.

Hromadné výberové konanie na krajovom princípe

Člen Súdnej rady SR JUDr. Sádovský predostrel myšlienku, že by bolo vhodné upraviť výberové konania na miesta sudcov napríklad tak, aby sa uskutočňovalo jedno hromadné výberové konanie napríklad na krajovom princípe raz za rok a obsadzoval by sa počet predpokladaných voľných miest, teda kde sa predpokladá ich uvoľnenie v priebehu roka, dvoch. Vybratí kandidáti by čakali na schválenie v Súdnej rade SR alebo u prezidenta, kedy by sa miesto uvoľnilo reálne. Súčasne s odvolaným sudcom by bol vymenovaný nový sudca podľa poradia, „podali by si ruky“ súdne oddelenie by bolo obsadzované zo dňa na deň. Ako JUDr. Sádovský uviedol, z tohto totiž vznikajú prieťahy v súdnych konaniach, nakoľko veci po odchode sudcov treba prerozdeľovať, čo znamená, že sa čaká rok, kým príde nový sudca a zatiaľ ostatní sudcovia ku svojim približne 500 veciam dostanú ďalších prerozdelených možno 150 vecí, pričom toto sú základné príčiny prieťahov v súdnych konaniach.

Ministerstvo spravodlivosti SR mieni urobiť v roku 2017 novú analýzu potrebnosti miest na súdoch, ktorá bude financovaná v rámci programu Efektívna verejná správa.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4584

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: