Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Súdni exekútori budú s bankami komunikovať výlučne elektronicky

najpravo.sk • 15.2. 2016, 19:53

Súdni exekútori budú s bankami od 1. augusta komunikovať výlučne elektronicky. Slovenská komora exekútorov, Slovenská banková asociácia a spoločnosť CRIF SK podpísali zmluvu o spolupráci a technickej podpore, na základe ktorej budú exekútori s bankami komunikovať elektronicky počas celého exekučného konania a využívať túto formu komunikácie nielen na získavanie informácií, ale aj na zadávanie príkazov a ich následné odblokovanie.

 „V súčasnosti komunikujú exekútori s bankami elektronicky len v oblasti súčinnosti, teda poskytovania príslušných informácií zo strany bánk.  Tieto možnosti využívajú približne dve tretiny exekútorov. Zadávanie príkazov sa uskutočňuje prostredníctvom papierovej formy komunikácie, ktorá je podstatne drahšia ako elektronická,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Nový systém bude od 1. augusta povinný pre všetky banky a všetkých exekútorov. „Jednou z dlhodobých priorít Slovenskej komory exekútorov je znižovanie nákladov exekúcií, a tým aj trov spojených s vykonaním exekúcie ako takej. Elektronická komunikácia s bankami je príkladom výrazného znižovanie administratívnych nákladov, ktoré sú dodnes veľmi vysoké a ktoré v konečnom dôsledku zaplatí dlžník. Komora je aktívna aj v ďalších podobných projektoch, ako je napríklad zavedenie elektronickej pečate pre kontakt exekútorov s katastrom nehnuteľností či priamy vstup do živnostenského registra v spolupráci s ministerstvom vnútra,“  povedal Miroslav Paller.

Slovenská komora exekútorov dlhodobo presadzuje aj ďalšie opatrenia, ktoré by výrazným spôsobom znížili náklady na exekúcie. „Ide predovšetkým o zavedenie náhodného elektronického prideľovania spisov na krajovom princípe, ktoré okrem šetrenia nákladov dlžníka má aj výrazný protikorupčný charakter. Ďalej je to zavedenie paušálnych náhrad hotových výdavkov, ktoré by výrazne odbremenili súdy od množstva procesných úkonov, súvisiacich s exekúciami a poskytli by veriteľom i dlžníkom oveľa vyššiu predvídateľnosť nákladov exekúcie,“ vysvetlil Miroslav Paller.

Zdroj: Slovenská komora exekútorov
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1937

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: