Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na súdy asi pôjdete zbytočne. Budú mať zavreté

najpravo.sk • 29.1. 2015, 06:47

Začiatkom decembra minulého roku sme na stránkach portálu najprávo.sk uverejnili otvorený list zamestnancov justície ministrovi financií SR Ing. Petrovi Kažimírovi. Prečítať si ho môžete TU.

V predmetom liste sa okrem iného uvádzalo: „Platové ohodnotenie zamestnancov súdov nezodpovedá množstvu a náročnosti ich vykonávanej práce. Mzda administratívy  je v niektorých prípadoch  na hranici minimálnej mzdy. Otvorený list na základe mandátu členov ZO OZJ v SR adresujeme Vám ale aj širokej verejnosti. U zamestnancov justície narastá pocit, že okrem sudcov a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže prehliadate ostatných zamestnancov súdov a ich problémy.“

V liste sa ďalej uvádzalo, že ešte nikdy od nežnej revolúcie nevznikla situácia, aby štát nezabezpečil peniaze pre svojich zamestnancov, tak ako sa to deje už druhý rok práve zamestnancom súdov. Zástupcov odborov v liste vyzývali, aby bol vyhlásený ostrý štrajk za lepšie mzdové ohodnotenie zamestnancov v štátnej službe a vo verejnom záujme, aby takto dali o sebe vedieť, že sú nespokojní a upozorňujú na neutešené a nedôstojné mzdové ale už aj morálne ohodnotenie ich práce.

Súdna rada považovala rozpočet pre justíciu za kritický

Ku kritickej situácii v rezorte justície sa vyjadrila už v októbri minulého roku aj Súdna rada SR: „Súdna rada po analýze návrhu rozpočtu skonštatovala, že vo výdavkovej časti rozpočtu výška navrhovaných rozpočtových prostriedkov nepostačuje, resp. neumožňuje v plnom rozsahu zabezpečiť primerané platové náležitosti štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, realizáciu výdavkov v kategórii Bežné transfery, priebežnú realizáciu výdavkov súdov, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie základnej prevádzkovej činnosti..“

Od januára narástli platy o 1,5%

Predsedníčka Odborového zväzu justície v SR v úvode svojho vystúpenia na mimoriadnom zasadnutí v januári tohto roku konštatovala, že sa podarilo vyjednať 2,5 % zvýšenie platov, s tým, že od januára 2015 vzrastú (vzrástli) platy administratívnych zamestnancov o 1,5 % a k druhému zvyšovaniu príde od 1.7.2015, kedy sa mzdy zdvihnú o ďalšie 1 %.

Vzhľadom na neuspokojivú situáciu v justícii a dlhodobé neriešenie požiadaviek zamestnancov zo strany Ministerstva spravodlivosti SR predsedníctvo odborového zväzu justície uložilo štrajkovému výboru pripraviť podklady k vyhláseniu štrajku zamestnancov justície.

Štrajk by mal prebehnúť počas jedného dňa v mesiaci február. Podľa našich informácií však so štrajkom nesúhlasili všetky súdy, štrajkovať by nemal ani Najvyšší súd SR.

Zamestnanci súdov budú štrajkovať aj pre zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov

Predsedovia jednotlivých odborových zväzov v justícii odsúhlasili hlavné a vedľajšie ciele štrajku. Pre objektívnosť ich uvádzame v plnom znení, tak ako boli schválené:

1. Navýšenie rozpočtu pre rezort Ministerstva spravodlivosti SR minimálne o 25% (preukázateľne chýbajú financie)

- vrátenie súdnych poplatkov do rezortu

- prehodnotenie trov ex-offo

2. Zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov

- prijatie zamestnancov v súvislosti so zvýšenou záťažou na súdoch (v súvislosti s elektronizáciou spisu ...)

- zabezpečenie materiálneho vybavenia súdov (nová výpočtová technika)

- zabezpečenie prevádzkových nákladov

3. Okamžité prijatie osobitného zákona

- zvýšenie platových tabuliek oproti súčasným

- osobné ohodnotenie ako nárokovateľná položka

- preplácanie práce nadčas

- vyššie % za odpracované roky – min. 5%

4. Zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov

- rehabilitácie, ošatné, zvýšenie osobného ohodnotenia, 13.-14. plat

Bez zaplatených ľudí to jednoducho nejde

Súdna rada Slovenskej republiky na svojom tohtotýždňovom zasadnutí k aktivitám odborového zväzu justície uviedla, že zabezpečenie výkonu súdnictva sa nezaobíde bez kvalifikovaných a spravodlivo odmeňovaných zamestnancov súdov.

Súdna rada Slovenskej republiky podporuje všetky legitímne požiadavky Odborového zväzu justície v Slovenskej republike smerujúce k zabezpečeniu dostatočných finančných prostriedkov určených na zvýšenie mzdových prostriedkov zamestnancov súdov a požiadavky na zlepšenie personálneho, materiálneho a finančného zabezpečenia súdov pre plnenie všetkých, najmä nových úloh, súvisiacich s nahrávaním súdnych pojednávaní, s elektronickým súdnym spisom a pretrvávajúcim stavom a nárastom súdnych agend.

Zdroj: Odborový zväz justície v SR, Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2158

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: