Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Profesor Ján Mazák je tretím kandidátom za sudcu ESĽP

najpravo.sk • 29.1. 2015, 06:06

Súdna rada Slovenskej republiky na svojom tohtotýždňovom zasadnutí zvolila za tretieho kandidáta na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva prof. JUDr. Jána Mazáka, PhD. a predloží vláde Slovenskej republiky zoznam kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva:

  • Mgr. Zuzana Dlugošová,
  • JUDr. Ladislav Duditš a
  • prof. JUDr. Ján Mazák, PhD.

Prvých dvoch menovaných kandidátov Súdna rada Slovenskej republiky zvolila ešte na zasadnutí, ktoré sa konalo 1. decembra 2014.

Profesor Mazák uviedol v rámci svojej prezentácie dva dôvody, pre ktoré sa uchádza o miesto kandidáta. Prvý dôvod je všeobecný, základný. Je prirodzené mať ambíciu uplatniť vedomosti, skúsenosti, zručnosti na mieste, ktoré to dovolí. Upriamil pozornosť na fakt, že od roku 1993 sa venuje ochrane ľudských práv a slobôd, najprv na ústavnom súde, potom na Súdnom dvore Európskej únie do roku 2012, napokon po príchode na Slovensko je zapojený do riešiteľského kolektívu venujúcemu sa výskumu Charty základných ľudských práv. Táto prax sa dá veľmi dobre využiť a zužitkovať aj na Európskom súde pre ľudské práva. Druhý dôvod je špecifickejší, konkrétnejší a bol dôvodom, prečo súhlasil s kandidatúrou. 1. decembra 2009 sa stala účinnou Lisabonská zmluva, v ktorej bol pridaný článok k zmluve o Európskej únii, kedy pristúpila Európska únia k dohovoru o ochrane ľudských práv a slobôd. Znamená to, že Európsky súd pre ľudské práva sa bude venovať aj orgánom Európskej únie a právu Európskej únie. Európsky súd pre ľudské práva by mal mať medzi svojimi sudcami sudcov a sudkyne, ktorí majú nielen teoretické, ale aj praktické znalosti, skúsenosti, zručnosti s používaním práva Európskej únie. Do úvah o jeho možnej užitočnosti na Európskom súde pre ľudské práva vstúpilo nedávne rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, v ktorom súdny dvor povedal, že pripravený návrh dohody o pristúpení Európskej únie k dohovoru, zatiaľ v piatich bodoch nie je v súlade s primárnym právom Európskej únie. Ak sa to neodstráni, nemôže Európska únia pristúpiť k dohovoru. Skôr alebo neskôr však pristúpi a z toho vyplýva, že sa musí Európsky súd pre ľudské práva pripraviť na náležitú kooperáciu s orgánmi, ako je Súdny dvor Európskej únie, so všetkými najvyššími a ústavnými súdmi Rady Európy a Európskej únie. Priblížil akú má predstavu o pôsobení vo funkcii sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa dohovoru je takýto sudca súkromná osoba, nereprezentuje Slovenskú republiku. Kandidát pripomenul prvého sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva, JUDr. Repíka, ktorý všetko na čom pracoval, preniesol aj do vnútroštátneho systému a na praktických príkladoch sudcom ukázal ako praktizovať dohovor. Je to náročná pozícia, lebo každý sudca členského štátu musí ovládať takmer celý vnútroštátny právny poriadok. Toto sú dôvody, ktoré ho viedli k uchádzaniu sa o post kandidáta na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva.

Za profesora Mazáka hlasovalo 10 členov Súdnej rady, 1 člen bol proti, štyria sa zdržali, jeden hlas bol neplatný a dvaja členovia rady neboli prítomní.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: eshr.coe.int

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1596

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: