Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Minister dostal od zamestnancov súdov ultimátum

najpravo.sk • 23.2. 2015, 19:34

Dňa 19.02.2015 Odborový zväz justície po prvý krát v histórii samostatnej Slovenskej republiky vyhlásil a uskutočnil štrajk zamestnancov justície. Zamestnanci justície vyjadrili svoj nesúhlas so sociálno – ekonomickou situáciou v rezorte nenastúpením do práce a účasťou na protestnom zhromaždení konanom v Bratislave.  Požiadavkami zamestnancov boli:

  • navýšenie rozpočtu pre rezort spravodlivosti,
  • zabezpečenie materiálno – personálneho a ekonomického chodu súdov,
  • okamžité prijatie osobitného zákona,
  • zlepšenie sociálno – ekonomickej situácie,

Štrajk podporili všetky súdy v Slovenskej republike, s celkovou účasťou 98 % zamestnancov. Protestujúci zamestnanci sa zhromaždili pred Ministerstvom financií Slovenskej republiky, kde žiaľ po výzve na prijatie u ministra financií SR im bolo oznámené, že nikto z kompetentných sa na ministerstve nenachádza. Dav sa následne presunul pred Ministerstvo spravodlivosti SR. Minister spravodlivosti SR prijal zástupcov zamestnancov. 

Minister je naplnený optimizmom

Na spoločnom stretnutí minister spravodlivosti Tomáš Borec uviedol, že podporuje zamestnancov justície v ich požiadavkách, nesúhlasí však s ich formou a štrajk ako taký neschvaľuje. Na otázku, aké kroky uskutočnil uviedol, že ďalej rokuje s ministrom financií a žiada navýšenie rozpočtu. Z rokovaní má dobrý pocit a je naplnený optimizmom. Okrem rezortu spravodlivosti sa problematike financovania venuje aj vláda Slovenskej republiky. Nevie však k dnešnému dňu uviesť ani termín, ani sumu navýšenia rozpočtu Ministerstva spravodlivosti SR.

Rozpočet bude navýšený na prevádzku, mzdy a kapitálové výdavky. K ostaným požiadavkám štrajku uviedol, že tvorba osobitného zákona napreduje, nastavenie platových tabuliek bude spravodlivejšie, čo zabezpečí lepšiu funkčnosť súdov.

Súdy sa možno zavrú na neurčito

Odborový zväz justície kroky vlády SR vo veci navýšenia rozpočtu rezortu spravodlivosti pokladá za nedostatočné a dáva jej lehotu do 10. apríla 2015, kedy sa ho znova bude pýtať na výšku a termín navýšenia rozpočtových prostriedkov a návrh osobitného zákona. V prípade, že ani 10. apríla 2015 nebude výška a suma navýšenia známa a nebude predložený návrh osobitného zákona, v ktorom budú uspokojivo zapracované požiadavky zamestnancov, dňa 13. apríla 2015 na rade predsedov OZJ, ktorá sa bude konať v Omšení, navrhne Predsedníctvo odborového zväzu justície SR vyhlásenie časovo neobmedzeného štrajku.

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1860

Nový príspevok

Dôležitejšie veci

Krátko po štrajku zamestnancov súdnictva sa nechal počuť najskôr nemastný-neslaný minister Borec, že o veciach sa rokuje a vidí nejaké pozitívne záblesky. Vzápätí sa ozval predseda vlády Fico s tým, že peniaze v štátnej kase niesú a na programe dňa sú dôležitejšie veci. Tak ako doteraz všetkým ministrom spravodlivosti a predsedom vlád včítanie súčasného, išlo len a len o sudcov, o zabezpečenie ich materiálnych výhod, valorizáciu ich platov( valorizácia za minulý rok bola vo výšky celého mesačného platu zapisovateľky, alebo zamestnankyňe podateľni, či účtovníčky...), aby zaistili pre sudcov 13 a 14 platy. O zamestnancov sa nikdy nikto z týchto kompetentných nezujímal a ako je vidieť ani sa zaujímať nebudú do tej doby, pokiaľ zamestnanci štrajkom neochromia chod celého súdnictva a následkami na mnoho mesiacov! Iná cesta asi nie je možná a to napriek tomu, že minister Borec vystrašene vraví o rokovanich so zástupcami odborov. No žiadne rokovania s ministrom nepriniesli výsledky a zrejme tomu tak bude aj naďalej. Minister zrejme nie je ten s kým je potrebné rokovať o zmenách!!!!!!

emilo | 25.02.2015 13:31
jedna vláda a každý inak

Bratislava 22. februára (TASR) - Zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti (MS) o 25 percent tak, aby mohli byť zvýšené platy zamestnancov justície v súlade s ich požiadavkami, je absolútne nereálne, lebo tie peniaze nie sú. V dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12 to v reakcii na tohtotýždňový štrajk zamestnancov justície povedal predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Minister je naplnený optimizmom a Fico sa vyjadril úplne opačne. Kto zavádza zamestnancov justície. Pravá ruka nevie čo robí ľavá. ?

Xy | 24.02.2015 10:36

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: