Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

MÁRIA KOLÍKOVÁ: Chcem vás uistiť, že za vás bojujem

najpravo.sk • 8.2. 2021, 17:12

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková dnes oslovila listom zamestnancov okresných a krajských súdov v súvislosti s plánovanou reformou tzv. súdnej mapy. V liste uviedla, že verí, že týmto listom dokáže odstrániť väčšinu predsudkov, konšpirácií, zavádzajúcich informácií, či poloprávd, ktoré „..ste od 9. novembra 2020, kedy som prvýkrát predstavila reformu súdnej mapy, určite počuli v mnohých verziách a že rovnako dokážem zodpovedať na vaše doposiaľ nezodpovedané otázky a zmierniť, ak nie úplne rozptýliť, vaše obavy.“

Ministerka deklarovala, že je otvorená rôznym formám diskusie a rozhovorov a neodmieta žiadnu požiadavku na odpoveď, stanovisko, či osobné stretnutie, ak to má pomôcť reforme justície a kvality súdnej mapy ako celku. „Za týmto účelom postupne odpovedám nielen na písomné stanoviská a listy, ktoré k reforme súdnej mapy dostávam, ale zapájam sa aj do predstavovania reformy súdnej mapy v rámci osobných stretnutí, ak som o to požiadaná.“ uvádza v liste ministerka.

Finančná náhrada

Podľa ministerky zachovanie siete nových sídelných súdov a pracovísk mimo sídiel súdov je riešením pre stabilizáciu situácie v obvodoch a nedáva dôvod na odliv špecializovaného personálu a ani na obavy z cestovania.

„Ministerstvo pripravuje opatrenia na finančnú motiváciu sudcov a justičného personálu, ktoré by na prechodné obdobie, tam kde sa to ukáže potrebné, formou finančných náhrad kompenzovali vplyvy reformy, napríklad náklady na dochádzku na miesto výkonu práce, sľubuje ministerka.

V liste tiež uvádza, že ministerstvo má záujem udržať v súdnej sústave kvalifikovaný justičný personál, ktorý je pre riadny výkon súdnictva nenahraditeľný. „Chcem vás uistiť, že za vás bojujem a že mám záujem udržať každého jediného kvalitného justičného zamestnanca v systéme a vytvoriť mu dôstojné podmienky na prácu, vrátane platových.“ konštatuje ministerka. Taktiež dodala, že v otázke zlepšenia finančného ohodnotenia zamestnancov justície osobne podniká kroky, ktoré by mali viesť k zlepšeniu platového ohodnotenia, ak by to umožnili rozpočtové možnosti, a to už v tomto rozpočtovom roku.

Sieť budov súdov zostane zachovaná

Ministerstvo pri zväčšovaní súdnych obvodov uprednostňuje zachovanie budov súčasných súdov v zlúčených súdnych obvodoch ako pracovísk mimo navrhovaných sídelných súdov.

„Ak sa legislatívnou zmenou zriadia nové súdne obvody v roku 2021, sieť súčasných všeobecných sídelných súdov a ich obvodov (54+8) bude zachovaná prinajmenšom do začiatku výkonu súdnictva v navrhovaných súdnych obvodoch, t. j. do 30. júna 2022, dokedy ministerstvo v spolupráci s predsedom nového súdneho obvodu rozhodne o spôsobe efektívneho a účelného využitia pracovísk mimo sídelných súdov, a teda o ich trvalom zachovaní alebo zrušení. Od 1. 7. 2022 však zostane naďalej zachovaná pôvodná celá sieť budov súdov, avšak už v podobe siete nových sídelných súdov (30+3) a ich trvalých alebo dočasných pracovísk (budovy zrušených súdov) aj so sudcami, justičným personálom a materiálno-technickým zabezpečením. Trvalé pracoviská zostanú naďalej súčasťou novej súdnej mapy aj po 1. 7. 2022. Dočasné pracoviská budú po 1. 7. 2022 zachované na prechodné obdobie, t. j. dovtedy, kým v sídelnom súde obvodu nebudú vytvorené podmienky pre riadny výkon súdnictva (napr. rekonštrukciou a pod.), ktoré by umožnili postupný presun sudcov a personálu do sídelného súdu a postupný zánik týchto pracovísk. Návrh harmonogramu zmien v každom obvode bude vytvorený k 1. 7. 2022.“ uvádza sa v liste.

Celý list si prečítajte TU

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 687

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: