Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

S návrhom novej súdnej mapy sa už oboznamuje odborná verejnosť

najpravo.sk • 23.11. 2020, 17:05

Ministerstvo spravodlivosti SR sa v rámci reformy súdnictva rozhodlo realizovať tzv. novú súdnu mapu.

Jedným zo základných cieľov novej súdnej mapy je špecializácia sudcov a sudkýň. Špecializácia sudcov sa predpokladá pre trestnú, civilnú, rodinnú a obchodnú agendu na všeobecných súdoch a pre správnu agendu v samostatnom správnom súdnictve. Súčasná sieť 54 okresných súdov neumožňuje podľa ministerstva splniť podmienku, aby boli na súde vyťažení traja špecializovaní sudcovia, ktorá je nevyhnutná na fungovanie náhodného prideľovania spisov.

Dlhodobý trend poklesu vecí na súdoch

„Na malých súdoch sa sudca musí venovať viacerým oblastiam, čo ho môže dostať aj do znevýhodneného postavenia voči úzko špecializovaným advokátom a účastníkom konania. Obdobne to platí pre vyťaženosť senátov ôsmich krajských súdov. Nová súdna mapa zohľadňuje aj dlhodobý trend poklesu vecí prichádzajúcich na súdy. Nové súdne obvody sú navyše navrhované aj na základe prirodzených spádových a kultúrnych regiónov a identít. Z dlhodobého hľadiska možno od novej súdnej mapy očakávať nielen zrýchlenie súdneho konania a funkčný mechanizmus náhodného výberu sudcov, ale aj zlepšenie kvality súdnych rozhodnutí.“ zdieľa názor ministerstvo.

30 nových súdnych obvodov prvostupňových súdov

Mapu všeobecných súdov navrhuje ministerstvo rozdeliť do tridsiatich obvodov prvostupňových súdov (vrátane dvoch mestských súdov v Bratislave a v Košiciach) a troch obvodov odvolacích súdov. Sídla všeobecných odvolacích súdov by sa mali zriadiť v sídlach doterajších krajských súdov: v Prešove pre Východoslovenský obvod, v Banskej Bystrici pre Stredoslovenský obvod a v Trnave pre Západoslovenský obvod.

„Ide o mestá s centrálnou polohou, čo zaručuje najlepšiu dostupnosť. Komplexnú obchodnú agendu navrhujeme riešiť kauzálnou príslušnosťou na troch všeobecných prvostupňových súdoch v sídlach odvolacích súdov: v Prešove, v Banskej Bystrici a v Trnave. Pre časť obchodnej agendy (spory) navrhujeme zriadiť aj štvrtý obvod na území Mestského súdu Bratislava v súlade s významom hlavného mesta a rozsahom agendy. Navrhujeme jeden obchodný register na Slovensku (v Žiline).“ vysvetľuje ministerstvo.

Správne súdnictvo

Mapu správnych súdov navrhuje ministerstvo riešiť oddelene od všeobecného súdnictva v troch obvodoch. Vzhľadom na využite personálnych a materiálnych kapacít zrušených krajských súdov navrhovanými sídlami prvostupňových správnych súdov sú: Nitra, Žilina a Košice. V Bratislave sa navrhuje zriadiť sídlo Najvyššieho správneho súdu SR s jedným obvodom pre celé Slovensko. Z dôvodu lepšej dostupnosti ministerstvo navrhuje, aby správne súdy mali svoje vlastné hranice, optimalizované podľa dopravnej dostupnosti.

2 fázy realizácie

Realizácia novej súdnej mapy by mala prebehnúť v 2 fázach:

  • (i) vytvorenie legislatívneho rámca (2021) a
  • (ii) implementácia (od 2022, okrem Najvyššieho správneho súdu, kde implementácia začne v 2021).

Celý materiál si prečítajte TU

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2450

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: