Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Gavalec: Ťažko presvedčíme verejnosť, že naša justícia sa právom zaraďuje medzi demokratické justičné systémy

najpravo.sk • 13.12. 2012, 21:13

Sudca Ing. JUDr. Miroslav Gavalec PhD., člen Sudcovskej rady NSSR poukázal na poddimenzovaný počet vyšších súdnych úradníkov a asistentov sudcov na Najvyššom súde Slovenskej republiky.

„Po oboznámení sa s Návrhom Rozvrhu práce Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na rok 2013 predloženým predsedom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v zastúpení musím konštatovať, že uvedený materiál nezodpovedá materiálnym a personálnym požiadavkám na zabezpečenie riadneho výkonu súdnictva na Najvyššom súde Slovenskej republiky, ktorý je nepochybne chápaný ako najvýznamnejší orgán všeobecného súdnictva, a vzbudzuje významné pochybnosti, najmä vzhľadom k problematickým častiam návrhu o poddimenzovaní počtu vyšších súdnych úradníkov a asistentov sudcov na Najvyššom súde Slovenskej republiky, vôbec o možnosti reálneho naplnenia tejto úlohy Najvyšším súdom Slovenskej republiky počas budúceho roku 2013." uvádza v úvode svojho vyjadrenia sudca Gavalec.

Vo svojom vyjadrení sudca ďalej uvádza, že je nutné zdôrazniť nízky počet pridelených súdnych úradníkov, kde nepripadá ani jeden súdny úradník na jedného sudcu (15 súdnych úradníkov/29 sudcov). Dodáva, že uvedený počet je nutné porovnať s množstvom nových spisov napadnutých do Správneho kolégia (za obdobie 11 mesiacov v roku 2012 nápad nových spisov bol 2.899, tzn. orientačne na jedného asistenta cca 190 spisov) ako aj s počtom starých spisov vybavených v danom období (za obdobie 11 mesiacov v roku 2012 to bolo 2.530 vybavených spisov, tzn. orientačne 169 spisov na osobu). Z uvedeného vyplýva, že súdny úradník pôsobiaci v senáte Správneho kolégia má na veľmi vysokej odbornej a profesionálnej úrovni vybaviť sám mesačne cca 32 spisov, tzn. viac ako 1 spis denne.

Absolútnou samozrejmosťou je paralelná požiadavka na súdneho úradníka, aby si svoje vysokoškolské vzdelanie v tejto časovo náročnej činnosti nielen prehlboval ale aj súčasne zvyšoval účasťou na niekoľkodňových školeniach v mnohých právnych oblastiach, v ktorých sa nové poznatky právnej vedy veľmi búrlivo menia. Súčasne má nárok čerpať dovolenku, byť chorý alebo starať sa o rodinného príslušníka počas jeho choroby, resp. ho sprevádzať na ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia. Po tento čas je celkom logické, že nemôže vykonávať činnosti v rozsahu predpokladanom v rozvrhu práce.

Sudca Dr. Gavalec tiež poukazuje na nedostatočný počet administratívneho aparátu správneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Uvádza, že pre 10 senátov a 2 dovolacie senáty správneho kolégia je vyčlenených 6 osôb na zapisovanie v týchto senátoch, tzn. že v priemere sú zodpovední za vybavovanie pokynov 6 sudcov a min. 2, resp. až 4 asistentov.

„Domnievam sa, že pri trvalom podceňovaní zo strany štátneho rozpočtu komplexného dovybudovania Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na zodpovedajúcu personálne a materiálno – technickú úroveň, ktorá je bežná napríklad v Českej republike alebo Belgicku, nebude možné v dohľadnom čase dosiahnuť kvalitu a kvantitu v súdno-rozhodovacej činnosti v rozsahu, aký je prirodzene požadovaný zo strany spoločnosti, tzn. s medzinárodne uznávaným štandardom súdnej ochrany práv jednotlivca. Takisto bude veľmi ťažko presvedčiť verejnosť, že slovenská justícia sa právom zaraďuje medzi demokratické justičné systémy, ktoré môžu ponúknuť najmä rýchly a vysoký stupeň (autoritatívnej) súdnej ochrany subjektívnych práv jednotlivca predpokladaný nielen článkom 6 Dohovoru o ochrane základných práv a ľudských slobôd, ale aj v zmysle záväzkov, ktoré pre Slovenskú republiku vyplývajú z jej členstva v štruktúrach Európskej únie." uzatvára sudca Gavalec.

Viac k problematike nájdete TU (KLIKNITE)

Zdroj: nssr.gov.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1242

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: