Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Macejková s Dubovcovou si podali ruky

najpravo.sk • 18.6. 2012, 18:24

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Ivetta Macejková, PhD. včera prijala verejnú ochrankyňu práv Slovenskej republiky JUDr. Janu Dubovcovú. Bola to historicky prvá návšteva novozvolenej ombudsmanky na pôde Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach.

Hlavnou témou rozhovoru boli otázky riešenia prieťahov v súdnom konaní na všeobecných súdoch, ktoré označili za kľúčový problém v slovenskej justícii.

Verejná ochrankyňa práv JUDr. Jana Dubovcová ocenila iniciatívu predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Ivetty Macejkovej, PhD., ktorú Ústavný súd Slovenskej republiky realizuje prostredníctvom projektu „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb (konkrétna kontrola ústavnosti) v kauzálnej súvislosti s princípom prezumpcie zavineného konania štátu (všeobecných súdov a orgánov činných v trestnom konaní)".

Vyzdvihla predovšetkým skutočnosť, že projekt prináša konkrétne výsledky v podobe zhodnotenia účinnosti a efektívnosti výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorými vyslovil porušenie práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov dôsledným dosledovaním konkrétnej veci (až do jej právoplatného skočenia), kde bolo nálezom Ústavného súdu Slovenskej republiky vyslovené porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a podľa čl. 38 ods. 2 Listiny základných práv a slobôd alebo porušenie práva na prejednanie veci v primeranej lehote podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

JUDr. Jana Dubovcová zdôraznila, že prostredníctvom tohto projektu Ústavný súd Slovenskej republiky vytvára kultivovaný tlak na všeobecné súdy, ktorý vedie k eliminovaniu prieťahov v súdnom konaní.

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky privítala záujem a ochotu verejnej ochrankyne práv tento projekt podporovať a rozvíjať ho aj z pozície ombudsmanky. Podporila snahu verejnej ochrankyne práv JUDr. Jany Dubovcovej využívať metodiku projektu Ústavného súdu Slovenskej republiky vo svojej činnosti.

JUDr. Ivetta Macejková, PhD. a JUDr. Jana Dubovcová sa dohodli na vzájomnej spolupráci v rámci svojich kompetencií a navrhli ďalšie kroky, ktorými budú postupovať pri presadzovaní konkrétnych riešení najväčšieho problému slovenskej justície, ktorým sú prieťahy v občianskom, trestnom, správnom a obchodnom konaní.

Zdroj: ÚS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2039

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: