Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ladislav Tichý k dvom rokom od nevymenovania generálneho prokurátora

najpravo.sk • 4.2. 2013, 13:51

Od februára 2011 sú to už dva roky, čo Slovenská republika nemá riadne vymenovaného generálneho prokurátora. Ak generálny prokurátor nie je vymenovaný funkciu generálneho prokurátora v plnom rozsahu jeho práv a povinností vykonáva prvý námestník generálneho prokurátora.

JUDr. Ladislav Tichý, prvý námestník generálneho prokurátora v tejto súvislosti hovorí: „Aj keď som neočakával, že to bude až na také dlhé obdobie, rešpektoval som zákon a snažil som sa viesť rezort prokuratúry podľa môjho najlepšieho vedomia a svedomia."

Súčasnú situáciu, v ktorej nie je vymenovaný generálny prokurátor hodnotí takto: „Generálna prokuratúra SR vzniknutý stav nespôsobila a ani ho nemôže ovplyvniť. Napriek tomu, sme boli v tejto súvislosti často konfrontovaní. Ja osobne, som už pred časom poukazoval na skutočnosť, že pri voľbe generálneho prokurátora parlamentom, hrozí riziko spolitizovania výberového konania. Len ak je voľba generálneho prokurátora postavená na nezávislom a zároveň odbornom výbere kandidáta, vieme odstrániť problém jej spolitizovania a vyhnúť sa situácii, ktorú zažívame pri poslednej voľbe."

Prokuratúra napriek súčasnému stavu musí byť plne funkčná a musí byť zabezpečené jej riadne fungovanie na všetkých úrovniach. „Posledné dva roky neboli jednoduché ani pre ostatných prokurátorov, pôsobiacich či už na Generálnej prokuratúre SR, na krajských alebo okresných prokuratúrach na Slovensku. Napriek neustálym politickým, mediálnym tlakom, neistotou v rezorte zodpovedne vykonávali svoju prácu a hovoria o tom aj naše výsledky a štatistiky. Touto cestou by som sa im rád verejne za prácu poďakoval", dodáva prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý.

Činnosť prokuratúry za rok 2012 v číslach

Trestná oblasť

Trestná oblasť v rámci činnosti prokuratúry je najzaťaženejšou oblasťou a v rámci nej pôsobia prokurátori trestného odboru GPSR, Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, Odboru osobitného určenia GP SR, prokurátori krajských a okresných prokuratúr SR. V roku 2012 túto agendu vykonávalo celkovo 772 prokurátorov. Celkový počet trestných vecí vybavených v tejto oblasti v roku 2012 je spolu 180 333 vecí a prokurátori ukončili trestné stíhanie 54 100 osôb. Prokurátori obžalovali 34 835 osôb, z 29 049 podaných obžalobných návrhov na súd za sledované obdobie je priemerný počet na jedného prokurátora 37 obžalôb. V rámci tzv. odklonov v trestnom konaní prokurátori uzatvorili dohody o vine a treste s 8 458 osobami. Schválením zmieru prokurátori ukončili trestné stíhanie voči 779 osobám a podmienečne zastavili trestné stíhanie voči 2 898 osobám. Generálny prokurátor SR rozhodol o zrušení právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní v 104 prípadoch a podal 15 dovolaní proti právoplatným rozhodnutiam súdov.

Netrestná oblasť

V roku 2012 prokurátori v netrestnej oblasti vybavili celkom 19 418 vecí. V netrestnej oblasti na Slovensku v tomto roku pôsobilo celkovo 126 prokurátorov. Podali 1 386 protestov prokurátora proti rozhodnutiam a opatreniam orgánov verejnej správy. Na účel odstránenia porušovania zákonov podali 1 848 upozornení prokurátor. V orgánoch verejnej správy v roku 2012 prokurátori vykonali 1 409 previerok zachovávania zákonnosti. Do začatého občianskeho súdneho konania prokurátori vstúpili v 1 866 veciach a prokurátori podali celkom 57 návrhov na začatie občianskosúdneho konania. V roku 2012 prokurátori krajských prokuratúr a generálnej prokuratúry vybavili celkom 1 925 podnetov na podanie mimoriadneho dovolania proti právoplatným rozhodnutiam súdov v občianskoprávnych a obchodnoprávnych veciach. Generálny prokurátor podal 291 mimoriadnych dovolaní. Najvyšší súd SR v roku 2012 rozhodol celkom o 176 mimoriadnych dovolaniach, z ktorých vyhovel 143 mimoriadnym dovolaniam (81,2 % úspešnosť). Zo svojej právomocí Generálny prokurátor SR podáva aj návrhy na začatie konania pred Ústavným súdom SR. V roku 2012 obdržal celkom 261 podnetov na podanie takéhoto návrhu. Celkovo bolo vybavených 242 podnetov (z toho 217 ich odložením bez vykonania opatrenia). Na základe podnetu generálny prokurátor podal 1 návrh na začatie konania pred Ústavným súdom SR.

Organizačný a kontrolný odbor Generálnej prokuratúry SR

Na organizačnom a kontrolnom odbore Generálnej prokuratúre SR pracuje 15 prokurátorov so širokým rozsahom pôsobnosti. Prieskumné oddelenie rozhoduje o podaní dovolaní v trestných veciach, kde súd právoplatne rozhodol a o zrušení právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní. V roku 2012 napadlo 669 podnetov na podanie dovolania, v ktorých bolo podaných 21 dovolaní na Najvyšší súd SR a 1 návrh na podanie dovolania bol podaný ministrovi spravodlivosti SR. Podnetov na zrušenie právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní bolo 151, z ktorých bolo zrušených 36 rozhodnutí. Organizačný a kontrolný odbor zastupuje Generálnu prokuratúru SR v súdnych sporoch, kde je žalovanou stranou Generálna prokuratúra SR. V roku 2012 napadlo na súdy v Slovenskej republike 90 žalôb, v ktorých prokurátori podávali vyjadrenia súdom a zastupovali prokuratúru v konaní pred súdom. Zo všetkých súdnych sporov v roku 2012 len 2 veci boli právoplatne skončené tým, že prokuratúra bola zaviazaná vyplatiť žalovaným náhrady spolu vo výške 6.015,47- €. Vo veci žiadostí o náhradu škody v zmysle zákona č. 514/2003 Z. z. napadlo 118 podnetov, z ktorých 102 bolo vybavených a 16 je ešte v konaní. V roku 2012 napadlo na odbor 290 žiadostí o sprístupnenie informácie podľa zákona č. 211/2001 Z. z. a 27 sťažností na správanie prokurátorov. Všetky žiadosti aj sťažnosti boli vybavené. Zároveň napadlo 249 podnetov na preskúmanie postupu prokurátorov, z ktorých vybavených bolo 244. Prokurátori organizačného a kontrolného odboru vybavujú tiež trestné oznámenia na sudcov a prokurátorov. V roku 2012 napadlo 423 takýchto oznámení, z ktorých bolo 367 vybavených. Na odbore sa vedie aj evidencia disciplinárnych konaní proti prokurátorom. V roku 2012 ich bolo 5.

Medzinárodný odbor Generálnej prokuratúry SR

Právny styk s cudzinou, oblasť normotvorby Európskej únie, účasť v medzinárodných vyšetrovacích tímoch, zastupovanie Slovenskej republiky a prokuratúry SR v pracovných skupinách Rady Európy, vo výboroch Rady Európy, na plenárnych zasadnutiach Európskej justičnej siete pre trestné věci - to je len časť činností prokurátorov Medzinárodného odboru GP SR. Prokurátori Medzinárodného odboru GP SR (oddelenie právneho styku s cudzinou a extradícií ) realizovali v roku 2012 spolu 2 081 trestných vecí. Z toho 135 vecí sa týkalo vydania osôb do cudziny na trestné stíhanie, alebo výkon trestu odňatia slobody (pasívna extradícia: z toho 130 európskych zatýkacích rozkazov z členských štátov Európskej únie a 5 medzinárodných zatýkacích rozkazov z nečlenských štátov Európskej únie). Európskych zatýkacích rozkazov bolo 68 a 4 zatýkacie rozkazy boli medzinárodné. Realizácia bola vykonávaná v súčinnosti s okresnými prokuratúrami a krajskými prokuratúrami (žiadali sa osoby na vydanie na trestné stíhanie do Slovenskej republiky). Vo vzťahu k cudzine bolo evidovaných 239 trestných vecí týkajúcich sa odovzdania a prevzatia trestného konania a 664 trestných oznámení. Ďalej bolo vybavených 667 aktívnych právnych pomocí, ktoré boli zaslané na vybavenie do cudziny a 303 pasívnych právnych pomocí pre účely trestných konaní vedených v cudzine. V rámci agendy mimoriadnych opravných prostriedkov bolo vybavených 6 vecí. V týchto číslach nie sú zahrnuté ďalšie úkony krajských prokuratúr a okresných prokuratúr v oblasti právneho styku s cudzinou, kde sa aplikuje tzv. priamy právny styk bez súčinnosti medzinárodného odboru Generálnej prokuratúry SR. Prokurátormi pôsobiacimi v agende právneho styku s cudzinou (na Generálnej prokuratuře SR, krajských a okresných prokuratúrach) bolo v roku 2012 vybavených cca 11 000 vecí.

Zdroj: GP SR 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1671

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: