Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

K záverom seminára „Diskriminácia v zmluvnom práve“

najpravo.sk • 5.12. 2014, 12:31

Dňa 3. decembra 2014 sa v Trnave uskutočnil seminár na tému „Diskriminácia v zmluvnom práve“ v rámci projektu Vedeckej grantovej agentúry Ministerstva školstva SR a SAV (VEGA) „Zákonník práce a jeho možné variácie“,číslo 1/0423/14. Predmetný seminár bol organizovaný Právnickou fakultou Trnavskej univerzity v Trnave spolu so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva. Odbornými garantmi podujatia boli dekanka PF TU v Trnave, prof. JUDr. Helena Barancová, DrSc., ďalej doc. JUDr. Mgr. Andrea Olšovská, PhD. a doc. JUDr. Monika Jurčová, PhD. Seminára sa zúčastnili takmer štyri desiatky hostí, a to nielen právnych teoretikov z viacerých právnických fakúlt, ale aj odborníkov z praxe. Tým došlo k nevyhnutnému prepojeniu a dialógu medzi akademikmi a praktikmi za účelom hľadania riešení súvisiacich s aktuálnou otázkou, ktorou diskriminácia v našej spoločnosti určite je. Medzinárodný charakter dodali tomuto stretnutiu (a v rámci neho prebiehajúcej diskusii) rečníci z Právnickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne.

Seminár uviedla a účastníkov privítala prodekanka PF TU v Trnave JUDr. Mgr. Martina Gajdošová, PhD. a doc. Monika Jurčová, vedúca Katedry občianskeho a obchodného práva PF TU v Trnave. Doc. Jurčová spolu s doc. Olšovskou zároveň moderovali celé podujatie, ktoré bolo rozdelené do troch sekcií. Prvou bola všeobecná sekcia, nasledovala diskusia o zákaze diskriminácie v občianskom a obchodnom práve a seminár bol ukončený sekciou zákazu diskriminácie v pracovnom práve.

Diskusiu otvoril riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva, Mgr. Mesároš, ktorého príspevok sa týkal dočasných vyrovnávacích opatrení, ktorý zároveň priniesol informácie o aktuálnych právnych otázkach z činnosti inštitúcie, ktorej je riaditeľom. Princíp zákazu diskriminácie sa spája s čoraz hlbším prienikom európskeho práva do vnútroštátnych poriadkov členských štátov EÚ, preto bola predmetná problematika načrtnutá z európskeho pohľadu viacerými, ďalej uvedenými rečníkmi. JUDr. Peter Varga, PhD., spracoval predmetnú problematiku z pohľadu primárneho (Zmluva o EÚ, Zmluva o fungovaní EÚ) a sekundárneho práva EÚ (smernice), pričom zároveň poukázal na vybrané rozhodnutia Súdneho dvora EÚ. JUDr. Viktor Križan, PhD. sa okrem iného venoval aj rozhodnutiam Európskeho súdu pre ľudské práva týkajúcim sa vykonávania slobody náboženského vyznania kolidujúcou s pracovným časom. Diskriminácia vzdelaného spotrebiteľa v aplikačnej praxi bola rozobratá v príspevku Mgr. Meszárosa, PhD., ktorý poukázal na možné nevýhodné postavenie spotrebiteľa, ktorý si je vedomý svojich práv.

V rámci seminára nebola opomenutá ani procesná stránka veci, a to prostredníctvom JUDr. Smyčkovej, PhD., ktorá o.i. poskytla najnovšie informácie z pripravovanej reformy civilného procesu týkajúce sa procesných nástrojov na odstránenie diskriminácie. Zaujímavý bol príspevok JUDr. Dulákovej, PhD., ktorá poskytla inšpiratívny pohľad a poukázala na nedostatky úpravy nájmu bytu, a to aj v súvislosti s nedávnym prijatím zákona o krátkodobom nájme bytu. Nechýbal ani príspevok z práva duševného vlastníctva od JUDr. Adamovej, PhD., ktorý sa venoval aj diskriminačnému (ne)udeleniu licencie. Búrlivá diskusia vznikla v súvislosti s úpravou druhého piliera dôchodkového systému, o ktorej hovoril doc. Lacko. Poznatky z praxe priniesli okrem iných aj predseda legislatívnej sekcie Slovenskej asociácie poisťovní Ing. Mgr. Petruľák, ktorý sa venoval (ne)diskriminácii v prípade poskytovania poistného poisťovňami. JUDr. Mgr. Benč z Inšpektorátu práce v Banskej Bystrici poukázal na ,,obmedzené“ kompetencie inšpektorátov práce, a teda na fakt, že väčšinu pracovno-právnych sporov musia riešiť súdy.

Obsah príspevkov bol komplexný vzhľadom na rozsiahlosť a diverzitu rozoberanej problematiky. Na seminári sa upozornilo na problémy právnej praxe v oblasti diskriminácie (či už z pohľadu rodovej, etnickej, vekovej diskriminácie, diskriminácie na základe štátnej príslušnosti a iných foriem diskriminácie). Rozobral sa taktiež aktuálny stav v tejto oblasti a jeho nedostatky, ako aj možný budúci vývoj uvedenej problematiky. Z konferencie bude publikovaný zborník.

Autor: Mgr. Marek Maslák, Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave
Ilustračné foto: najprávo.sk
Pozn: Článok bol 5. 12. 2014 o 12:30 na žiadosť autora doplnený.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5383

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: