Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Justiční odborári navrhujú navýšiť zamestnancom osobné ohodnotenia

najpravo.sk • 15.4. 2015, 15:48

Včera sme vás na stránkach portálu najprávo.sk informovali o tom, že rozpočet justície sa zvýši o 45 miliónov eur. Článok, ktorý vychádzal z tlačovej správy Ministerstva spravodlivosti SR si prečítajte TU.

Na požiadanie portálu najprávo.sk nám Odborový zväz justície (OZJ) zaslal informáciu o tom, ako by sa tieto prostriedky mali v rezorte justície prerozdeliť.

Rozdelenie 21 miliónov eur na rok 2015

  • 7 mil eur osobné výdavky (vrátane 1,3 mil. eur na 100 vyšších súdnych úradníkov)
  • 7 mil. eur bežné výdavky
  • 2 mil. eur súdne konania
  • 5 mil. eur odškodnenia (vrátane odškodnenia vojnových sirôt – zákon z októbra 2014)

Doplnenie rozpočtu rezortu spravodlivosti v týchto číslach najmä vo vzťahu k osobným výdavkom a prijatie úsporných opatrení, s ktorými MS SR začalo už v roku 2013, dáva priestor na získanie úspor, prostredníctvom prerozdelenia ktorých bude zabezpečené lepšie ohodnotenie zamestnancov súdov. 

Odborári nesúhlasia s použitím siedmich miliónov na konania a odškodnenia

Predsedníctvo a Štrajkový výbor nesúhlasia s použitím finančných prostriedkov vo výške 7 miliónov eur na súdne konania a odškodnenia. Žiada, aby tieto finančné prostriedky boli použité na mzdy pre zamestnancov justície z rozdelenia pre rok 2015.

Ako pre portál najprávo.sk uviedla predsedníčka OZJ Marta Božková, výdavkami na súdne konania sú napríklad odmeny ustanoveným advokátom, znalcom a tlmočníkom. Výdavky na odškodnenia malo podľa odborárov ministerstvo financií poskytnúť rezortu spravodlivosti pri schválení zákona o odškodnení, to znamená, že ministerstvo spravodlivosti by ich dostalo bez ohľadu na to, či zamestnanci súdov štrajkovali. Rovnako to platí aj v prípade platenia odmien advokátom či znalcom.

Rozdelenie 24 miliónov eur na rok 2016

  • Osobné výdavky v súvislosti s valorizáciou,
  • Osobné výdavky na 100 vyšších súdnych úradníkov,
  • Osobné výdavky na navýšený počet probačných a mediačných úradníkov
  • Bežné výdavky na tovary a služby (bežná prevádzka)
  • Transféry
  • Prevádzkové náklady na elektronizáciu justíce

Aké boli ciele justičných odborárov

Dňa 19.02.2015 Odborový zväz justície po prvýkrát v histórii samostatnej Slovenskej republiky vyhlásil a uskutočnil štrajk zamestnancov justície. Zamestnanci justície vyjadrili svoj nesúhlas so sociálno – ekonomickou situáciou v rezorte nenastúpením do práce a účasťou na protestnom zhromaždení konanom v Bratislave.  Požiadavkami zamestnancov boli:

  1. navýšenie rozpočtu pre rezort spravodlivosti,
  2. zabezpečenie materiálno – personálneho a ekonomického chodu súdov,
  3. okamžité prijatie osobitného zákona,
  4. zlepšenie sociálno – ekonomickej situácie,

Požiadavky odborárov neboli splnené v plnom rozsahu

Rada predsedov OZJ sa oboznámila s výsledkami rokovaní ministerstva spravodlivosti a ministerstva financií o navýšení rozpočtu v rezorte spravodlivosti, pričom ho považuje za neúplné splnenie štrajkových požiadaviek v bode 1., keďže navýšenie v rozsahu 5 mil. eur na odškodnenie a 2 mil. eur na súdne konania neboli medzi požiadavkami OZJ v SR.

„V súvislosti s tým navrhujeme ministerstvu spravodlivosti použiť ich na osobné ohodnotenie do času pokiaľ nebude prijatý osobitný zákon. Požiadavky 2 a 4 boli čiastočne splnené. Čo sa týka požiadavky 3., t. j. prijatie osobitného zákona tu vnímame posun vpred, avšak žiadame, aby výška platových taríf osobitného zákona bola totožná s platovými tarifami zamestnancov ústavného súdu, ktoré sú voči všeobecnému súdnictvu vzhľadom na rovnaké pracovné činnosti, diskriminačné.“ uvádza sa vo vyjadrení Rady predsedov OZJ.

Do splnenia tejto požiadavky má štrajkový výbor mandát kedykoľvek vyhlásiť neobmedzený štrajk.

Peniaze v rezorte vraj budú chýbať tak, ako každý rok

Ako pre portál najprávo.sk uviedla predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková, údajné navýšenie rozpočtu o zhruba 18 percent je fakticky len jeho doplnenie na skutočné čerpanie, obdobne ako v predchádzajúcich rokoch s tým rozdielom, že toto navýšenie prichádzalo v mesiaci december. Na porovnanie, v roku 2014 bolo doplnených 25 miliónov eur, v roku 2015 bol rozpočet navýšený o 21 miliónov eur, čo znamená, že predmetné navýšenie nebude postačujúce a na konci roka budú peniaze v rezorte chýbať tak, ako každý rok.

Zdroj: OZJ v SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1516

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: