Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

JUSTÍCIA: Ak by boli všetky miesta na súdoch obsadené, nebude ich z čoho platiť

najpravo.sk • 17.8. 2016, 20:28

Na poslednom zasadnutí Súdnej rady SR sa zúčastnila v rámci prerokovania rozpočtu súdnictva na roky 2017 až 2019 aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Uviedla: „Pokiaľ ide o mzdy, platy, služobné príjmy, tak v zásade tie limity rozpočtových prostriedkov nepostačujú v plnej miere na zabezpečenie všetkých platových náležitostí v tom zmysle, že pokiaľ by boli všetky sudcovské miesta, všetky miesta zamestnancov súdov plnohodnotne obsadené počas celého roka, tak by tie mzdové prostriedky, tak ako sú nastavené, nepostačovali na celé krytie.“

Uviedla, že „je to prístup, ktorý pracuje s tým, že počas daného roka vždy je nejaká miera neobsadených miest a kalkuluje s tým aj Ministerstvo financií SR.“ Konštatovala, že na druhej strane to však znamená, že sa zužuje priestor najmä vo vzťahu k zamestnancom na zvýšenie osobných hodnotení a kompenzáciu formou odmien. Lucia Žitňanská zároveň dodala, že mzdové nároky zamestnancov justície sú prioritou, ktorú si jej rezort uplatňuje.

Na novom pracovisku bude pracovať 127 zamestnancov a 8 až 12 sudcov

Ministerka spravodlivosti poukázala na to, že v súvislosti s prioritami ministerstva týkajúcimi sa legislatívnych zmien osobného bankrotu, exekúcií a elektronického platobného rozkazu, kde sa očakáva vytvorenie osobitného pracoviska pre vybavovanie exekučnej agendy a vydávanie elektronických platobných rozkazov sa očakávajú aj určité náklady pre rezort, a to jednak na vybavenie priestorov a pod. ako aj náklady súvisiace s personálnym zabezpečením, a to nad rámec existujúceho stavu sudcov a zamestnancov justície. Na tomto osobitnom pracovisku, ktoré by malo byť na Okresnom súde Banská Bystrica, by malo pôsobiť 127 zamestnancov a 8 až 12 sudcov.

Odborový zväz justície požaduje pre zamestnancov aspoň 1,5 násobok priemernej mzdy

Lucia Žitňanská uviedla, že v rozpočte nie je zahrnutých ani 30 eur na osobu a mesiac pre zamestnanca vo výkone súdnictva, tak ako tomu bolo v tomto roku. „Akékoľvek zvýšenie platového ohodnotenia je síce prioritou ministerstva spravodlivosti, ale ide o otázku, ktorá nie je uzatvorená.“

Ministerka spravodlivosti na otázku člena Súdnej rady SR JUDr. Vanka uviedla, že za pôsobenia jej predchodcu sa plánoval prijať osobitný zákon o justičnej štátnej službe, v rámci ktorého sa mali navýšiť na tento rok tarify pre justičných zamestnancov vo výkone justície  o 30 eur na mesiac. Tento zákon však nebol predložený do legislatívneho procesu, avšak zdroje do kapitoly v tomto rozsahu boli pridelené. Dohoda, ktorá vznikla medzi Odborovým zväzom justície v SR a predchádzajúcim ministrom Borecom spočívala v tom, že aj keď nebude prijatý uvedený zákon, teda nebude nová platová tabuľka, peniaze budú vyplatené pre zamestnancov vo výkone justície, avšak tieto peniaze boli vyplácané ako odmeny.

„Tie klasické odmeny z ušetrených mzdových prostriedkov, tie budeme môcť rozdeľovať v štvrtom kvartáli, keď bude jasné, koľko ostalo voľných zdrojov, pokiaľ ide o mzdové výdavky.“ dodala ministerka.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1736

Nový príspevok

pasívny odpor ?

Už ani nie jedno percento ale 0,9. Mám pocit že najmenej za existencie VSÚ. Justícia kráča "dorpedu", ministerka veľmi "motivuje" svojich zamestnancov k výkonu. Nedávno jeden sudca povedal: "dievčatá kľud, pracujte do výšky svojo platu " a jedna zamestnankyňa sa spýtala "môžem ísť teda domov ? a on prečo ? a ona , no ja už mám teda desiateho po fajronte." To si majú zamestnanci z trucu vyložiť nohy na stôl ? Asi bude dobre zaujať takýto postoj. Keď nie štrajk, tak pasívny odpor. Veď všetci vieme, že tá istá činnosť sa dá spraviť za hodinu, ale aj za celý deň. Už som dávno nepočula naše odbory: ??? Prestali informovať ?

DE | 29.09.2016 08:54
ďalšie prázdne reči

Takže tak je to? Z ministerstva sa spoliehajú akurát tak na to, že v rezorte robí každý človek za ďalších dvoch - troch, čo? Peniaze vždy nájdu len keď vymýšľajú ďalšie hlúpe programy, ktoré nonstop vypadávajú a iba človek s nimi stráca čas, na miesto toho, aby robil niečo užitočné. A to už ani nekomentujem rôzne štatistiky, ktoré musia zamestnanci stále robiť, by ma zaujímalo, či ich vôbec niekto z ministerstva číta. Majú veľké reči o prieťahoch v konaní a x ďalších problémov, ktoré v justícii sú dlhé roky, z vysoka ignorujú. Archívy preplnené, budovy súdov polorozpadnuté, hospodár nemá pomaly ani na perá, zamestnanci znechutení z byrokracie a množstva práce, vysoká fluktuácia, zaškolenia žiadne alebo mizerné... Na výberové konania za asistentov na našom súde sa už radšej nikto ani nehlási, keď vidí, že by zarobil menej ako brigádnik za pár hodín predávaním zmrzliny a VSÚ, ktorí robia často krát celé rozhodnutia dostávajú vyše 500 Eur čo zarobí viac aj vykladač zeleniny v Lidli. A teraz sa ešte tvária, že aké terno nám dávajú ,,až" 30 Eur v hrubom na osobu. Ľudia, spamätajte sa už konečne a poďme do neobmedzeného štrajku, lebo takto budeme čakať na dôstojné výplaty ďalšich 30 rokov a ničoho sa aj tak nedočkáme!!!

Lenka | 20.08.2016 14:58
nič sa nezmenilo

o akých 30 € je tu reč, keď VSÚ hneď po nástupe do práce píše rozsudky rozhoduje po trovách /nie malé sumy/ a vydáva ďalšie uznesenia za ktoré je zodpovedný a dostane plat ako predavačka v obchode, však to vidí v spise keď žiadajú o oslobodenie od poplatkov a trov kto koľko zarába, a zarábajú viac ako VSÚ. Kuchár v pizzérii Cez tisícku mesačný príjem - v čistom, Bla bla bla pani ministerka - priorita ministerstava sú platy, som na súde už nie jeden rok a čím ďalej mám nižšší plat, nakoľko sú odmeny čm ďalej nižšie a nižšie. Vidím to na ročnom zúčtovaní, keď dávam žiadosť synovi o sociáne štipndium na VŠ. Nie je to hamba aby zamestnanec súdu žiadal o podporu pre študujúce dieťa ? Ale zdatní musíme byť na všetko na rôzne zbytočné elektronizácie, ktoré ne/funguju a vyžadujú čím ďalej tým viac činností a zadarmo. Áno bolo mi vyplatených za polroka driny 180 v hrubom a z toho mi odrátali odvody a dane, ani som si nevšimla že ma niekto ohodnotil, ak sa tabuľka pre vysokoškolsky vzdelaných zamestnacov súdov, čo sú niekedy sčítanejší a vedomostne pripravenejší vyškolenejší ako sudcovia, ktorí sa im neboja dať napísať rozsudok nezvýši aspoň o dvesto mesačne tak prieťahy budú vždy, lebo aj VSÚ si rozmyslí či bude makať za 600 €. Preto je toľko výberiek na VSÚ lebo nikto to dlho nevydrží pri takom plate. A kým sa nový zabehne a napíše niekoľko rozsudkov/čo za niečo stoja/ aj to niečo trvá. VSÚ len do výšky svojho platu !!! a máte desiateho po fajronte, 30 Eur nič nie je. Sestry a učitelia majú viac už teraz a stále sú neohodnotené. Tak čo ste potom vy??? Keď ste spokojní nevážite i samých seba. Takéto bla bla blá má ministerstvo už niekoľko rokov a aj niekoľko ďalších bude mať. Nič sa od novévo roka nezmení akosa nezmenilo 10 rokov dozadu. Keď je treba zohnať na doplatky sudcom tam nikdy nie je problém, ale ak treba zaplatiť ostatných zamestnancov , ktorých nie je až tak nehoráýzne veľa v porovnaní s ich nárokmi je to ďaleko menej, tak sa nájde len 30 €. Odbory žiadajú a ministerka sľubuje a takto to je rok čo rok.

DE | 19.08.2016 18:40
PoUtStŠtPiSoNe
: