Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Istotu a bezpečnosť dieťaťu dodávajú obaja rodičia

najpravo.sk • 1.5. 2012, 10:48

Sledovať záujem dieťaťa je hlavným cieľom kolízneho opatrovníka. Vo vzájomných sporoch pri rozvode či rozchode na to často zabúdajú aj samotní rodičia. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pripravilo novú internú normu, ktorá definuje čo je záujmom dieťaťa a upravuje úlohu kolíznych opatrovníkov a postupy, ktoré musia dodržať.

Nová interná norma je pre úrady práce záväzná od marca. V týchto dňoch s ňou pracovníci Ústredia oboznamujú kolíznych opatrovníkov a ďalších pracovníkov odborov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Stiahnuť si ju môžete aj TU (KLIKNITE).

„Záujem dieťaťa stojí nad všetkými inými záujmami, vrátane záujmu rodiča. V prípade konaní, kde sa rozhoduje o výkone rodičovských práv a povinností po rozvode manželstva, o zverení dieťaťa do striedavej osobnej starostlivosti či o zverení dieťaťa do starostlivosti jednému z rodičov, konať v záujme dieťaťa znamená, brať do úvahy, najmä napĺňanie potreby istoty a bezpečia vyplývajúce z budovania citových väzieb a interpersonálneho vzťahu dieťaťa k obom rodičom. Z hľadiska uspokojovania potrieb dieťaťa je teda záujmom dieťaťa, aby bol jeho kontakt s oboma rodičmi čo najrovnoprávnejší," povedal generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Ivan Juráš, ktorý sa zúčastnil stretnutia s kolíznymi opatrovníkmi v Prešovskom kraji.

Norma upravuje aj spôsob šetrenia rodinných a sociálnych pomerov u oboch rodičov dieťaťa, spôsob zisťovania názoru dieťaťa a definuje služby, ktoré úrad práce rodine v ťažkej situácii poskytuje. Podľa normy kolízny opatrovník v každom prípade, keď je to možné a dieťa to neodmieta, má kolízny opatrovník zisťovať názor dieťaťa a ten následne tlmočiť súdu.

Ak sa rodičia dieťaťa rozvádzajú, alebo rozchádzajú, úrad práce má dieťaťu a jeho rodičom poskytnúť alebo sprostredkovať sociálne poradenstvo. Smerovať má predovšetkým k tomu, aby si rodičia aj napriek rozpadu vzťahu, uvedomili, že zostávajú rodičmi, že ich rodičovské vzťahy k dieťaťu treba zachovať a že dieťa má právo na výchovu a starostlivosť oboch rodičov. Z hľadiska záujmu dieťaťa je dôležité, aby odborníci z úradov práce viedli rodičov k vzájomnej spolupráci a k dohode o usporiadaní starostlivosti rodičov o dieťa.

„V rámci sociálneho poradenstva vedie orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately rodičov k tomu, aby uvažovali o striedavej osobnej starostlivosti o dieťa ako o prvej možnosti porozvodovej, porozchodovej starostlivosti," píše sa v norme.

Od 1. januára platí aj novela Občianského súdeho poriadku, ktorá umožňuje zveriť dieťa do striedavej starostlivosti rodičov aj prebežným opatrením – teda do času, kým súd definitívne rozhodne o starostlivosti o dieťa. Aj na túto skutočnosť kolízni opatrovníci rodičov upozornia.

„Od počiatku musíme zvýrazňovať význam oboch rodičov v živote dieťaťa, každá naša intervencia musí smerovať k tomu, aby sme vo vedomí rodičov podporovali a budovali vedomosť o tom, že sú v obaja v živote dieťaťa dôležití," povedala Mária Marcinová, riaditeľka odboru sociálnoprávnej ochrany deti a sociálnej kurately Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rodičom môžu pracovníci odboru sociálnoprávnej ochrany odporučiť a sprostredkovať aj psychologické poradenstvo, mediáciu, môžu im poskytnúť informácie o mimovládnych organizáciách, napr. o tých, ktoré pôsobia v oblasti striedavej osobnej starostlivosti. Cieľom pôsobenia pracovníkov úradu práce musí byť snaha o obnovenie komunikácie medzi rodičmi, aby dokázali rozlíšiť rodičovskú a partnerskú rovinu svojho vzťahu.

Internú normu Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zverejnilo aj na svojej webstránke a na novom portáli, ktorý Ústredie práve spustilo – www.stemojirodicia.sk. Ide o portál pre rodičov, ktorí sa pri riešení svojich partnerských problémov chcú dozvedieť viac o tom, ako sa môže cítiť ich dieťa. Normu o kolíznom opatrovníkovi si môžete stiahnuť aj TU (KLIKNITE). 

Zdroj: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2016

Nový príspevok

A záujem dieťaťa?

Záujem dieťaťa je určite v tom, že má mať obidvoch rodičov, ale jeho záujem určite nie je, aby kočovalo medzi dvomi domácnosťami v rámci striedavej osobnej starostlivosti. Kde má potom svoje zázemie? Kde je jeho domov? Útočisko? Celé jeho detstvo je len jedno sťahovanie. Podľa mňa SOS je v záujme dieťaťa len v minime ozaj výnimočných prípadov, kde sú rozvedení rodičia doslova susedmi v bytovke, inak ide len o egoistickú pomstychtivosť spočívajúcu v snahe vyhnúť sa plateniu výživného. A niektorí otcovia sa ani netaja, že o SOS žiadajú len kvôli tomu, aby neplatili výživné.

Danica | 06.03.2012 12:51
PoUtStŠtPiSoNe
: