Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Exekútorke sa vyhrážali fyzickou likvidáciou

najpravo.sk • 5.5. 2014, 20:22

Slovenská komora exekútorov sa vo svojom aktuálnom vyjadrení dôrazne ohradila voči závadzajúcemu dokumentu, ktorý sa objavil v médiách a na internete. Účelovo šírená a neúplná časť konkrétneho exekučného príkazu vyvoláva dojem, že za vymoženie istiny vo výške 0,41 eur si bratislavská exekútorka JUDr. Hana Cibulková vyúčtovala trovy exekúcie vo výške 209,20 eur. Nie je to však pravda.

Ako sa už v médiách objavilo, v tomto konkrétnom prípade mal dlžník dlh voči Sociálnej poisťovni vo výške 1809 eur. Svoj dlh však napriek dohode o splátkovom kalendári nesplácal. Veriteľ preto podal návrh na začatie exekúcie v čase, keď dlh predstavoval sumu 904,41 eur.

Dlžník podal na súd viacero námietok, ktoré súd postupne všetky zamietol. V tomto medziobdobí však dlžník svoj dlh postupne splatil, až na uvedených 0,41 eur. Nešlo teda v skutočnosti o istinu, ale o zvyšok istiny.

Pre účely povinnosti platiť trovy, či už súdne alebo exekučné, je podstatný moment začatia sporu – teda to, aká bola výška dlžoby v čase podania návrhu, či už na súd alebo súdnemu exekútorovi.

Slovenská komora exekútorov dôrazne odsudzuje konanie neznámej osoby, ktorá zverejnila účelovo a zavádzajúco vybranú časť exekučného príkazu. V dokumente boli začiernené osobné údaje dlžníka, ostalo v ňom však meno súdnej exekútorky JUDr. Hany Cibulkovej, ktorá postupovala presne podľa zákona a nedopustila sa žiadneho pochybenia, skonštatovala Slovenská komora exekútorov.

„Po zverejnení časti dokumentu som dostala viacero odsudzujúcich e-mailov, v internetových diskusiách sa na moju adresu objavili vulgarizmy, vyhrážky fyzickou likvidáciou a poškodením majetku. Celá záležitosť mi výrazne zasiahla do môjho pracovného i osobného života," uviedla Hana Cibulková.

„Je smutné, ak sa ktorýkoľvek dlžník verejnoprávnej inštitúcie namiesto urýchleného vyrovnania svojej pohľadávky voči všetkým daňovým poplatníkom uchyľuje ku krokom, ktoré splatenie tejto pohľadávky bezdôvodne odďaľujú. Je odsúdeniahodné, ak niekto napriek právoplatnému rozhodnutiu súdu zverejnením účelovej a neúplnej informácie poškodzuje meno súdnej exekútorky, ktorá si len konala svoju povinnosť," povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Zdroj: stanovisko ske.sk
Foto: Facebook
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1930

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: