Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Exekútori: Spravodlivosť vnímame ako základnú zásadu a zmysel práce exekútora

najpravo.sk • 30.8. 2013, 09:41

Slovenská komora exekútorov prichádza so svojím novým programom Bližšie k ľuďom. „Uvedomujeme si, že pôsobenie exekútorov nikdy nebude populárne, spravodlivá spoločnosť sa však bez nich nezaobíde." uviedli zástupcovia Slovenskej komory exekútorov. Program Bližšie k ľuďom stojí na troch základných pilieroch: spravodlivosť, transparentnosť a ústretovosť.

„Spravodlivosť vnímame ako základnú zásadu a zmysel práce exekútora. Občan musí mať istotu, že sa pohľadávky budú vymáhať spravodlivo, zákonným spôsobom, a nie živelne a so zbraňou v ruke. Transparentnosť vnímame tak, že práca exekútora musí byť kontrolovateľná a bez akýchkoľvek podozrení z nekalej činnosti. Slovenská komora exekútorov bude presadzovať nulovú toleranciu voči korupcii, klientelizmu a je pripravená vysporiadať sa s prípadnými „čiernymi ovcami", ktoré sa vyskytujú v každom spoločenstve. Ústretovosť pre nás znamená vyššiu informovanosť občanov o ich právach a povinnostiach v rámci exekúcie. Budeme preferovať individuálny prístup exekútorov k jednotlivým prípadom, tak, aby ich cieľom nebolo šikanovanie občana, ale iba nastolenie spravodlivosti. Nie je naším cieľom zarábať na oklamaných ľuďoch, ktorí sa popálili na nevýhodných pôžičkách či na obchodných akciách „šmejdov". Preto chceme vlastnými informačnými kampaňami vystríhať ľudí pred pochybnými praktikami, ktoré ich môžu v konečnom dôsledku priviesť na mizinu." uvádza komora.

V rámci ústretovosti k občanom prichádza Slovenská komora exekútorov s pilotným projektom bezplatnej poradne pre ľudí, ktorí sa ocitli v exekúcii. Súčasťou tejto služby bude umiestnenie širokého súboru najčastejšie sa vyskytujúcich otázok k exekúcii na webovú stránku komory. „Bohužiaľ, právne povedomie mnohých občanov je nízke a často nemajú o exekúcii ani základné poznatky. Na našej stránke preto nájdu riešenia a rady k tým najbežnejším otázkam, s ktorými sa ako exekútori dennodenne stretávame. Tieto rady budeme rozširovať aj formou bezplatných prednášok vo viacerých mestách." uviedli zástupcovia komory.

Ďalšou službou bude osobné bezplatné poradenstvo pre ľudí v exekúcii. „Prostredníctvom mailovej adresy poradna@ske.sk si budú môcť dohodnúť termín a prísť osobne na našu bratislavskú adresu. V prípade, že sa tento projekt osvedčí, plánujeme rozšírenie poradne do ďalších miest."

Náhodné prideľovanie prípadov

Komora tiež uviedla, že medzi opatrenia, ktoré majú stransparentniť prácu exekútora by malo patriť aj elektronické prideľovanie spisov na krajovom princípe. Ako by takýto systém fungoval?

Prípady by sa prideľovali pomocou technického zariadenia tak, aby nebola možná manipulácia a aby prideľovanie bolo náhodné. Prípady by sa podľa veľkosti rozdeľovali do jednotlivých košov. Každý exekútorský úrad by dostával približne rovnaké množstvo proporčne rozdelených prípadov, ktoré by dokázali zabezpečiť chod úradu na dostatočnej materiálnej a personálnej úrovni. Dôležitým prvkom je krajská príslušnosť. Znamenalo by to, že konkrétny prípad by riešil exekútor z toho istého kraja ako povinný, teda dlžník. "Tento postup funguje s úspechom na súdoch aj v iných oblastiach. Slovenská komora exekútorov je presvedčená, že pozitíva by priniesol aj do exekúcií."

Z pohľadu občana by malo byť priamym prínosom zlacnenie exekúcií. Prideľovanie na krajovom princípe znamená, že exekúciu občana zo Skalice nebude vykonávať exekútor z Michaloviec a občan nemusí kvôli predvolaniam precestovať celú republiku. Výrazne by sa mal podľa komory znížiť priestor pre klientelizmus. Anonymné prideľovanie vecí by malo pretrhnúť niektoré nezdravé väzby medzi exekútormi a oprávnenými. Oprávnený je veľakrát priamo finančne alebo inak zainteresovaný na prípadnom protiprávnom konaní exekútora. Niekedy sám do takéhoto konania exekútora núti, tvrdí komora.

Oprávnení tiež častokrát zneužívajú dispozičnú zásadu na manipuláciu exekútorov, od poskytovania všemožných výhod až po nezákonné postupy. „Dispozičné právo oprávnených na zmenu exekútora sa zneužíva na vyhnutie sa povinnosti zaplatiť trovy exekúcie. Oprávnený to robí tak, že dá návrh na zmenu na toho „správneho" exekútora, ktorý v konečnom dôsledku trovy požadovať nebude." poukazuje komora.

Dobré skúsenosti s týmto postupom majú podľa komory aj v zahraničí. „Napríklad maďarskí kolegovia si tento systém nevedia vynachváliť, pretože im úplne odstránil korupciu aj iné neduhy. O zavedenie tohto systému sa snažia aj exekútori v Českej republike."

Exekútor by mal spĺňať aj morálne a psychické dispozície na výkon funkcie

V súčasnosti sa v legislatívnom procese nachádza novela Exekučného poriadku, ktorá má okrem iného zaviesť aj výberové konania na funkciu súdneho exekútora. Komora od navrhovaných zmien očakáva väčšiu transparentnosť exekučného konania a priblíženie sa účastníkom konania.

Navrhuje sa zmeniť doterajšia prax, kedy minister spravodlivosti mal zo zákona povinnosť menovať za exekútora každého, kto spĺňal formálne náležitosti, ako právnické vzdelanie, bezúhonnosť, existencia exekútorskej alebo inej zákonnom uznávanej skúšky atď. Po schválení navrhovaných zmien bude uchádzač musieť prejsť prísnym výberovým konaním, kde sa budú okrem odbornosti posudzovať aj jeho osobnostné, morálne a psychické dispozície na výkon funkcie exekútora.

Novela by mala tiež zaviesť povinnosť, aby bol exekútorský úrad verejne prístupný najmenej štyri pracovné dni v týždni v obvyklých úradných hodinách aspoň štyri hodiny denne, ako i povinnosť zriadiť podateľňu prístupnú každý pracovný deň v obvyklých úradných hodinách. Tiež má zaviesť prísne pravidlá na nakladanie s vymoženými prostriedkami, a to povinnosť ukladať vymožené peniaze na osobitný bankový účet a zaviesť lehoty na ich vyplácanie Tiež má zaviesť poradie v akom je exekútor povinný prijaté plnenia rozúčtovať. Na požiadanie účastníka bude mať exekútor povinnosť raz ročne zaslať bezplatné vyúčtovanie dovtedajších plnení

Komora by mala mať široké kontrolné právomoci

Návrh novely Exekučného poriadku počíta aj so zavedením úplne nového inštitútu kontroly exekučnej činnosti.

„Tento inštitút dáva Slovenskej komore exekútorov v súčinnosti s Ministerstvom spravodlivosti SR široké právomoci kontroly činnosti exekútorských úradov, a to aj bez formálneho podnetu, teda už pri podozrení komory, že exekútorský úrad nekoná tak, ako by mal. V takomto prípade by bolo možné spustiť kontrolu a preveriť situáciu na mieste samom a tým aj eliminovať prípadné škody. Dnes takýmito kontrolnými právomocami komora nedisponuje." uviedli zástupcovia komory.

Zmeny by sa mali dotknúť aj právnej úpravy disciplinárnych konaní s dôrazom na nový spôsob kreovania disciplinárnych senátov, kde podľa novej úpravy už nebudú členmi disciplinárnych senátov len súdni exekútori, ale aj sudcovia, notár, advokát, prípadne iné osoby, ktoré spĺňajú prísne kritéria.

V navrhovanej právnej úprave sa zavádzajú aj mechanizmy zabraňujúce zneužívaniu označenia súdny exekútor, exekútorský úrad, ako i označovanie svojej činnosti ako výkon rozhodnutia, exekúcia, exekučná činnosť a tiež tvary slov od nich odvodené, aby sa zabránilo rôznym vymáhačským spoločnostiam svoje nekalé praktiky klamlivo skrývať pod akoby exekučnú činnosť.

Zdroj: TS SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2153

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: