Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Národná bločková lotéria začína!

najpravo.sk • 16.9. 2013, 14:00

V septembri sa začína Národná bločková lotéria. Aj takýmto nerepresívnym spôsobom, formou hry s možnosťou atraktívnych výhier, chce štát zintenzívniť boj proti daňovým únikom a daňovým podvodom.

Cieľom Národnej bločkovej lotérie je podporiť a motivovať občanov a podnikateľské subjekty k normálnemu a férovému správaniu sa pri platení a prijímaní platieb za tovary a služby. Ambíciou lotérie je tiež pripomenúť ľuďom, že tie podnikateľské subjekty, ktoré dane neplatia, v podstate okrádajú tých, ktorí dane platia poctivo a voči poctivým firmám tak získavajú neoprávnenú výhodu.

„Rozhodli sme sa pozitívne motivovať ľudí, aby si vždy a pri akejkoľvek príležitosti vzali, prípadne aj aktívne vypýtali pokladničný bloček z registračnej pokladne. Všetci vieme, že mnohí z nás to bežne nerobia, ale už iba málo ľudí vie, koľko peňazí sa aj vplyvom tejto nedbalosti ocitá v šedej, rozumej, nezdanenej ekonomike," povedal minister financií Peter Kažimír.

Výhry môžu motivovať ľudí, aby požadovali pokladničné bločky aj v prípadoch, keď to nepovažujú za nutné. Výhry v Národnej pokladničnej lotérii dosiahnu každý mesiac 120-tisíc eur. Najvyššou výhrou bude 10-tisíc eur.

Do lotérie sa môže zapojiť každý. Stačí zaregistrovať akýkoľvek pokladničný bloček vydaný registračnou pokladňou od 1. septembra 2013. Od 16. septembra bude možné bločky registrovať priamo do lotérie. Blok sa bude dať registrovať v zberných miestach TIPOS-u, cez internet, prostredníctvom aplikácie pre mobilné telefóny a tablety, odoslaním SMS alebo v predajniach partnerov Národnej bločkovej lotérie.

Prvé žrebovanie sa uskutoční 30. septembra a po overení výsledkov budú prví výhercovia známi 2. októbra. Žrebovanie výhier bude ďalej pokračovať v dvojtýždenných cykloch s dvoma typmi hier.

Prevádzkovateľom Národnej bločkovej lotérie je TIPOS národná lotériová spoločnosť a.s. a priamym overovateľom platnosti výherných bločkov je finančná správa.

„Finančná správa overuje každý podnet občanov, ktorí majú podozrenie, že bloček, čo dostali, nie je v poriadku. Rovnako preveríme aj všetky výherné bločky," vyhlásil prezident finančnej správy František Imrecze.

Generálny riaditeľ TIPOS-u Ladislav Kriška poznamenal, že všetky potrebné systémy sú pripravené na spustenie lotérie. „Výhry v hodnote 120 tisíc eur mesačne bude TIPOS dotovať z vlastných zdrojov, pretože tento projekt je z definície veci postavený ako neziskový," povevedal Ladislav Kriška. 

Odpovede na konkrétne otázky týkajúce sa lotérie nájdete TU.

Zdroj: TS MF SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2124

Nový príspevok

Bločky

Neverím že ĺudia sa budú nejak húfne starať o to, že niekto im dá podozrivý bloček alebo im bloček nedá. Pravé bločky do súťaže pošlú a podozrivé nechajú tak a kto im bloček nedá tak sa na to vykašlú jednoducho majú dosť bločkov s obchodných raťazcov a riadnych obchodov. Keď nedá bloček predajca handier na Miletičke tak nedá, v Kauflande je bločkov dosť aj v smeťáku. Ja osobne sa o toto starať nebudem a bločky budem aj naďalej hádzať do smetných košov, jednoducho na toto nemám čas ani energiu. Takže moje bločky hľadajte kdekoľvek v koši alebo ich nechám rovno pri pokladni. Veľa šťastai tipujúcim.

Ev | 28.08.2013 08:28
RE: Bločky

Tiež si myslím. A ak budem chcieť mať veľa bločkov, tak si rozdelím nákup v tescu na desať nákupov a hotovo. Rovnako v krčme si budem pýtať blok po každom pive. Podľa mňa k zlepšeniu daňovej disciplíny nedôjde. Veď keď budeš chcieť kúpiť tri palety cementu a povie ti, či chceš bloček, alebo ti má dať zľavu, rozhodnutie je jasné. Toto k zlepšeniu nepovedie. Ale hrať treba, kto nehrá - nevyhrá.

mea culpa | 28.08.2013 08:38
PoUtStŠtPiSoNe
: