Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dnes si pripomíname Svetový deň exekútorov

najpravo.sk • 12.6. 2014, 12:01

Medzinárodná únia súdnych exekútorov vyhlásila na 12. júna už siedmykrát Svetový deň exekútorov.

„Zmyslom tohto dňa je pripomenúť si význam súdnych exekútorov a ich prínos pre spoločnosť. Exekútori sú neraz verejnosťou veľmi skreslene vnímaní ako „tí zlí", majú však nezastupiteľnú úlohu pri vymáhateľnosti práva. Niekedy to opisujeme slovami, že sú poslednou bodkou spravodlivosti," povedal prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Od vzniku exekútorského stavu v roku 1995 sa výrazne zvýšila vymáhateľnosť práva. Kým dovtedy sa pohybovala okolo dvoch percent, dnes dosahuje vyše tridsať percent. Na Slovensku dnes pôsobí 345 súdnych exekútorov, ktorí zamestnávajú vyše 1500 ľudí, väčšinou mladých absolventov vysokých škôl.

Slovenská komora exekútorov vlani rozbehla projekt Bližšie k ľuďom, ktorý stojí na troch zásadných pilieroch: spravodlivosti, transparentnosti a ústretovosti. V rámci tohto programu poskytuje komora bezplatnú právnu poradňu pre občanov, ktorí sa dostali do exekúcie. Prostredníctvom prednášok, médií i novej webovej stránke www.ske.sk vykonáva osvetu, aby sa ľudia vyhýbali konaniu, ktoré by ich priviesť do exekúcie.

Medzinárodná únia súdnych exekútorov (UIHJ) združuje 76 členských krajín, vrátane Slovenska. Slovenská komora exekútorov sa aktívne zúčastňuje na činnosti tejto organizácie, najviac aktivitami v rámci združenia EURODANUBE, ktoré je stredoeurópskou odnožou UIHJ.

Slovenská komora exekútorov je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých exekútorov a vedie ich zoznam. Bola zriadená Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky č.233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších noviel. Poslaním komory a jej orgánov je chrániť záujmy exekútorského stavu, dohliadať nad činnosťou exekútorov a obstarávať ďalšie záležitosti, ktoré sú jej zverené zákonom. 

Zdroj: TS SKE
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2194

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: