Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozšírenie pôsobnosti nariadení na štáty mimo EÚ

najpravo.sk • 31.1. 2012, 09:08

Európski ministri spravodlivosti sa stretli v dňoch 26. a 27. januára v dánskom Kodani. Medzi justičnými témami, ktoré ministri prejednávali, bol režim uznávania a výkonu súdnych rozhodnutí jedného členského štátu v ostatných členských štátoch, súdna príslušnosť v civilných veciach s medzinárodným prvkom, nastavenie trestných sankcií za zneužitie informácie v obchodnom styku či odovzdávanie odsúdených k ďalšiemu výkonu trestu odňatia slobody.

V oblasti občianskeho práva je prioritou začínajúceho dánskeho predsedníctva v Rade EÚ dokončenie revízie nariadenia Brusel I, ktoré upravuje najmä súdnu príslušnosť v civilných veciach s medzinárodným prvkom a ďalej režim uznávania a výkonu súdnych rozhodnutí vydaný v jednom členskom štáte v ostatných členských štátoch.

Jednou z otázok, ktoré zostáva rozhodnúť je možnosť rozšírenia pôsobnosti nariadení aj na prípady, kedy je žalovaným osoba s bydliskom v štáte mimo Európskej únie. Európska komisia sa totiž domnieva, že prístup k spravodlivosti v rámci EÚ vo vzťahu k žalovaným z tretích štátov nie je teraz celkovo uspokojivý. Rozdiely vo vnútroštátnych úpravách vedú podľa Komisie k nerovému postaveniu žalobcov. V niektorých štátoch môžu žalobcovia žalovať subjekty z tretích štátov ľahko, v iných vôbec.

Ministri sa ďalej zaoberali nastavením sankcií podľa návrhu novej smernice Európskeho parlamentu a Rady, ktorou sa stanovujú trestné sankcie za zneužitie informácie v obchodnom styku a manipuláciu s trhom. Navrhované ustanovenie nedefinuje konkrétnu výšku sankcie, ale stanovuje všeobecné kritériá, podľa ktorých by sankcie mali byť účinné, primerané a odradzujúce. V Kodani sa diskutovalo tiež o prínose zavedenia spoločnej minimálnej a maximálnej výšky sankcí v právnom predpise tohto druhu a všeobecne o tom, či by určenie konkrétnych úrovní sankcií malo byť v budúcich trestnoprávnych smerniciach pravidlom alebo výnimkou.

Účastníci rokovania sa venovali aj problematike odovzdávania odsúdených na ďalší výkon trestu odňatia slobody. Nová úprava, obsiahnutá v rámcovom rozhodnutí z roku 2008, ktorú všetky členské štáty budú implementovať do svojich vnútroštátnych právnych poriadkov, nahradí medzi členskými štátmi EÚ doterajší postup na základe Dohovoru Rady Európy o odovzdávaní odsúdených z roku 1983.

Zdroj: portal.justice.cz
Autor: Tereza Palečková, tlačová hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti ČR
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3257

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: