Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

CPP upozorňuje advokátov

najpravo.sk • 16.7. 2012, 13:48

Vzhľadom na nedostatky podaní, ktorými si advokáti uplatňujú voči Centru právnej pomoci (CPP) náhradu trov právneho zastúpenia, oslovilo Centrum právnej pomoci s upozornením Slovenskú advokátsku komoru.

Centrum uviedlo, že rozhodovanie o trovách právneho zastúpenia centrom je oproti rozhodnutiu súdu o trovách konania (v rámci ktorého je súd povinný vymedziť aj trovy právneho zastúpenia) v pozícii subsidiárnej, tzn., že centrum je o náhrade trov právneho zastúpenia advokáta oprávnené rozhodovať až v prípade, keď súd oprávnenej osobe náhradu trov právneho zastúpenia neprizná.

V závislosti od konkrétnej situácie prichádzajú do úvahy dve možnosti:

1. Ak súd náhradu trov právneho zastúpenia oprávnenej osobe prizná, advokát je oprávnený pohľadávku v rozsahu pohľadávky na náhrade trov právneho zastúpenia vymáhať v mene oprávnenej osoby a okamihom jej úspešného vymoženia sa pohľadávka považuje za postúpenú na advokáta. Advokát si v konaní pred súdom uplatňuje trovy právneho zastúpenia podľa advokátskej tarify. V takomto prípade advokátovi trovy právneho zastúpenia centrum nepriznáva (§ 15 ods. 1 zákona č. 327/2005 Z. z.).

2. Ak súd náhradu trov právneho zastúpenia oprávnenej osobe neprizná, advokátovi za splnenia zákonom stanovených podmienok prizná odmenu za právne zastupovanie centrum, avšak už podľa ustanovení § 14a a nasl. vyhlášky č. 655/2004 Z. z. (§ 15 ods. 2 zákona č. 327/2005 Z. z.).

Podľa § 15 ods. 2 zákona č. ak oprávnenej osobe nebola priznaná náhrada trov právneho zastúpenia, advokátovi prizná centrum odmenu za právne zastupovanie (§ 14a a 14b vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 655/2004 Z.z. o odmenách a náhradách advokátov) podľa ustanovení osobitného predpisu. To neplatí, ak advokát právo na náhradu trov konania neuplatnil riadne a včas v konaní pred súdom; v takom prípade advokátovi právo na priznanie odmeny centrom nevznikne.

Centrum ako správny orgán má povinnosť pri svojej rozhodovacej činnosti vychádzať zo spoľahlivo zisteného stavu veci a presne a úplne zistiť stav veci (§ 3 ods. 5 a § 32 ods. 1 Správneho poriadku). Na účely rozhodnutia o nárhade trov právneho zastúpenia je centrum následne povinné zistiť splnenie podmienok, ktoré zákon ukladá. Jednou z podmienok, ktoré sú uvedené v § 15 ods. 2 zák. č. 327/2005 Z. z. je splnenie podmienky uplatnenia si trov právneho zastúpenia riadne a včas pred súdom. Absencia uvedenej podmienky (neuplatnenie trov pred súdom, resp. nepreukázanie tejto skutočnosti) bude mať podľa centra za následok nepriznanie trov právneho zastúpenia advokátov napriek službám, ktoré títo reálne klientovi poskytli.

Zdroj: SAK
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1940

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: