Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

ANDREJ KISKA: Nízke platy zamestnancov súdov sú vážnym problémom

najpravo.sk • 2.6. 2014, 18:32

Odborový zväz justície v Slovenskej republike oslovil s návrhom na stretnutie novozvoleného prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

Prezident v liste adresovanom predsedníčke odborového zväzu justície v Slovenskej republike Mgr. Marte Božkovej stretnutie s témou riešenia problémov v slovenskej justícii, hlavne čo sa týka postavenia administratívneho a odborného aparátu súdov, odborovému zväzu justície prisľúbil.

Ide o vážny problém

„Samozrejme, vnímam problémy súdnictva nielen cez veľkú nedôveryhodnosť verejnosti, ale aj cez perspektívu nízkych platov zamestnancov súdov. Je to vážny problém." uviedol novozvolený prezident Kiska predsedníčke justičných odborov.

Na nelichotivú situáciu v odmeňovaní poukázali v novembri 2012 zamestnanci justície protestným pochodom, ktorý začal pred Ministerstvom financií a pokračoval smerom k Ministerstvu spravodlivosti SR, kde zástupcov odborového zväzu justície prijal minister Tomáš Borec. Protestu sa zúčastnilo skoro 600 vyšších súdnych úradníkov, asistentov, tajomníčiek, probačných a mediačných úradníkov či zamestnancov správy súdov z celého Slovenska.

Jeden z účastníkov protestu na otázku portálu najprávo.sk uviedol: „Je hanbou ministerstva, že dopustilo, aby sa zamestnanci súdnictva na Slovensku dostali na hranicu biedy, kedy majú problém si zabezpečiť základné životné potreby. Obzvlášť je zarážajúce, ak sa o tomto stave vie a vôbec sa nerieši. Ako právnik s ukončenou vysokou školou dostanem niečo cez 500 eur mesačne, čo sa rovná platu nekvalifikovaného pomocného robotníka. Načo som teda študoval? Vidíte, takto si štát cení vzdelanie a prejavuje záujem o zlepšenie situácie v súdnictve."

Stretnutia sa nedočkali

Odborový zväz justície už na problém nízkych platov upozorňoval mnohokrát. Minulý rok oslovil s návrhom na stretnutie ministra spravodlivosti, taktiež aj ministra financií, ministra práce, sociálnych vecí a rodiny a aj samotného predsedu vlády. Ako vás už informoval portál najprávo.sk, justiční odborári oslovili aj súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča, avšak ani napriek prísľubu stretnutia k nemu doposiaľ nedošlo. Korešpondencia odborového zväzu je k dispozícii na webovom sídle zväzu www.ozjvsr.sk.

Pracujúci zamestnanci slovenského súdnictva na hranici chudoby

Asistentka senátu, ktorá má na starosti takmer všetky administratívne úkony súvisiace so súdnym konaním a prípravou pojednávania, ktorá pracuje tretí mesiac v súdnictve, v čistom vyjadrení zarobí 359,75 eur, pričom minimálna mzda v roku 2013 predstavovala 337,70 eur a štatistický úrad EU SILC 2013 stanovil hranicu chudoby na úrovni 352 eur netto. Nástupný plat takéhoto zamestnanca súdnictva v roku 2013 predstavoval 411 eur brutto (netto 346 eur, čo je 6 € pod hranicou chudoby), v r. 2014 nástupný plat predstavuje 427 eur brutto (cca 353 eur netto). Kým v roku 1993 predstavoval plat asistentky senátu 65% priemernej mzdy v národnom hospodárstve, v roku 2013 to už bolo len 49%, čo je 16% pokles „životnej úrovne".

Nástupný plat vyššieho súdneho úradníka alebo probačného a mediačného úradníka, kde je podmienkou ukončené vysokoškolské štúdium druhého stupňa (vo veľkej miere právnici s titulom JUDr. alebo Mgr.) predstavoval v roku 2013 sumu 631,50 eur v hrubom, v čistom dostal takýto vysokoškolsky vzdelaný zamestnanec 502,13 eur. Po valorizácii predstavoval nástupný plat sumu 647,50 eur v hrubom, čo je 514,42 eur v čistom vyjadrení.

Prečo v súdnictve zamestnanci vôbec ostávajú?

JUDr. Pavol Uhrík, predseda grémia Odborového zväzu justície pre Bratislavský kraj a člen predsedníctva zväzu uviedol: „Nastoľuje sa otázka, prečo potom zamestnanci v justícii naďalej ostávajú? Lebo chcú, aby v tomto rezorte ostala ľudskosť, záleží im na ochrane občana, ale najmä preto, lebo im ešte zostala chuť pracovať."

Zdroj: ozjvsr.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2203

Nový príspevok

k otázke

Neostávajú, skúsia - spravia si prax, justičnú skúšku a doktorát a idú ďalej. Tých skalných nie je veľa. neustále zaúčajú nových kolegov čo im uberá na pracovnom čase. Týmto trpí aj kvalita na súdoch a množstvo chýb na súdoch je spôsobené aj neustálou zmenou VSÚ a asistentiek. Skúsenosti čo má desaťročný zamestnanec nemá zamestnanec po dvoch troch rokoch. Rýchlosť v konaniach tiež závisí od rýchlosti práce zamestnancov v súdnictve. Finančne podporiť tých čo zostali je nevyhnutné aj v záujme účastníkov a aj v záujme sudcov. Sudca sa može spoľahnúť, len na toho vytrvalého a nie na nováčika. V súkromnej sfére si kvalitného zamestnanca dokážu ceniť, v súdnictve nedokážu zaplatiť svojich zamestnancov a preto to tam aj tak ne/(funguje). prieťahy, chyby spôsobené nedostatočnou praxou. Tí čo zostali sú už unavení, rezignovaní, apatický. Bez osobných príplatkov stále s tou istou čistou mzdou si kladú dennodenne otázku. Budem robiť na plný plyn? Aj tak to nikto neocení či spravím dvadsať spisov alebo len päť..... Chýba motivácia. a verte práca s niektorými účastníkmi alebo s odsúdenými nie je najľahšia. Už len za to by si zaslúžili príplatok. / prípadne -... násty plat/.

EV | 15.05.2014 15:28
PoUtStŠtPiSoNe
: