Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

8 súdov nerešpektovalo príkazy ústavného súdu

najpravo.sk • 8.10. 2012, 13:42

Ústavný súd Slovenskej republiky v I. polroku 2012 v 9 nálezoch opakovane konštatoval porušenie základného práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd v tom istom konaní pred všeobecnými súdmi.

Opakovaného porušenia základného práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov v tom istom konaní sa dopustili: Okresný súd Prešov, Okresná prokuratúra Bratislava II, Okresný súd Galanta, Okresný súd Bratislava II, Okresný súd Čadca, Okresný súd Humenné, Okresný súd Žilina, Okresný súd Trenčín, Okresný súd Trnava.

Ústavný súd Slovenskej republiky z iniciatívy predsedníčky Ivetty Macejkovej prostredníctvom projektu „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb (konkrétna kontrola ústavnosti) v kauzálnej súvislosti s princípom prezumpcie zavineného konania štátu (všeobecnými súdmi a orgánmi činnými v trestnom konaní)" vytvoril mechanizmus dohľadu a kontroly výkonu rozhodnutia ústavného súdu, ktorým bolo vyhlásené porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov s príkazom urýchlene konať.

V pravidelných polročných intervaloch monitoruje a hodnotí postup všeobecných súdov a orgánov činných v trestnom konaní, či sa rešpektuje príkaz ústavného súdu, či sa postupuje v ďalšom konaní všeobecného súdu a orgánu činnom v trestnom konaní bez zbytočných prieťahov, či bolo vyplatené primerané finančné zadosťučinenie.

Cieľom projektu je okrem iného aj koordinovaným postupom so zainteresovanými subjektmi zabezpečiť ich precíznejšiu riadiacu a kontrolnú činnosť v konkrétnych prípadoch a po splnení podmienok eventuálne iniciovať disciplinárnu zodpovednosť.

Zdroj a foto: ÚS SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1722

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: