Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sociálkári by mohli prísť o tretinu dávok

najpravo.sk • 5.10. 2012, 19:13

V jednom z článkov na portáli najprávo sa písalo: „prečo existujú sociálne skupiny, ktoré majú skutočnú a doživotnú priestupkovú a exekučnú imunitu, skupiny, ktoré nemusia za svoje dopravné priestupky či iné delikty reálne nikdy nič zaplatiť? Nikdy nikomu nemusia nahradiť spôsobenú škodu, nikdy nemusia vrátiť požičané?"

Poslanci národnej rady Ľudovít Kaník, Pavol Frešo a Viliam Novotný predložili tento týždeň do národnej rady návrh novely Exekučného poriadku, ktorý by mal umožniť siahnuť v rámci exekúcie aj na sociálne dávky povinných.

O tretinu dávok môžu prísť

„Cieľom tohto návrhu novely Exekučného poriadku je odstrániť zlý a nespravodlivý stav, ktorý vytvára súčasná právna úprava, na základe ktorého ľudia, ktorí sú poberateľmi dávok a príspevkov v hmotnej núdzi a nemajú iný oficiálny príjem, sa vďaka absolútnemu vylúčeniu týchto dávok a príspevkov z predmetu exekúcie vyhýbajú plateniu pohľadávok. Veriteľ sa stáva v tejto situácii bezmocným a títo sociálne odkázaní dlžníci si často ani nehľadajú prácu, ktorá by im priniesla oficiálny príjem, aby sa týmto exekúciám vyhli", uvádzajú poslanci.

Pre riešenie tejto situácie navrhujú takú právnu úpravu, ktorá stanovuje za predmet, ktorý podlieha exekúcii aj dávky v hmotnej núdzi a príspevky k dávke, a to do výšky 1/3 priznanej sumy týchto dávok a príspevkov. Pôvodne síce navrhovali, aby sa predmetom exekúcie stali až 2/3 dávok, tento však dnes z národnej rady stiahli a podali návrh, ktorý umožní postihnúť len 1/3 dávok. Exekúcii by však v zásade stále nepodliehali dávky sociálnej pomoci alebo peňažný príspevok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia a peňažný príspevok za opatrovanie poskytované podľa osobitného predpisu a štátne sociálne dávky.

Trovy exekúcie by mali byť limitované výškou dlžoby

Ďalším cieľom tohto návrhu novely Exekučného poriadku je zabezpečiť, aby ľudia pre malé pohľadávky neboli zaťažovaní pri ich vymáhaní formou exekúcie nadmernými nákladmi, ktoré si ako odmenu účtujú exekútori. Súčasná právna úprava totiž vytvára stav, kedy pri malých dlžných sumách vymáhaných exekútormi, výška konečnej sumy častokrát výrazne presahuje výšku pôvodnej pohľadávky. Je to neproporcionálne a neadekvátne. Preto novela zákona navrhuje takú právnu úpravu, ktorá znemožní, aby odmena exekútora presiahla hodnotu samotnej dlžoby. Odstráni sa tým stav, na ktorý občania dlhodobo poukazujú ako na nevyvážený, neprimeraný a tiež nespravodlivý, uvádzajú v dôvodovej správe poslanci.

Návrh zákona tiež upravuje situáciu, kedy dôjde k zastaveniu exekúcie zavinením exekútora, kedy by mu odmena neprináležala.

Kedy by zmena mohla nastať?

Návrh novely Exekučného poriadku predložili poslanci v jeho poslednom znení do národnej rady len dnes. Keďže sú však opozičnými poslancami, je osud tejto novely zatiaľ neistý a závisí od podpory vládnucej strany.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1724

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: