Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši
Číslo:

Justičná revue 10/2012

najpravo.sk • 3.5. 2014, 13:31

Obsah Justičnej revue č.10/12

Štúdia

Kotira, P.:

Súčasnosť a budúcnosť nadnárodných podnikových dohôd a špecifické postavenie európskych zamestnaneckých rád pri ich uzatváraní;

(Present time and future of transnational business agreements and a specific position of European employees' boards at the time of their conclusion)

V príspevku autor podrobne spracúva problematiku nadnárodných podnikových dohôd. Rozoberá postavenie týchto dohôd v rámci európskeho sociálneho dialógu, možnosti ich podriadenia pod rozsah čl. 155 Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ďalej len ,,ZFEÚ") a porovnáva ich s podobným a často zamieňaným inštitútom, ktorým je kódex správania sa. Zaoberá sa aj priblížením subjektov, ktoré môžu uzatvárať tieto dohody, a to tak na strane zamestnávateľa, ako aj zamestnancov. Pri zástupcoch zamestnancov je osobitná pozornosť venovaná najvýznamnejšiemu aktérovi, ktorým sú európske zamestnanecké rady (ďalej len ,,EZR"). Autor približuje optimistický a skeptický pohľad na potenciál EZR stať sa nástrojom zamestnancov na ovplyvňovanie rozhodovania nadnárodných spoločností. Poukazuje aj na nejasné vzťahy medzi EZR a európskymi zástupcami zamestnancov. V príspevku sú podrobne rozobrané jednotlivé možnosti v podobe scenárov ohľadne ďalšieho vývoja nadnárodných podnikových dohôd. V rámci štvrtého scenára sa venuje, najmä v zahraničí veľmi diskutovanej problematike, vytvoreniu voliteľného právneho rámca pre tieto dohody.

[strana 1123]

Články

Majerčák, T.:

Kreačné právomoci prezidenta Slovenskej republiky;

(Creation powers of the President of the Slovak Republic )

Autor sa venuje kreačným právomociam prezidenta a najmä aktuálnym problémom. Pokúša sa nájsť odpoveď na niektoré otázky v súvislosti s Ústavou Slovenskej republiky, ktorá dáva prezidentovi Slovenskej republiky právomoc menovať ústavného činiteľa na návrh kolektívneho orgánu alebo konkrétnej osoby. Zvlášť, či môže prezident odmietnuť vymenovať verejného funkcionára a aké je postavenie prezidenta pri tomto menovaní, teda akú funkciu plní.

[strana 1148]

ŠTRKOLEC, M.:

Predbežné opatrenia v správe daní;

(Interim measures in the tax administration )

V tichosti a bez toho, aby tomu predchádzala rozsiahlejšia verejná (odborná) diskusia, bol zákonodarcom prijatý zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len ,,daňový poriadok"), ktorý s účinnosťou od 1. januára 2012 nahradil takmer dve dekády platný a účinný zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,zákon o správe daní a poplatkov"). Predmetom úpravy obidvoch procesných kódexov daňového práva je (bol) aj inštitút predbežných opatrení. Autor sa v článku pokúša nielen komparatívne poukázať na rozdiely v úprave tohto inštitútu v minulej a súčasnej úprave správy daní, ale aj sústrediť sa na vybrané právno-aplikačné problémy spojené s jeho uplatňovaním.

[strana 1165]

CHRAPKOVÁ, L.:

Nad zmenami civilného procesu v Českej republike a možné východiská pre Slovensko (2. časť – Poučovacia povinnosť súdu);

(Changes of the civil procedure in the Czech Republic and possible ways out for Slovakia (Part 2 – Duty of the court to instruct) )

Autorka v druhej časti článku analyzuje zmeny v českom občianskom súdnom konaní, prijaté v ostatnom období, spočívajúce v rozšírení poučovacej povinnosti súdu ako nevyhnutnej protiváhe k prehĺbenej koncentrácii konania, a zároveň prostriedku pre naplnenie požiadavky predvídateľnosti súdnych rozhodnutí. Cieľom článku je analyzovať uvedené legislatívne zmeny, vyhodnotiť ich prínos a načrtnúť možné východiská pre slovenský civilný proces de lege ferenda.

[strana 1178]

PODMAJERSKÝ, M.:

Trest zákazu činnosti a trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky v zmysle zákona č. 313/2011 Z. z.;

(Prohibition to undertake certain activities and menace due to intoxication under the Act no. 313/2011 Coll. )

Autor sa v článku venuje novej právnej úprave trestu zákazu činnosti a trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Pri treste zákazu činnosti sa zaoberá otázkou uplatňovania zásady „trikrát a dosť" v súvislosti s inštitútom zahladenia odsúdenia. Pri trestnom čine ohrozenia pod vplyvom návykovej látky analyzuje právnu úpravu odmietnutia podrobenia sa vyšetreniu na zistenie prítomnosti návykovej látky, ako aj súlad nových ustanovení s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

[strana 1188]

HODÁS, M.:

Prerušenie letu lietadla ako protiteroristické opatrenie;

(Interruption of the flight of an aircraft as an antiterrorist measure)

Reakciou spoločnosti na akty terorizmu došlo k spochybneniu neotrasiteľného postavenia zásad a princípov právneho štátu. Po 11. septembri spoločnosť veľmi citlivo vníma bezpečnostné riziká spojené s leteckou prepravou. Autor príspevku sa zamýšľa nad zákonnými oprávneniami štátu zostreliť teroristami unesené lietadlo s nevinnými cestujúcimi na palube. Komparáciou nemeckej a slovenskej právnej úpravy a aplikáciou záverov a postrehov Spolkového ústavného súdu Nemecka formuluje kritické závery spočívajúce v nesúhlase s akcentovaním bezpečnosti na úkor slobody, ako aj v nesúhlase s kauzistickou rýchlou normotvorbou, ktorá bez dostatočnej predchádzajúcej evaluácie účinnosti vytvára len dojem eliminácie bezpečnostných rizík, no predstavuje spoľahlivý základ pre porušenie elementárnych pravidiel západnej právnej kultúry demokratických právnych štátov ako je napr. ochrana ľudskej dôstojnosti.

[strana 1197]

Diskusia

KOLLÁR, Š.:

Polemicky o možnosti zmeny právoplatného správneho rozhodnutia v mimoodvolacom konaní podľa § 65 ods. 2 správneho poriadku;

(Debate on the possibility of a change of final administrative decision out of an appeal procedure pursuant to Section 65 par. 2 of the Administrative Code)

Príspevok je právnou analýzou možnosti zmeny právoplatných správnych rozhodnutí v konaní o ich preskúmaní mimo odvolacieho konania podľa ustanovení § 65 a nasl. zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní v znení neskorších predpisov (v ďalšom „správny poriadok"). Autor zdôvodňuje možnosť zmeny právoplatného správneho rozhodnutia procesnej povahy na správne rozhodnutie v merite veci, ktorá by sa vo svetle prezentovaných kauzálnych prípadov javila ako jediný možný a efektívny aplikačný postup secundum et intra legem. Cieľom článku je otvoriť odbornú diskusiu na uvedenú tému, ktorá by znamenala posun vo formalistickom ponímaní aplikácie ustanovenia § 65 ods. 2 správneho poriadku vo väzbe na efektivitu nápravy nezákonnosti v správno-právnej praxi.

[strana 1211]

Digesta

BLAHO, P. – SIPEKIOVÁ, N.:

Liber XXIV, titulus III: Soluto matrimonio dos quemadmodum petatur (reliqua pars) – 24. kniha, 3. titul: Ako sa vymáha veno po rozvode (posledná časť)

[strana 1253]

Zo zahraničia

HUČKOVÁ, R. – TREŠČÁKOVÁ, D.:

Novela zákona o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů – príklad hodný nasledovania pre slovenského zákonodarcu (najmä so zreteľom na oblasť rozhodovania spotrebiteľských sporov)?;

(Amendment of the Act on Arbitration Procedure and on Enforcement of Arbitration Decisions – example worthy to be followed by the Slovak legislator (particularly with regards to the domain of deciding of customers disputes)?)

Článok sa zaoberá novelou českej právnej úpravy rozhodcovského konania, ktorá, obdobne ako posledný návrh novely tuzemskej právnej úpravy, reaguje na fenomén využívania rozhodcovského konania pre riešenie spotrebiteľských sporov. Kým v prípade tuzemskej právnej regulácie nedošlo k premietnutiu návrhu do platnej právnej regulácie, česká prax rozhodcovského konania sa bude musieť popasovať s dôsledkami novej právnej úpravy.

[strana 1218]

Informácie

ŠANTA, J.:

História prokuratúry: obdobie rokov 1950 – 1959;

(History of the prosecution: period of 1950 – 1959)

V poradí treťom zo série článkov k histórii prokuratúry sa autor zameriava na historicky kritické obdobie päťdesiatych rokov 20. storočia, známe aj ako obdobie tzv. vykonštruovaných monsterprocesov proti nepriateľom socialistického zriadenia. Bližšia pozornosť je venovaná najmä ústavnému zákonu č. 64/1952 Zb. o súdoch a prokuratúre, zákonom č. 65/1952 Zb. a č. 65/1956 Zb. o prokuratúre, ako aj častým zmenám týkajúcim sa registra trestov, počnúc nariadením ministra spravodlivosti č. 117/1950 Zb. a končiac nariadením č. 66/1958 Zb. Autor tiež analyzuje dobový Trestný zákon č. 86/1950 Zb. a jeho novelizáciu a Trestné poriadky č. 87/1950 Zb. a č. 64/1956 Zb.

[strana 1229]

OSTERTAG, H.:

Ústava Slovenskej republiky – 20 rokov v národnom a európskom pohľade (správa z konferencie);

(Constitution of the Slovak Republic – 20 years in the national and European view )

[strana 1241]

Recenzie - anotácie

MAREK, K.:

Beran, K.: Pojem osoby v právu; Osoba, morální osoba, právnická osoba. Praha, Leges 2012, strán 224

[strana 1245]

ÖTVÖS, T.:

Jančo, M. – Jurčová, M. – Novotná, M. a kol.: Európske súkromné právo. Bratislava, Euroiuris 2012, strán 542

[strana 1247]

ROZBORA, M.:

Matula, Z.: Culpa in contrahendo. Praha, Wolters Kluwer ČR 2012, strán 108

[strana 1250]

Oznamy

STRÁŽNICKÁ, V.:

Za Ctihodnosťou Bohumilom Repíkom

[strana 1252]

Príloha

Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva – CD

Vychádza na CD

Informácia o ďalších rozsudkoch prejednávaných pred Európskym súdom pre ľudské práva v období od 6. mája 2012 do 31. júla 2012

Ištván a Ištvánová proti Slovenskej republike

(neprimeraná dĺžka súdneho konania)

Labsi proti Slovenskej republike

(zákaz mučenia, právo na účinný prostriedok nápravy a právo na individuálnu sťažnosť v dôsledku vyhostenia sťažovateľa do Alžírska)

Laduna proti Slovenskej republike

(neprimeraná dĺžka konania)

N. B. proti Slovenskej republike

(zákaz neľudského zaobchádzania; právo na rešpektovanie súkromného života v dôsledku sterilizácie)

Varga proti Slovenskej republike

(právo na spravodlivé prerokovanie veci týkajúce sa reštitučného nároku k pozemku)

Zdroj a foto: MS SR 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 994

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: