Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Voľba podpredsedu Najvyššieho súdu odložená

najpravo.sk • 2.5. 2012, 18:35

Na poslednom zasadnutí Súdnej rady sa dostala na program opäť voľba podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Najvyšší súd SR nemá svojho podpredsedu od 30. mája 2010, kedy skončilo funkčné obdobie podpredsedníčky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

JUDr. Viliam Dohňanský, sudca Najvyššieho súdu SR navrhol ešte v júli 2011 na funkciu podpredsedu JUDr. Igora Burgera. JUDr. Igor Burger bol ustanovený do funkcie sudcu 19. júna 1980 a na výkon funkcie sudcu Najvyššieho súdu SR bol preložený od 31. októbra 2010. Igor Burger s kandidatúrou súhlasil. Igora Burgera odvolala z funkcie predsedu Krajského súdu v Prešove ešte v máji minulého roka ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Voľba podpredsedu Najvyššieho súdu sa mala konať už v auguste 2011, avšak na návrh predsedu Súdnej rady (z dôvodu úrazu kandidáta Igora Burgera) bola odročená. Na program rokovania Súdnej rady sa dostala aj minulý týždeň.

JUDr. Burger ako jediný kandidát na rokovaní uviedol, že sú tu isté domnienky z hľadiska neústavnosti tejto súdnej rady, pričom považuje za dôležité, aby voľba podpredsedu najvyššieho súdu mala silný mandát. Keďže táto súdna rada končí, navrhol presunúť voľbu podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na rokovanie novej súdnej rady, aby nevznikli pochybnosti o legitímnosti voľby. K predmetnému návrhu nevzniesol nikto z prítomných členov súdnej rady žiadne námietky.

Zdroj: Súdna rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1155

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: