Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vláda navrhne špecializáciu súdov a sudcov

najpravo.sk • 24.4. 2014, 19:33

Podľa Národného programu reforiem v Slovenskej republike na rok 2014, ktorý tento týždeň schválila vláda SR, mala by vláda pripraviť pravidlá, ktoré prispejú k urýchleniu súdneho konania a zefektívneniu práce súdov tak, aby sa ľudia mohli domôcť svojich práv v primeranom čase a na správnom mieste.

Konkrétne by malo ísť o podstatnú revíziu Občianskeho súdneho poriadku, ktorej súčasťou by malo byť aj vytvorenie osobitných pravidiel pre nesporovú agendu a precizovanie úpravy súdneho preskúmavania rozhodnutí správnych orgánov. Rekodifikácia civilného procesu sa podľa vlády zameriava najmä na zefektívnenie komunikácie s dotknutými subjektmi, zrýchlenie procesu odbremenením sudcov rozdelením rozhodovacích právomocí a zamedzenie prieťahom pre neúčasť na pojednávaní.

Podporovanie špecializácie súdnej sústavy

Efektívne súdnictvo možno dosiahnuť podľa vlády aj podporovaním špecializácie súdnej sústavy a sudcov. Špecializácia by mala prebiehať v rovine zmien v sústave súdov a organizácie práce na súdoch, ako aj zabezpečovaním špecializovaného vzdelávania sudcov, a to aj v témach „nesúdnych" znalostí (ekonómia, sociológia, psychológia, etika, komunikácie). Vláda SR preto navrhne špecializáciu súdov a sudcov v tých najdôležitejších oblastiach verejného života, a to najmä v daňovom práve a v práve duševného vlastníctva.

Elektronizácia

K urýchleniu súdnych konaní, okrem schválených zmien v procesných kódexoch, by mala podľa vlády prispieť aj elektronizácia súdnictva, ktorá sa už priebežne aj realizuje. Viacerými projektmi sa elektronizuje súdny spis, zbierka zákonov, insolvenčný register, register diskvalifikovaných osôb a monitoring obvinených a odsúdených. Niektoré projekty sú financované z rozpočtových prostriedkov, zvyšok bude financovaný z prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

Oficiálny zdroj práva na Slovensku

V súlade s harmonogramom by malo pokračovať príprava právne záväznej elektronickej podoby Zbierky zákonov ako oficiálneho zdroja práva na Slovensku a príprava pre zavedenie elektronického súdneho spisu. Elektronický súdny spis by mal umožniť vedenie súdneho spisu počas celého jeho životného cyklu v plne elektronickej podobe. Elektronická zbierka zákonov by mala zabezpečiť efektívnejší prístup k prameňom platného práva pre adresátov práva a umožniť zavádzanie nových nástrojov na automatizáciu komunikácie a výmenu dokumentov v rámci tvorby legislatívy. Opatrenie by podľa vlády malo prispieť k stabilite a prehľadnosti právneho poriadku SR.

Insolvenčný register

Zavedenie insolvenčného registra by malo podľa vlády viesť k uspokojovaniu majetkových nárokov veriteľov a takmer k úplnej publicite informácií o celom priebehu konkurzného a reštrukturalizačného konania, ktorá je v súčasnosti nedostatočná. Toto opatrenie by tiež malo znížiť náklady na sledovanie takýchto konaní. Registrom diskvalifikácií by mali byť eliminované napríklad osoby (firmy), ktoré porušujú daňovo-odvodové, konkurzné alebo obchodné predpisy. Opatrenie by malo plniť aj preventívnu funkciu tým, že umožní podnikateľským subjektom overiť si svojich budúcich obchodných partnerov.

Exekúcie a verejné obstarávanie

Na pláne je aj novelizácia Exekučného poriadku. Komplexná novela by mala upraviť statusové aj procesné otázky. Základným cieľom je podľa vlády zamedziť predlžovaniu faktického vymoženia judikovanej pohľadávky.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3704

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: